HP TouchSmart iq512sc

Alt-i-ett-PC

HPs største problem med TouchSmart er å fortelle hva den er. Det enkleste er kanskje å kalle den en PC – den eneste reelle utfordreren til iMac.

Sist oppdatert
Foto: Tron Høgvold
Foto: Tron Høgvold

Spesifikasjoner

OS: Vista 64-bit

Prosessor: Core 2 Duo 2 GHz

Skjerm: 22"

Oppløsning: 1680 x 1050

Grafikk: GeForce 9300 M GS

RAM: 4 GB

Harddisk: 500 GB

TV-kort: DVB-T

Bluetooth: ja

Fjernkontroll: ja

Klikk her for oppdaterte priser

Alt-i-ett-PC er kanskje den lettest forståelige båsen vi kan putte TouchSmart i. Her er all maskinvaren integrert i selve skjermen, akkurat som på Apple iMac. En enkelt kabel er alt som skal til for å få den i gang og komme på nett, og det er strømkabelen. Akkurat som iMac.

Les også: BigMac (Test av forrige generasjon iMac)

Men TouchSmart har noe iMac ikke har, og det er touchskjerm. Den er ikke trykkfølsom slik vi er vant til, men det er infrarøde sensorer langs kantene som registrerer fingerbevegelsene, og det er ikke multitouch slik vi er vant til fra for eksempel iPhone. Til touchfunksjonaliteten har HP laget et eget grafisk skall som ligger oppå Windows Vista.

Ved første øyekast er TouchSmart-programvaren fancy og imponerende, men virker uferdig når man begynner å bruke den. Av og til virker det tregt, og elementene hakker litt når de dras med fingeren over skjermen. Maskinen avgir en pipelyd når man trykker på skjermen, og det skulle man tro var en bekreftelse på at en kommando var registrert, men det er det ikke nødvendigvis. Det er bare en bekreftelse på at du har vært nær skjermen, og det er forvirrende.

Funksjonene i TouchSmart-grensesnittet er likevel svært enkelt å bruke. Det er greie musikk-, video- og DVD-avspillere, bildeprogram osv. Men det som virkelig er interessant, og som kan gjøre Touchsmart til noe mer enn bare en PC, er kalenderen og oppslagstavlen. Og det er her HP har en jobb å gjøre med å fortelle hva denne PC-en egentlig er.

Allroms-PC

HP har snakket mye om SmartTouch-konseptets fordeler som familie-PC, der den kan være familiens oppslagstavle og meldingssentral. Her kan du legge igjen håndskrevne beskjeder, talemeldinger og videomeldinger. Ganske fiffig, men vi ville gjerne sett funksjonaliteten enda mer omfattende. Hva med å få meldingene som SMS og MMS direkte fra TouchSmart? Foreløpig kan meldinger kun sendes som e-post, og da utelukkende fra G-mail. Andre e-postkontoer fikk vi ikke til å sette opp.

Vi synes TouchSmart-konseptet er både gøy og spennende. Spørsmålet er bare om brukeren virkelig har bruk for funksjonaliteten eller om det bare blir en morsom gadget.

Les også: Innred med farger

Kul stasjonær PC

Hvis man legger vekk TouchSmart-konseptet, er dette også en duganes PC i seg selv. Det er vanskelig å savne noe på maskinvarefronten, men det er viktig å huske på at den er utstyrt med bærbar teknologi. Derfor yter den som en bra bærbar PC, men ikke som en tilsvarende priset tradisjonell stasjonær PC.

</head>
Foto: Tron Høgvold

PCMark Vantage, totalt

3260

PCMark Vantage, minne

2104

PCMark Vantage, tv og film

2432

PCMark Vantage, spill

2485

PCMark Vantage, musikk

3256

PCMark Vantage, kommunikasjon

3188

PCMark Vantage, produktivitet

2939

PCMark Vantage, harddisk

3652

 



Denne saken ble første gang publisert 19/11 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også