Har du noen gang opplevd at trådløsnettet ditt har fungert helt fint den ene dagen, for så plutselig og uten forvarsel å bli veldig tregt eller ustabilt den neste? Du har ikke rørt ruterens innstillinger, ingenting er forandret ellers i nettverket og det hele virker veldig mystisk og uforståelig.

Dette problemet kan ofte fikses uten at du trenger å kjøpe en ny trådløs ruter.

Det kan selvfølgelig være mange ulike årsaker til slike problemer, men en mulighet er at det har dukket opp et eller flere nye trådløsnett i nærheten som forstyrrer ditt nett. Det er spesielt problematisk om du tidligere selv har valgt en fast kanal, men det samme problemet kan også oppstå selv om ruteren er satt til å velge kanal automatisk.

Dette problemet oppstår hovedsakelig i 2.4 GHz-nettverk siden det er det båndet som ofte blir overbefolket, og vi skal dermed holde oss til det som eksempel. I dette båndet finnes det 13 kanaler å velge mellom, og det er også verdt å få med seg at de overlapper med hverandre, så det mest ideelle er å velge den kanalen som er lengst mulig unna de andre.

Lurer du på hva forskjellen på 2.4 GHz og 5 GHz nettet er og hvordan du best setter opp en trådløs ruter med to bånd, bør du lese denne artikkelen.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!