Test: Asus Zenbook UX305FA

Denne PC-en er nesten perfekt

Asus har slanket sin Zenbook, oppgradert den, kastet ut viften og gitt den en vanvittig skjerm. Vi liker resultatet.

DESIGN: UX305 er temmelig lik det vi kjenner fra andre Zenbooker. Den er like solid som sine søsken og bikker så vidt en kilo.
DESIGN: UX305 er temmelig lik det vi kjenner fra andre Zenbooker. Den er like solid som sine søsken og bikker så vidt en kilo. Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert

Spesifikasjoner: Asus Zenbook UX305FA

  • Prosessor: Intel Core M 5Y10
  • Grafikk: Intel HD Graphics 5300
  • RAM: 8 GB
  • Lagring: 256 GB, SSD
  • Skjerm: 13,3 tommer, IPS, matt
  • Oppløsning: 3200 x 1800 piksler
  • Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth
  • Ethernet: Ja, via USB
  • Kamera: Ja
  • OS: Windows 8.1
  • Vekt: 1,19 kg

Intel har nettopp lansert en ny generasjon prosessorer, denne gangen med kodenavnet Broadwell. Det betyr et ras av nye PC-er.

Asus er som vanlig tidlig ute med å putte nyheten inn i en ny modell i sin populære lettvektsserie Zenbook.

Men allerede i desember testet vi en Lenovo Yoga 3 Pro, som også har en Broadwell-prosessor fra samme Core M prosessorfamilie. Fremover vil du nok se mange små og lette bærbare PC-er med dette oppsettet.

Intel Core M-prosessoren i Zenbook UX305 er absolutt ingen kraftkar, men så er til gjengjelde strømforbruket bare litt over 4 Watt.

Det er på nivå med enn en moderne LED-lyspære!

Brikkedisk og 8 GB minne gir bra brukervennlighet, og film og 4K-video fra YouTube dras knirkefritt. Spilling kan gå, bare man går langt ned i oppløsning, bildekvalitet og DX-versjon. Vi målte 30 bilder i sekundet i Dirt:Showdown med HD og alle innstillinger satt til laveste nivå.

TASKE: Asus har sendt med en solid taske, som vanlig i Zenbook-serien.
TASKE: Asus har sendt med en solid taske, som vanlig i Zenbook-serien. Foto: Andreas Jahren

Ytelsen duger helt fint til dagligdags hjemmebruk eller som skrivemaskin på farten, og mange vil nok like at den er helt lydløs og likevel bare blir lunken ved normal bruk.

Brikkedisk og 8 GB minne gir bra brukervennlighet, og film og 4K-video fra YouTube dras knirkefritt. Spilling kan gå, bare man går langt ned i oppløsning, bildekvalitet og DX-versjon. Vi målte 30 bilder i sekundet i Dirt:Showdown med HD og alle innstillinger satt til laveste nivå.

Velkjent design

Asus har ikke gjort store endringer på designen vi kjenner fra før, så her er det børstet metall rund baut. Byggekvaliteten er overbevisende for både basen og skjermlokket er dønn solide. Dette er en maskin som tåler å brukes på farten, og da er det bra den har fått en skjerm med matt front og bra lysstyrke.

Skjermen er for øvrig en skikkelig godbit med QHD+ -oppløsning (3200 x 1800 punkter) og IPS-panel. Skjermen fungerer glimrende på alle måter, den klarer å blåse ut det meste av refleksjoner og ser ut til å ha god fargegjengivelse.

Bra lyd

TESTRESULTATER: Intels Core M-prosessor er ikke noe råskinn, men mange vil nok sette pris på det lave strømforbruket.
TESTRESULTATER: Intels Core M-prosessor er ikke noe råskinn, men mange vil nok sette pris på det lave strømforbruket.
KNAGG: Det er ikke uvanlig at minnebrikker stikker ut når de stikkes inn i basen på slanke maskiner. Det er viktig å huske å nappe dem ut, hvis man bruker en til ekstra lagring, og det er fort gjort med kun 256 GB intern lagring.
KNAGG: Det er ikke uvanlig at minnebrikker stikker ut når de stikkes inn i basen på slanke maskiner. Det er viktig å huske å nappe dem ut, hvis man bruker en til ekstra lagring, og det er fort gjort med kun 256 GB intern lagring. Foto: Andreas Jahren

De innebygde høyttalerne fra Bang & Olufsen byr naturlig nok ikke opp til store lytteopplevelser, men de gir et klart og tydelig lydbilde med greit lydtrykk uten forvrengning eller skurr.

Det er et helt greit sett med tilkoblinger på UX305, med tre USB3-porter, mikro-HDMI, AC-nettverk og kablet nett via USB.

Vi hadde nok kanskje forventet litt mer enn fem timers batteridrift i testen som simulerer variert bruk, men det er ikke så verst. Hvis man bare surfer eller skriver får man nok klemt ut en time eller to ekstra.

Tastaturet er av flistypen og vi er litt overrasket over at det ikke har lys i tastene. Vandringen er temmelig kort, men det er ikke så rart siden basen er ekstremt slank. Skrivekomforten er likevel rimelig god, for det er lett å kjenne når trykket er registrert og motstanden er passe fast.

Klikkeplaten har alt integrert og fungerer stort sett bra, men platen sliter med å lystre vintertørre pølsefingre. Den virker rett og slett litt sær og vi klarte ikke å finne et mønster for når den ikke ville lystre. Kanskje noe som kan rettes med ny driver.

METALL: Skjermlokket er solid og beskytter panelet når man er på farten.
METALL: Skjermlokket er solid og beskytter panelet når man er på farten. Foto: Andreas Jahren

Konklusjon

Asus har laget en god pakke for dem som setter lydløse maskiner høyt, og kanskje også skal ha den med på tur. Den er både lekker og solid, og da spiller det kanskje ingen rolle at den har en ytelse som ligger i det nedre sjiktet.

For dem som er tålmodige er det ikke lenge til kraftigere Broadwell-prosessorer som Core i7 og Core i5 kommer, men for dem som ikke trenger mye kraft er den nesten perfekt! Dette en lett og solid 13-tommer blottet for unødvendig fjas.

NORDISK: Vi kunne ønsket oss et norsk tastatur uten nordiske tegn, men det er heldigvis godt å skrive på.
NORDISK: Vi kunne ønsket oss et norsk tastatur uten nordiske tegn, men det er heldigvis godt å skrive på. Foto: Andreas Jahren
STOR: Pekeplaten er stor, men den likte ikke helt vintertørre fingre.
STOR: Pekeplaten er stor, men den likte ikke helt vintertørre fingre. Foto: Andreas Jahren

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også