Ta vare på fotografiene

Hvis denne plutselig ryker, er du virkelig ille ute

Slik sikrer du deg.

KRASJ: En ødelagt harddisk betyr tapte bilder, i alle fall om du ikke har backup.
KRASJ: En ødelagt harddisk betyr tapte bilder, i alle fall om du ikke har backup. Foto: Alchemist-hp, Wikipedia.com
Sist oppdatert
HARDDISK-POD: Backup-tjenesten BackBlaze.com har flere tusen harddisker kjørende samtidig. Det har gjort dem istand til å gi ut noen tall om hvor lenge du kan forvente at harddisken din varer.
HARDDISK-POD: Backup-tjenesten BackBlaze.com har flere tusen harddisker kjørende samtidig. Det har gjort dem istand til å gi ut noen tall om hvor lenge du kan forvente at harddisken din varer. Foto: ChrisDag, Flickr.com

Det er ikke så rart at bilder er blant de kjæreste eiendelene for mange. Stort sett kan alt annet erstattes, men du kan ikke ta bilder om igjen.

Hukommelsen er en dårlig erstatter da den både er ufullstendig og full av feil. Dermed blir fotografier eller video den mest nøyaktige måten å huske en bestemt begivenhet eller minneverdige situasjoner.

Utsatt lagring

Likevel ligger bilder svært utsatt til for mange. Det er lett å tenke at de er trygge så snart du har fått dem over på en harddisk, men en harddisk kan ikke vare evig.

I tillegg til at du kan miste harddisken i tyveri, brann og andre ulykker, så har ikke harddisken evig liv. Før eller senere vil den svikte.

Akkurat hvor lenge du kan regne med at harddisken din holder, er det faktisk gjort lite forskning på.

En av dem som har noen tall å vise til er backup-tjenesten BackBlaze.com. De har publisert tall for sine harddiskkrasjer i løpet av en fireårsperiode og kommet fram til at ca. 80 prosent av alle harddisker overlever fram til det fjerde året.

Hva som skjer etter det, vet man ennå ikke, men prognoser foreslår at ca. 50 prosent av alle harddisker vil ha sviktet etter seks år.

Det vil si at er det sånn ca. 50/50 sjanse for at harddisken din vil krasje før den når sitt sjette år.

Det vil selvsagt være forskjeller fra produsenter og modeller, men alt tyder på at harddisken din før eller senere vil gi seg.

Heller ikke CD er sikkert

Å brenne bildene dine over på CD-er og DVD-plater etter hvert, kan jo være en løsning.

Problemet er at heller ikke CD-er varer evig. Her er det enda større forskjeller mellom hvilken produsent, merke, og ikke minst hvilken fabrikk CD-en har blitt laget på.

BACKUP: Det kan være praktisk å bruke CD-er og DVD-er til å lagre sikkerhetskopier på, men vær oppmerksom på at heller ikke disse varer evig.
BACKUP: Det kan være praktisk å bruke CD-er og DVD-er til å lagre sikkerhetskopier på, men vær oppmerksom på at heller ikke disse varer evig. Foto: Ocrho, Wikipedia.com

Også hvordan du lagrer dem har mye å si. En CD av dårlig kvalitet som oppbevares i bilen din kan kanskje være ødelagt etter ett år, mens en god CD som oppbevares tørt og kjøling kan vare i århundrer. Poenget er at det kan være vanskelig å vite.

Backup i tillegg

Det ER en god idé å ha bildene sine både på CD/DVD og harddisk, men det er også lurt å samtidig bruke en god backup-tjeneste.

Ikke trenger de være så dyre heller.

Amazon Cloud Drive tilbyr for eksempel ubegrenset foto-lagring for så lite som 8 kroner måneden.

En egen app sørger for at du også får lastet opp bilder fra mobilen eller nettbrettet.

Ulempen er at prisen kun omfatter foto-filer. Videoer telles mot en egen lagringsgrense på 5 GB, og videofiler tar såpass mye plass at den grensen vil nås veldig fort.

For 40 kroner måneden får du ubegrenset lagring av alle slags filer.

Det er billig, men Amazon har foreløpig ikke noen veldig god backup-programvare.

CrashPlan

CrashPlan er en backup-tjeneste vi har hatt gode erfaringer med.

ALLSIDIG: Du kan bruke CrashPlans programvare gratis for å sikkerhetskopiere data til lokeale mapper eller til eksterne harddisker. For ca. 32 kroner måneden får du ubegrenset lagring på deres servere også.
ALLSIDIG: Du kan bruke CrashPlans programvare gratis for å sikkerhetskopiere data til lokeale mapper eller til eksterne harddisker. For ca. 32 kroner måneden får du ubegrenset lagring på deres servere også.

Programvaren deres kan brukes gratis for å lagre backup til en ekstern harddisk eller en annen PC, eller ubegrenset lagring på sine egne servere, for alle slags filer, for bare 32 kroner måneden ($4).

Har du veldig mye data kan det ta en stund å få lastet opp alt, men så snart førstegangsopplastingen er fullført ligger Crashplan pent og pyntelig i bakgrunnen og passer på at alle nye filer blir lagt til i sikkerhetskopien. Versjoner av gamle filer blir og tatt vare på.

Ulempen med denne typen sikkerhetskopiering er at du egentlig ikke har full tilgang til de sikkerhetskopierte dataene dine fra hvor som helst.

Crashplan lar deg finne enkeltfiler via et web-grensesnitt, men for å virkelig se gjennom og vise fram bilder og videoer må du gjenopprette mappene fra sikkerhetskopien din.

Synkronisering

Da kan synkronisering være en bedre løsning. Herunder finner du tjenester som Dropbox, Microsoft OneDrive og Google Disk.

Her er det Microsoft OneDrive som leder prismessig.

Ved å abonnere på Office 365 for 60 kroner i måneden får du ubegrenset lagring på OneDrive. Ulempen er at OneDrive ikke beholder tidligere versjoner av filer.

Dropbox og Google Disk på sin side tar ca. 80 kroner måneden for 1 TB lagring, men du kan få Google Disk litt billigere.

Vi synes Dropbox fortsatt er den beste synkroniseringstjenesten.

Den er litt dyrere enn de rene backup-tjenestene, men til gjengjeld får du her muligheten til både å vise fram og se igjennom filene dine på nettet, det er også enkelt holde to eller flere mapper synkronisert over flere datamaskiner.

Fordelen med Google Disk

Generelt sett kan man si at en synkroniseringstjeneste ikke er det samme som en backup, for hvis du sletter en fil ved et uhell på harddisken, vil den også slettes fra synkroniseringstjenesten.

FØRST: Dropbox var en av de første synkroniseringstjenestene, og er fortsatt blant de mest kjente og beste tjenestene.
FØRST: Dropbox var en av de første synkroniseringstjenestene, og er fortsatt blant de mest kjente og beste tjenestene.

Dette er likevel en sannhet med modifikasjoner.

De aller fleste synkroniseringstjenester har både søppelbøtte hvor du kan hente slettede filer fram igjen, og filversjoner, slik at du kan hente fram tidligere versjoner av en fil hvis du skulle komme til å lagre over den.

Det skal altså være mulig å få fram filene igjen via en synkroniseringstjeneste, men kan kanskje kreve litt mer pludder enn en ren backup-tjeneste.

OBS. Legg merke til at OneDrive og Dropbox bare beholder slettede filer i 30 dager, mens Google Disk holder på dem helt til du faktisk tømmer søppelbøtten via Google Disk-nettstedet.

Både Dropbox og Google Drive beholder filversjoner i 30 dager, med noen muligheter for å utvide dette.

Mobil backup

Bilder på mobilen din er nok mer utsatt enn på PC-en. Mobilbilder kan lett forsvinne ved at mobilen mistes, blir stjålet, blir våt, eller rett og slett at den slutter å virke.

En løsning kan være å overføre bildene til PC ofte. Da er det i så fall bare de siste dagers bilder som går tapt.

Det er selvfølgelig ingen vits i å godta å miste noen bilder når man ikke må. Heldigvis er det en rekke synkroniserings- og backup-tjenester som også virker på mobil.

UBEGRENSET: Microsoft har en gunstig avtale hvor du får ubegrenset OneDrive-lagring om du abonnerer på Microsoft Office 365.
UBEGRENSET: Microsoft har en gunstig avtale hvor du får ubegrenset OneDrive-lagring om du abonnerer på Microsoft Office 365.

Det mest åpenbare valget er Dropbox. Den kan automatisk kopiere alle bilder og videoer fra mobilen over på Dropbox-serveren. Problemet er at Dropbox bare har 2 GB gratis lagring (med forskjellige måter å utvide det litt), og det fylles fort opp av bilder.

Da må du enten betale 80 kroner måneden for 1 TB lagring, eller gå for Amazon Cloud Drive for 11 kroner måneden. Onedrive har også samme funksjonaliteten.

Google kommer seg

Google Disk har ikke vært spesielt god på dette punktet. Fotoer ble bare lastet opp i egne Google+ album og var ikke tilgjengelig fra Disk-grensesnittet.

Det endret faktisk Google på ca. akkurat mens vi skrev denne artikkelen. Nå kan du velge å få bildene fra Bilder-appen i Android kopiert rett til en egen Disk-mappe. Det er et framskritt for tjenesten.

Du får ubegrenset lagring avb bilder i Google+ så lenge de ikke er større enn 2048 piksler i høyde eller bredde. Det betyr i praksis at du må godta at alle bildene nedskaleres til 2 eller 3 megapiksler.

Om du lagrer bildene i full størrelse har du 15 GB gratis.

MOBIL-BACKUP: Med tjenester som OneDrive og Dropbox kan du automatisk sikkerhetskopiere mobilbildene dine.
MOBIL-BACKUP: Med tjenester som OneDrive og Dropbox kan du automatisk sikkerhetskopiere mobilbildene dine.

Hvor bra den nye Bilder-funksjonen i Disk-appen egentlig funker vet vi egentlig ikke ennå siden funksjonen akkurat har blitt lansert, men det gjør Google Disk til en mer attraktiv konkurrent til Dropbox.

Gratis fra Asia

Hive.im kan være et alternativ.

Denne tjenesten lar deg lagre ubegrenset med bilder og videoer, helt gratis. Det kan høres for godt ut til å være sant, men Hong Kong-firmaet QVIVO har støtte fra en av Asias største mobiloperatører, SingTel.

MANGELFULL: Google Disk, som egentlig heter Google Drive på engelsk, er en god synkroniseringstjeneste. Den er likevel ganske mangelfull når det kommer til backup av mobiltelefonen.
MANGELFULL: Google Disk, som egentlig heter Google Drive på engelsk, er en god synkroniseringstjeneste. Den er likevel ganske mangelfull når det kommer til backup av mobiltelefonen.

Det ser ut til at tjenesten satser på å tjene penger på de som vil ha premium-konto, som blant annet lar deg streame video i HD-kvalitet.

Den har også en Android app og mulighet til å laste opp kamerabilder, men her går det ikke automatisk. På akkurat dette punktet synes Dropbox, Onedrive eller Google Disk å være mest egnet.

iCloud for iPhone

La oss heller ikke glemme iCloud fra Apple.

Alle appene vi har snakket om så langt er tilgjengelig både for iPhone og Android (bortsett fra Hive.im som fortsatt venter på godkjennelse fra Apple).

iCloud derimot er Apples egen løsning, og dermed bare tilgjengelig for iPhone. Det vil si, du kan også lagre filer på iCloud via en Windows PC om du skulle ønske det, men noen Android-app finnes ikke.

GRATIS: Tjenesten Hive.im skal la deg lagre så mye du vil helt gratis. Pengene skal de heller hente inn på premium-kunder. Gratis er bra, men Hive synes ikke å ha noen god programvare for automatisk sikkerhetskopiering fra verken PC eller mobil.
GRATIS: Tjenesten Hive.im skal la deg lagre så mye du vil helt gratis. Pengene skal de heller hente inn på premium-kunder. Gratis er bra, men Hive synes ikke å ha noen god programvare for automatisk sikkerhetskopiering fra verken PC eller mobil.

Som Dropbox ligger altså iCloud i bakgrunnen og sikkerhetskopierer alle bildene og videoene dine, men også her er det begrensninger på lagringsplassen. Kun 5 GB får du gratis. Etter det må du ut med hele 149 kroner for å matche 1 TB tilbudet fra Google og Dropbox.

VERSJONER: Dropbox, Google Disk og flere andre synkroniseringstjenester gir deg en ekstra sikkerhet ved at de beholder tidligere versjoner av filene dine. Dermed kan du gjenopprette en fil du ved en feil har lagret over.
VERSJONER: Dropbox, Google Disk og flere andre synkroniseringstjenester gir deg en ekstra sikkerhet ved at de beholder tidligere versjoner av filene dine. Dermed kan du gjenopprette en fil du ved en feil har lagret over.

Du kan riktignok også velge mindre lagringsplass for en lavere pris. For eksempel koster det 29 kroner i måneden for å få 200 GB lagring.

En annen finesse ved iPhone er det Apple kaller Bildestrøm. Her er det ingen begrensning på lagring.

Alle bilder og videoer går inn i bildestrømmen og kopieres over på iCloud-serveren. Herfra blir de så kopiert ut til alle iOS-enheter du er logget på og har aktivert bildestrøm på. Både iPod Touch, iPhone, iPad og Apple TV kunne laste ned bildene.

Forskjellen fra vanlig iCloud lagring er at bildestrømmen bare bruker iCloud som en mellomlagring for å sikre at de andre iOS-enhetene rekker å kopiere bildene.

Har du mange iOS-enheter virker dette som en slags sikkerhetskopiering dem imellom. Praktisk, men kanskje ikke noe å basere hele backup-filosofien sin på. Alle iOS-enhetene kan jo gå tapt samtidig i en brann for eksempel.

Personlig er vi litt motvillige til å gjøre oss for avhengig av tjenester som bare virker på en plattform. Med Dropbox kan du tross alt flytte deg rimelig fritt mellom Android og iOS plattformen.

Hvor sikker trenger du være?

Vil du være dønn sikker på å aldri miste ett bilde så bør du sikre deg på alle mulige måter.

Det vil si beholde bildene på harddisken samtidig som du kopierer dem ut på CD eller ekstern harddisk som du ikke oppbevarer hjemme. Samtidig må du bruker både en synkroniseringstjeneste og en backuptjeneste.

Det er etter vår mening litt i overkant, men i så fall vil vi anbefale Crashplan for online backup og for å lagre backup på en annen PC/ekstern harddisk (kan gjøres via samme programvare). Dernest Dropbox for synkronisering samt automatisk backup av mobilbildene.

Det er en løsning som gir deg alt du trenger bare ved hjelp av to forskjellige tjenester. Du må da regne med å betale 112 kroner pr. måned. Ca. 80 kroner for 1 TB lagring hos Dropbox, og 32 kroner for ubegrenset lagring hos Crashplan, pluss utgifter til en ekstern harddisk.

To sikkerhetskopier holder

BILLIG: Amazon Cloud Drive er blant de billigste skytjenestene der ute. Her får du ubegrenset lagring for 40 kroner måneden, eller ubegrenset fotolagring for bare 8 kroner måneden.
BILLIG: Amazon Cloud Drive er blant de billigste skytjenestene der ute. Her får du ubegrenset lagring for 40 kroner måneden, eller ubegrenset fotolagring for bare 8 kroner måneden.

Vi tør likevel å påstå at de aller fleste er mer en sikker nok om de har to sikkerhetskopier i tillegg til på harddisken. En sikkerhetskopi på en ekstern harddisk (som i så fall bare koster en engangssum for selve harddisken), samt synkronisering og mobil-backup via Dropbox.

Da koster det deg 80 kroner måneden.

Grunnen til at vi anbefaler Dropbox framfor noen av de andre tjenestene er at Onedrive ikke beholder eldre versjoner av filer, vi har ikke erfaring med Google Disk sin mobil-backup ennå og Crashplan ikke har noe som helst slags mobil-backup, og heller ikke et særlig praktisk nettgrensesnitt.

Det finnes selvsagt en mengde andre alternativer der ute, vi har bare tatt for oss noen av de mest kjente og de vi har litt erfaring med.

Online backup har etter hvert blitt utrolig stort og det virker som det dukker opp nye tjenester hver dag. Det kan derfor være lurt å søke litt rundt å se om du finner en tjeneste som passer spesielt godt for deg.

Husk å bruke prøveperioden om dette tilbys da ting kan se fint ut på papiret, men ikke nødvendigvis fungerer så godt i praksis.

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også