Her er trendene:

9 teknologier for 2009

Gjør klar for bøyelig e-papir og digitale piller.

DIGITAL BØY: Elektronisk papir med mulighet for nedlasting vil dukke opp i en rekke produkter i løpet av de neste par årene.

DIGITAL BØY: Elektronisk papir med mulighet for nedlasting vil dukke opp i en rekke produkter i løpet av de neste par årene. Foto: FOTO: Plastic Logic

Publisert Oppdatert

Teknologiåret 2008 har vært preget av iPhone, mini-PC, flatskjermboom og speilrefleks med HD-video. Året som gikk kan du lese mer om her.

I 2009 vil vi se flere gjennombrudd for teknologier som har ligget i vannskorpa en stund, men først nå vil skape bølger.

Magasinet Wired har allerede oppsummert 2009 og laget en topp ti-liste over teknologi-gjennombruddene i året som kommer (ekstern lenke). Det er ikke vanskelig å slutte seg til i hvert fall noen av spådommene.

1. Bøyelige skjermer

Det er blitt forsket på bøyelige skjermer i mange år.

Potensialet er stort: nedlastbare nettaviser som kan brettes sammen og leses som papiraviser, nye typer mobiltelefoner, elektroniske bøker og bærbare PC-er i innovative formater.

Teknologien står nå foran et gjennombrudd, og skal prøves ut i det amerikanske forsvaret. Det antas at kommersielle produkter står for tur senest i 2010.

Både nyere innovatører som Plastic Logic og gamle kjemper som HP, Samsung, Sony og LG presser på for et virkelig gjennombrudd.

LES OGSÅ: Her ser du gratis TV på nett

2. Spiselige brikker

Pilletrillerne kan få en ny hverdag. En databrikke som svelges kan spore pasientenes pillebruk og overvåke virkningene av medisinen.

Brikkene sender signaler til eksternt utstyr som kan holde oversikten over hjerterytme, temperatur og andre vitale parametre.

Dataene kan tolkes av medisinsk ekspertise som på denne måten kan få helt ny innsikt i medisiners virkning på pasientene, skriver Wired (ekstern lenke).

Dette blir neppe hyllevare hos Apotek1 i 2009, men gjennombruddet for den nye teknologien er her allerede.

LES OGSÅ: Kjøp PC nå, før prisene stiger

DATAPILLEN: Morgendagens piller forteller legen om de virker eller ikke.

DATAPILLEN: Morgendagens piller forteller legen om de virker eller ikke.

3. USB 3.0

Den nye USB-standarden vil derimot foreligge i nye produkter allerede til sommeren.

Universal Serial Bus 3.0 skal være ti ganger raskere enn dagens standard, som er åtte år gammel.

Langt høyere hastighet vil gjøre overføring til PC-en av store datamengder, som film og HD-video, til en betraktelig mindre kronglete jobb enn i dag.

USB 3.0 frakter 4,8 gigabit per sekund, for å være nøyaktig.

Dessuten blir USB-utgangen en mye raskere måte lade opp utstyret på, siden mengden strøm ut fra USB-utgangen økes fra 100 til 900 milliampére.

LES OGSÅ: Verdens kjedeligste spill

4. Speilrefleksvideo

BLIR RASKERE: USB-porten har blitt det allestedsnærværende grensesnittet for alt som kan kobles til en PC. I 2009 kommer versjon 3.0, som er 9 ganger raskere enn dagens USB-teknologi. Bildet er av et Creative X-Fi GO! USB-lydkort .

BLIR RASKERE: USB-porten har blitt det allestedsnærværende grensesnittet for alt som kan kobles til en PC. I 2009 kommer versjon 3.0, som er 9 ganger raskere enn dagens USB-teknologi. Bildet er av et Creative X-Fi GO! USB-lydkort . Foto: Foto: Creative

Nikon D90 var først, erkerivalen Canon fulgte opp med 5D Mark II. Begge kameraene gir deg muligheten til å gjøre videoopptak i HD-format.

Regn med at flere vil følge opp i 2009. Sammenlignet med proffe HD-kameraer er dette ganske rimelig HD-teknologi. Større kapasitet i kameraene kommer også ganske sikkert.

Et av resultatene kan bli en flom av bedre videoopptak for eksempel på YouTube, som nå skal åpne for HD-film.

LES VÅR TEST AV NIKON D90 HER.

5. Android

Iphone stjal nesten all oppmerksomhet i 2008, selv om også den første mobiltelefonen basert på Googles operativsystem Android ble lansert i høst.

Nikon D90 kombinerer foredelene ved speilrefleks med videoopptak.

Nikon D90 kombinerer foredelene ved speilrefleks med videoopptak.

Problemet, utover å komme i skyggen av all iPhone-hypen, var at selve mobilen (fra HTC) hadde liten appell, svakt batteri og en ufullkommen touchskjerm - og den ble heller ikke tilgjengelig utenfor USA.

LES OGSÅ: Slik er den første Google-mobilen

Men Android byr på et åpen programvaremiljø som gir et vell av muligheter både for brukerne og de som vil lage programmer for mobiltelefoner.

I 2009 vil det komme Android-telefoner fra en rekke andre mobilprodusenter, blant dem Sony Ericsson.

Den som treffer innertieren med en Android-mobil, kan fort ende opp med årets dings.

6. Flash

Dette har ligget i kjømda lenge: det statiske flashminnet vil i stadig større grad ta over for de bevegelige harddiskene.

Elektronikkdingser har hatt denne lagringstypen en stund - nå er tiden inne for å spre teknologien i større PC-er, som de du bruker på jobben: gled deg til raskere og mer stabile maskiner.

7. Geo-posisjonering

I kombinasjon med mobiltelefonen vil GPS-teknologien skape stadig nye stedsbaserte tjenester og programmer.

Vi har så vidt sett begynnelsen på kartbasert innhold.

Tredimensjonale kart, innholdstjenester som tilpasser seg hvor du er: alt dette vil vokse eksplosivt i året som kommer, fordi Iphone, Android og andre avanserte mobiltelefoner endelig har skapt et fungerende marked for de som lager programmene.

LES OGSÅ: Finn ski-posisjonen din med Satski

8. Grønn IT

Energieffektivisering tvinger seg fram.

De store teknologiselskapene har invesert mye de siste årene i bedre kjølingsteknologier, økt yteevne og strømsparing.

Finanskrisen er ikke akkurat noen hemsko for denne utviklingen.

Går det an å håpe på bærbare PC-er som ikke er nødt til å dobbeltfungere som alternativ fyring når batteriene leverer strømmen?

LES OGSÅ: Miljøbløff i kul design

9. Det neste store

Endelig gjennombrudd for nanoteknologi? Web 3.0? Hybridbiler?

Ren gjetning. Men noen hundre års erfaring har vist at nøden lærer naken.. etc. Det er lov å håpe på en overraskelse.

LES FLERE TEKNOLOGISAKER PÅ KLIKK TEKNOLOGI.

3D: En ny tjeneste fra norske Sesam lar deg surfe byen rundt i et 3D-visualisert kart. Kart- og stedbaserte tjenester kommer til å ta helt av i 2009.

3D: En ny tjeneste fra norske Sesam lar deg surfe byen rundt i et 3D-visualisert kart. Kart- og stedbaserte tjenester kommer til å ta helt av i 2009.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning