Epson L355

Billig hverdagsskriver

Nå er det slutt på dyrt blekk – om du vil betale litt ekstra for skriveren i første omgang.

Sist oppdatert

Forretningsmodellen til de fleste skriverprodusentene er, og har vært, en variant av å selge billige skrivere og dyrt blekk. En liten blekkpatron, som for eksempel inneholder 11 milliliter blekk, koster gjerne 150 kroner. Det gir en literpris på relativt stive 13.500 kroner!

Selv om det inkluderer noe elektronikk og plast, så forstår alle at det er her Epson, Canon, Lexmark, HP og Brother har tjent penger i mange år. Det er denne forretningsmodellen Epson nå går bort ifra med sine såkalte blekktankskrivere.

Her er blekkpatronen skiftet ut med en blekkflaske som skal fylles på en blekktank på skriveren. Det er med andre ord det gode gamle «refil»-systemet Epson innfører. Epson oppnår et par klare fordeler med denne løsningen. For det første er blekkflasken billigere og enklere å produsere og håndtere versus en mer teknologisk avansert blekkpatron. I tillegg har løsningen et bedre miljøregnskap siden det bare er en plastflaske igjen når du har fylt på blekktanken.

Plastflasken er enklere å håndtere miljømessig enn en avansert blekkpatron med integrert elektronikk. I tillegg spares miljøet siden en blekktankløsning vil føre til at du må fylle på sjeldnere enn om du har en skriver som bruker tradisjonelle blekkpatroner. Selv hevder Epson at man kan spare opp til 65 prosent av kostnadene over en toårsperiode om man sammenligner med en tradisjonell blekkprinter.

Og hva koster så blekkflaskene til Epson? Jo, 99 kroner for en flaske, men da får du til gjengjeld en flaske med hele 70 ml blekk. Det er 6-7 ganger mer blekk enn på en standard blekkpatron. Også her kan vi regne om til en literpris, som da blir på 1414 kroner per liter! Også det en høy literpris, men likevel er det en prisforskjell på cirka 90 prosent i forhold til eksempelet over.

BLEKKTANKEN: På siden av printeren henger blekktanken. Den er gjennomsiktig og gjør at du ser når tanken er i ferd med å bli tom.
BLEKKTANKEN: På siden av printeren henger blekktanken. Den er gjennomsiktig og gjør at du ser når tanken er i ferd med å bli tom.

6500 fargesider!

For det er den store blekktanken og den relativt lave blekkprisen som over tid drar ned snittkostnaden per side for Epsons blekktankskriver. For i innkjøp koster blekktankskriveren fra Epson 2895 kroner. Da er blekk som tilsvarer to års forbruk inkludert.

SKRIV I VEI: 6500 fargesider på en påfylling tilsvarer 65 sider per uke i to år.
SKRIV I VEI: 6500 fargesider på en påfylling tilsvarer 65 sider per uke i to år.

Ifølge Epson leverer fire fulle blekktanker cirka 6500 fargesider eller 4000 svart-hvit sider. Personlig skriver jeg neppe ut 3250 fargesider i året (65 sider i uka) og jeg tror faktisk ikke jeg kjenner noen som i dag skriver ut så mye privat.

Så, for å ta et lite regneeksempel. Om vi sammenligner en helt ok blekkpatronprinter som koster 1000 kroner i innkjøp, så har du med andre ord 1995 kroner til blekk før du går «break-even» om alternativet er en blekktankskriver fra Epson - gitt at du skal skrive ut et identisk antall sider.

Eksempelskriveren vi har plukket ut bruker 6 blekkpatroner til 149 kroner per stykk. Et fullt skifte koster dermed 894 kroner.

Med andre ord kan du fylle på eksempelprinteren 2,23 ganger før du har «tjent inn» Epson-skriveren – gitt at du ikke trenger å fylle på blekk på Epson-skriveren i den samme perioden.

Mengden blekk i en blekkflaske fra Epson inneholder 6,3 ganger så mye blekk som eksempelblekkpatronen, så i utgangspunktet skal du fortsatt ha blekk igjen i Epson-skriveren når den andre går tom. Gitt at blekktankskriveren og blekkpatronskriveren bruker like mye blekk per utskrift, betyr det at man må bytte blekk 6,3 ganger på blekkpatronskriveren for hver gang man må bytte blekk på blekktankskriveren. Da ser regnestykket slik ut om man skriver ut 6500 fargesider:

Blekktankskriver: 2995 kroner (innkjøpspris, inkludert blekk for 2 år/6500 fargesider).

Blekkpatronskriver: 1000 kroner (innkjøp) pluss 5 blekkskift a 894 kroner (1 runde med blekk er normalt inkludert i innkjøpsprisen og vi runder av 0,3 for enkelthets skyld). Totalt 5470 kroner.

Vi ser altså at i teorien så vil en tradisjonell blekkskriver koste 2475 kroner mer over to år - gitt at du skriver ut cirka 6500 sider.

Regnestykket har noen forbehold, som hvor ofte og hva du skriver ut. Spesielt mengden utskrifter vil avgjøre hvor raskt du går i balanse om du velger en blekktankskriver.

Hva ofres?

Det er viktig å være klar over at blekktankskriveren fra Epson har noen kvalitetsmessige begrensninger. Epson L355, som vi har testet her, er en skriver for hverdagsutskrifter.

Her snakker vi om oppskrifter, timeplaner, reiseruter, kart, notater og skoleprosjekter. Epson L355 er ingen fotoskriver, selv om den skriver ut akseptable bilder på fotopapir, så kan den ikke måle seg mot en dedikert fotoskriver. Skal du skrive ut bilder du har redigert selv i et fotoprogram, så trenger du uansett en fotoblekkskriver.

Holder den mål?

6500 sider er MANGE sider. Faktisk utgjør det en stabel på 71,5 centimeter om man bruker tynt 80 grams kopipapir. Lagt etter hverandre utgjør 6500 A4-sider en distanse på nesten 2 kilometer. Og dette skal Epson L355 altså klare med 280 milliliter blekk (totalt) på tanken. Vi gjorde et eksperiment der vi printet ut 500 sider og så regnet ut forbruket basert på å veie blekket før og etter. Med våre testsider kom vi faktisk til at vi kunne skrevet ut over 8000 sider!

Med en feilmargin på 25 prosent i «feil retning», så havner vi likevel innenfor Epsons lovede 6500 sider.

Så kan vi sikkert diskutere hvor representativ vår testutskrift er. Skriver du ut mange bilder, vil du nok ikke få 6500 sider og motsatt om du skriver ut i sorthvit – og skrur på kladdmoduset i skriveren – så kan du sikkert skrive ut mer enn de 4000 lovede sorthvittsidene. Uansett har vi ikke funnet noen grunn til å tvile på at blekktankskriveren har stor kapasitet hva antall sider angår. Selv etter 500 sider, var det så vidt blekknivået i tanken hadde sunket.

Litt knotete

Vår testskriver var ikke utstyrt med norsk bruksanvisning og programvare, men Epson lover at modellen som selges i Norge har begge deler på norsk. Vi synes også oppsettet var litt knotete. Her har andre produsenter mer elegante løsninger. I tillegg måtte vi til slutt fram med USB-kabelen for å få koblet skriveren til vårt trådløse nett. En slik kabel følger ikke med i boksen, så det kan potensielt medføre litt frustrasjon. Men når skriveren først er satt opp trådløst, så kan du plassere den der du vil, slik at du kan for eksempel kan frigjøre skrivebordet til et par gode HiFi-høyttalere. Sliter du med å forstå hvordan du best setter opp ditt trådløse nettverk, så kan du se denne guiden hvordan du utnytter WiFi-signalene dine best.

Spesifikasjoner: Epson L355

  • Type: Blekktankskriver
  • Fargeskriver: Ja
  • Farger: 4 (Magenta, Cyan, Yellow, Black)
  • Dråpestørrelse: 3 picoliter
  • Utskriftshastighet sort/hvit: 9 sier/min
  • Utskriftshastighet farge: 4,5 sider(min
  • Skanner: 300 dpi
  • Skanneroppløsning: 1200 x 2400 dpi
  • Papirskuffer: 1
  • Duplex: Manuelt
  • Trådløs: Ja
  • Vekt: 4,4 kilo

Vi glemte også en liten ting under installasjonsprosedyren, slik at blekkpåfyllingen ikke ble fullført ordentlig første gangene. Da måtte vi finlese bruksanvisningen før vi fant ut hva vi måtte gjøre. Dette kunne Epson fint ha løst med et skjermtips eller en skjermguide.

Vi noterer også at skriveren avslutter alle utskriftsjobber med en litt høyfrekvent pipelyd.

Og til slutt er den tosidige utskriften litt klønete. Her må du manuelt snu sidene og sette dem riktig vei inn i papirmateren. Det er typisk en greie som går galt.

Grov skanner

Skanneren er også litt for «grov» til at du skal kjøpe denne for å bruke den til å digitalisere familiens analoge fotoarkiv. Men til hverdagsbruk, skanning av en faktura, skanning av en bokside eller noe annet, så går det greit.

Konklusjon

Om du er lei av stadig å måtte betale 500–1000 kroner for blekk til skriveren din – og du eller familien din – skriver ut en del, så bør du se på blekktankskriveren til Epson.

Dette er en hverdagssliter som, for å si det litt stygt, skal brukes til «skriv-og-kast»-utskrifter. Typisk en oppskrift, billetter og så bortetter.

Kvaliteten er likevel mer enn god nok til skoleoppgaver og til ett og annet bilde som kun skal opp på kjøleskapet.

Prisen på skriveren er relativt stiv, men til gjengjeld bør det gå to år eller mer før du trenger å finne fram plastkortet for å bestille en ny blekkforsyning.

Du skal ikke kjøpe denne skriveren om du kun skriver ut en side hver «fullmåne». Da bør du heller kjøpe deg en superrimelig vanlig blekkskriver.

Liker du å skrive ut bilder, så er det også de tradisjonelle blekkpatronskriverne som vil gi deg best resultat.

Men pluss til Epson for faktisk å gjøre noe med utskriftskostnadene til alle som skriver ut mye.

MYE PAPIR: Her ser du mengden papir L355 kan skrive ut -  minst. 13 pakker a 500 ark er en del papir.
MYE PAPIR: Her ser du mengden papir L355 kan skrive ut - minst. 13 pakker a 500 ark er en del papir.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også