Asus ROG GR8

Stasjonær Windows-knøtt med kraft

Asus’ vesle GR8 er en stasjonær knøtt som skal kjøre SteamOS når det blir klart. Men enn så lenge er det Windows som gjelder.

Sist oppdatert

Asus GR8 er en kompakt stasjonær spill-datamaskin som skal konkurrere med konsoller og fungere som stue-pc.

Den er en såkalt Steam Machine, som etter hvert skal kjøre Valves SteamOS.

SteamOS er basert på Linux og har vært i beta lenge. Når det kommer, er usikkert, men grensesnittet skal være spesielt tilpasset fjernsyn, og Valve utvikler også egen Steam Controller som skal være laget med tanke på kjapp og presis spilling. Men enn så lenge er det Windows som gjelder.

GR8 er kompakt og Asus har rett når de sammenligner den med størrelsen til konsoller. De mener også at den egner seg like godt til både stue og soverom.

Her finner vi også den klassiske ROG-designen med matte, mørke flater og kanter, iblandet rødt. GR8 er trolig en slager for dem som liker et litt dempet, men samtidig sinna utseende på maskinvaren.

Når den også er en lett og kompakt doning, blir den et godt kompromiss for dem som drar på LAN og ikke vil ha en med seg et drog av en stasjonær.

TETTPAKKET: Baksiden er tettpakket med tilkoblinger, så selv de mer sære av oss bør finne noe som passer.
TETTPAKKET: Baksiden er tettpakket med tilkoblinger, så selv de mer sære av oss bør finne noe som passer.

Bærbar-innmat

Innmaten er naturlig nok delvis hentet fra bærbarhyllen, for vi finner en ultralavvolts Core i7-4510U som jobber sammen med en stasjonær-orientert GeForce 750 Ti. Brikken er fra Maxwell-generasjonen og har en spillytelse som tilhører mellomklassen. Det betyr at den gjør jobben godt opp til Full-HD, mens den samtidig klarer å dra det meste av spill på middels kvalitetsinnstillinger.

TESTRESULTATER: Asus ROG skårer greit i våre ytelsestester og fremstår som en kraftig liten plugg av en PC.
TESTRESULTATER: Asus ROG skårer greit i våre ytelsestester og fremstår som en kraftig liten plugg av en PC.

Spesifikasjoner: Asus ROG GR8

  • Prosessor: Intel Core i7-4510U
  • Grafikk: NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (2 GB)
  • Grafikk: Intel HD Graphics 4400
  • RAM: 8 GB
  • Lagring: 1 TB, 7200 opm
  • Trådløst: 802.11 AC
  • Ethernet: Ja
  • OS: Windows 8.1
  • Vekt: 1,28 kg

Prosessoren har en ytelse som er godt egnet for hjemmebruk, multimedia og spilling, samtidig som 8GB minne gjør at man kan ha mange programmer oppe samtidig. 1 TB lagring holder for de fleste hvis man skal ha den med ut av huset.

Delene er strømgjerrige og selv når man sitter rett ved, er ikke GR8 langt unna lydløs når man surfer eller driver med tekstbehandling. Kjøleløsningen er dessuten meget effektiv, for under stresstesten holdes temperaturen på et bra nivå, så struping forekommer ikke. Viften følger belastningen tett, så suset blir naturlig nok kraftigere når belastningen øker, men plagsomt blir det aldri.

HDMI og DisplayPort er de to eneste mulighetene for å koble GR8 til en skjerm. 4K er støttet, men det vil ikke være mulig å spille i den oppløsningen. Til det er grafikken for svak. Den er godt utstyrt med fire USB3 og to USB2, kablet nettverk designet for å minimere lagg og trådløst AC-nett.

Det er enkelt å sette inn mer minne og ekstra harddisk, for det er bare å løsne på den ene siden av kabinettet.

Konklusjon

En direkte konkurrent til konsollene er ikke Asus’ snertne og elegante GR8. Til det er prisen for stiv. Man kan faktisk kjøpe både Xbox One og PlayStation 4, pluss noen spill for prisen av en GR8.

Men den er en svært god stuemaskin og passer også godt for dem som vil ha en relativt kraftig datamaskin som ikke tar mer plass på skrivepulten enn en bok.

Man får den med 256 GB brikkedisk også, men da blir prisen 1600 kroner høyere.

SNERTEN: De klassiske ROG-detaljene er på plass med matt svart, rødt og kanter. Dette er et utseende for dem som liker et småsinna, men dempet utseende på boksen.
SNERTEN: De klassiske ROG-detaljene er på plass med matt svart, rødt og kanter. Dette er et utseende for dem som liker et småsinna, men dempet utseende på boksen.

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også