Dell Latitude E5450

Arbeidshest uten jåleri

PC-en for deg som trenger en arbeidshest.

IKKE SLANK: Maskinen er utstyrt med en lavvoltsprosessor av typen som gjerne brukes i ultrabooks, men etter dagens standard er den ikke spesielt slank likevel.
IKKE SLANK: Maskinen er utstyrt med en lavvoltsprosessor av typen som gjerne brukes i ultrabooks, men etter dagens standard er den ikke spesielt slank likevel. Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert

Spesifikasjoner: Dell Latitude E5450

  • Prosessor: Core i5-5300U
  • Grafikk: HD Graphics 5500
  • RAM: 8 GB
  • Lagring: 128 GB, SSD
  • Skjerm: 14 tommer, matt
  • Oppløsning: 1920 x 1080 piksler
  • Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth
  • Ethernet: 1000 Mbps
  • Kamera: Ja
  • OS: Windows 8.1
  • Vekt: 1,95 kg (vår måling)

Latitude-serien til Dell består av det vi vil kalle no-nonsens-maskiner. Her er det ikke noen unødvendige gimmicker eller fancy design, bare stødige løsninger som funker. Likevel kan man sikkert komme unna med å si at Latitude E5450 er ganske stilig, i sin svarte drakt og rene linjer.

Nye Intel Core i5

Dette er en av de første PC-en vi tester som er utstyrt med splitter nye Core i5. Den nye Broadwell-plattformen, som ble lansert bredt i januar, har vi riktignok stiftet bekjentskap med opptil flere ganger via den nye Core M-prosessoren, som i vår test av Asus Zenbook UX305FA og Lenovo Yoga 3 Pro.

Men dette er altså første gangen vi får se hva Broadwell-baserte Core i5 er god for.

Dette er en ny versjon av en PC som har vært på markedet en stund. Det nye ligger under panseret i form av Broadwell. Prosessoren er en Core i5 – 5300U, som er en 2,3 GHz prosessor med maksimal turbohastighet på 2,7 GHz. Denne prosessoren er arvtageren til 4300U, som vi så i svært mange ultrabooks i fjor, men takket være høyere klokkefrekvens og forbedret arkitektur, skal den nye prosessoren yte noe bedre.

Bedre spillbarhet

Denne i5-prosessoren har også nye HD Graphics 5500. Intel lover som vanlig bedre spillbarhet og raskere videokonvertering. Broadwell støtter DirectX 11.2, noe Haswell ikke gjorde.

TEST: Tabellen viser testresultatene til Dell Latitude E5450.
TEST: Tabellen viser testresultatene til Dell Latitude E5450.

Spilltestene våre viser likevel med all tydelighet at dette ikke er en maskin for spilling. Skal den dra spill, må man fire solid på bildekvalitetsinnstillingene og oppløsningen. Spill i skjermens naturlige oppløsning, 1920x1080 er ikke å anbefale.

Skal vi sammenligne med en PC med prosessoren som denne tar over for, Microsoft Surface Pro 3 med Core i5-4300U, ser man et godt løft på videokodingstesten, men ellers ingen voldsom ytelsesforbedring.

Det blir stort sett det samme ytelsesnivået, men med lavere strømforbruk. Batteritiden er jo også god, med 4 timer og 25 minutter på testen vår, hvilket i praksis vil si at den vil holde koken en hel dag med vanlig bruk.

Anonym PC

Dette er en veldig anonym PC, men den skinner der det teller. Tastatur er bakbelyst og helt nydelig å skrive på. Museflaten fungerer ypperlig, og det er to atskilte museknapper med god størrelse. Det er til og med styrepinne mellom G/H/B-tastene, og egne museknapper til denne rett under mellomromstasten.

Skjermen er matt og passe lyssterk, og viftestøy og varmeutvikling er fraværende med mindre man presser maskinen hardt over tid.

Dette er ting som teller for deg som bruker PC time etter time som et arbeidsverktøy.

Som forbruker skal man være oppmerksom på at man betaler for noen bedriftsegenskaper man ikke har så mye bruk for, som VPro og smartkortleser. Men porten for dokkingstasjon på undersiden av PC-en kan være kjekk å ha også på hjemmekontoret.

Prisen på Dell Latitude 5450 med vår spesifikasjon ligger på cirka 10.000 kroner. Til den prisen må du sjekke at du velger den med  Core i5 – 5300U-prosessoren.

NØKTERN: Latitude E5450 er en business-PC, men som også kan egne seg for vanlige forbrukere som vil ha en solid arbeidshest.
NØKTERN: Latitude E5450 er en business-PC, men som også kan egne seg for vanlige forbrukere som vil ha en solid arbeidshest. Foto: Andreas Jahren

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også