Gratis antivirus og brannvegg

20 gratis sikkerhetsprogrammer

Det lurer mange farer på internett. Vi presenterer 20 gratisprogrammer som ivaretar din sikkerhet på nettet.

Sist oppdatert

Velg riktig versjon

De aller fleste av de programmene vi har omtalt her, finnes også i betalingsversjoner som tilbyr mer funksjonalitet enn gratisversjonen. Pass på at du laster ned gratisversjonen, og ikke en tidsbegrenset prøveversjon av en betalingsløsning.

Antivirus

De aller fleste er kjent med funksjonen til et antivirusprogram og har allerede et installert på PC-en. Har du ikke har, eller skulle du ønske å bytte ut antivirusløsningen, bør du vurdere et av disse alternativene.

AVG Antivirus Free Edition

AVG, fra produsenten Grisoft, er en anerkjent og god antivirusløsning. I tillegg til ren antivirus, gir den deg anti-spyware og anti-adware.

AVG finnes også i betalingsversjoner som blant annet kan gi deg brannmur og beskyttelse mot ulumskheter på direktemeldingstjenester som Live Messenger og ICQ. På disse versjonene får du også support. Det må du leve uten i gratisversjonen, men AVG Free er uansett et godt antivirusprogram.

Lenke: http://free.avg.com/

Les også: Gratis antivirus

OVERSIKTLIG: AVG 8.0 har god oversikt over de ulike delene av programmet.
OVERSIKTLIG: AVG 8.0 har god oversikt over de ulike delene av programmet.

Avira AntiVir Personal

Avira er et annet populært og gratis antivirusprogram. Avira har et phishing-filter, som skal forhindre at noen kan «fiske» til seg sensitiv informasjon, men spyware-beskyttelse og brannmur er forbeholdt betalingsversjonene.

Programmet oppdateres automatisk, men i gratisversjonen får du presentert et reklamebilde hver gang programmet oppdateres. Dette er imidlertid ikke noe stort problem, og programmet er både raskt og brukervennlig.

Lenke: http://www.avira.com/

PC Tools Antivirus

VIRUSSØK: Avira sin virusskanner «Luke Filewalker» rydder opp.
VIRUSSØK: Avira sin virusskanner «Luke Filewalker» rydder opp.

Antivirusløsningen fra PC Tools er nok mer ukjent enn de andre, men programmet gir deg antivirus med e-postskanning og kontinuerlig overvåking av filer som måtte dukke opp i systemet.

Programmet har ikke noe slikt som spyware-beskyttelse å skilte med, men er et veldig lettkjørt og oversiktlig.

Vi hadde ingen problemer med PC Tools Antivirus i perioden vi testet det og det virker som et program som er vel verd å se nærmere på.

Lenke: http://www.pctools.com/

Avast! 4 Home Edition

Avast krever at du registrerer deg og mottar en aktiveringsnøkkel på e-post. Denne registreringen er imidlertid gratis, og nøkkelen varer ett år før du må gjenta prosessen.

Avast gir deg i tillegg til antivirus, blant annet også spyware-beskyttelse. Programmet har mange funksjoner og gode konfigureringsmuligheter, men brukergrensesnittet virker litt rotete. Programmet fremstår for eksempel med et vindu for virusskanning, et helt annet for justering av sikkerhet og et nytt for all konfigurering av funksjoner i programmet.

Men et noe usystematisk grensesnitt betyr ikke at programmet gjør en dårlig jobb. Avast finnes også i norsk språkdrakt, men med tidvis merkelige og forvirrende oversettelser.

Lenke: http://www.avast.com/

Nettbasert antivirus

Vårt siste tips i kategorien antivirus er et par nyttige nettjenester. Enkelte virus er så smarte at de kan blokkere muligheten din til å installere et antivirusprogram. Dersom uhellet først er ute, kan du forsøke en nettbasert antivirusløsning. Det finnes mange, men vi presenterer her to tjenester som vi har hatt hell med tidligere.

MANGE VINDUER: Avast mangler et godt grensesnitt som kobler sammen de ulike delene av programmet.
MANGE VINDUER: Avast mangler et godt grensesnitt som kobler sammen de ulike delene av programmet.

F-Secure Online Skanner:

http://support.f-secure.com/enu/home/ols.shtml

Trend Micro HouseCall:

http://housecall.trendmicro.com/

Brannmur

En brannmur beskytter deg mot hackere og annen kommunikasjon som går inn og ut av PC-en din uten at du har bedt om det. I Windows finnes det allerede en brannmur som er aktivert som standard. Denne er ikke spesielt avansert, men sammen med brannmuren som sannsynligvis ligger i bredbåndsmodemet ditt, er dette tilstrekkelig for de fleste. Dette gjelder hvis du bruker litt sunn fornuft når du ferdes på internett. Hvis du kommer i skade for å laste ned et program som fra innsiden «åpner døren» for uønsket trafikk, så vil ikke brannmuren i Windows klage på dette. Så ønsker du å være på den helt sikre siden, eller bare ønsker full kontroll på trafikken som går til og fra PC-en din, kan noen av følgende programmer være av interesse.

ZoneAlarm

ZoneAlarm har vært den desidert mest populære brannmurprogramvaren gjennom en årrekke. Brannmuren gir deg full kontroll over hvilke programmer som skal få kommunisere med omverdenen, og er oversiktlig og greit i bruk.

Lenke: http://www.zonealarm.com/

PC Tools Firewall Plus

PC Tools leverer en brannmurløsning som virker å være lettkjørt. Brukergrensesnittet er ryddig og enkelt, og gir god oversikt over hvilke programmer som skal slippe gjennom brannmuren.

Lenke: http://www.pctools.com/

POPULÆRT: ZoneAlarm er en av de mest kjente brannmurprogramvarene.
POPULÆRT: ZoneAlarm er en av de mest kjente brannmurprogramvarene.

Ashampoo FireWall Free

Ashampoo leverer nytteprogrammer i et bredt spekter. Alt fra kontorløsninger og bildebehandling til sikkerhetsprogrammer. Deres gratis brannmur har et lekkert og oversiktlig brukergrensesnitt. Et veldig greit valg for begynnere uten spesielle krav.

Programmet spurte til og med selv pent om lov til å få nettilgang da vi kommanderte det til å sjekke etter oppdateringer.

Programmet krever at du bestiller en gratis kode på e-post.

Lenke: http://www.ashampoo.com/

Comodo Firewall Pro

Av funksjonalitet utenom standard brannmurfunksjoner, har Comodo også et innebygget antivirus- og antispyware-program. Comodo virket litt masete rett etter installasjon, og det var umiddelbart mange ulike ting å ta stilling til.

Hvis du ikke er våken under installasjonen, vil du få Comodo både som startside og ny verktøylinje i nettleseren din - såkalt adware. Dette kan du velge å ikke installere.

Lenke: http://www.comodo.com/

TILGANG: Ashampoo har en fin oversikt over hvilke programmer som skal få kommunisere med omverdenen.
TILGANG: Ashampoo har en fin oversikt over hvilke programmer som skal få kommunisere med omverdenen.

Online Armor

Ved første kjøring går Online Armor gjennom en sikkerhetskontroll for å undersøke maskinen din for kjente og ukjente programmer. Videre kan du velge å tillate eller blokkere disse programmene en gang for alle. Dette sparer deg for en del sprett-opp-vinduer i fremtiden.

I gratisversjonen vil du imidlertid støte på en del knapper som bare fører til en melding om at funksjonen kun er tilgjengelig i den betalte versjonen.

Lenke: http://www.tallemu.com/

Kryptering

Kryptering er nyttig når du ikke ønsker at andre skal få tilgang til dine filer. Ikke bare er det nyttig å kryptere filer på harddisken, flyttbart minne er vel så smart å kryptere. USB-minnepinner glemmer man fort igjen, men hvis du har kryptert innholdet, er det i alle fall ingen som får åpnet filene dine.

Krypterte filer kan bare åpnes av den som har riktig krypteringsnøkkel, men husk at ingen ting, i utgangspunktet, hindrer en hvilken som helst bruker i å slette den krypterte filen. Krypterte filer vil av og til opptre i forkledning som skadde og ubrukelige filer, og noen kunne derfor komme i skade for å slette den. Husk sikkerhetskopi!

TrueCrypt

Med programmet TrueCrypt kan du velge å kryptere hele harddisken din, eller det som kanskje er mer spennende - å lage en kryptert «mappe». Denne «mappen» fremstår som «en fil» med en fast størrelse på så mye som du ønsker. Når du skal legge til eller hente filer fra «mappen», bruker du TrueCrypt og tilordner en stasjonsbokstav til denne spesielle filen. Med riktig passord, og eventuelle nøkkelfiler for ekstra sikkerhet, vil den krypterte mappen dukke opp som en hvilken som helst harddisk. Her kan du lagre filer på vanlig måte. Når du er ferdig, fjerner du bare stasjonsbokstaven, og alt som ligger igjen er den krypterte filen, som inneholder alt du har lagret. Ingen vil kunne åpne den uten TrueCrypt, ditt passord og eventuelle nøkkelfiler. Denne krypterte filen kan godt flyttes mellom ulike harddisker eller legges på USB-minne.

Lenke: http://www.truecrypt.org/

FineCrypt

FineCrypt baserer seg på at du fort og greit kan kryptere en fil eller mappe slik den er. FineCrypt legger seg i høyreklikk-menyen, og derfra kan du for eksempel velge Quick Crypt. Raskt og enkelt.

Det er greit å merke seg at man ikke kan kryptere pakkede filer som .zip og .rar i gratisversjonen.

Lenke: http://www.finecrypt.net/

Kruptos 2

KRYPTISK: TrueCrypt gir deg mulighet til å lage en kryptert «mappe» som kan tilordnes en stasjonsbokstav.
KRYPTISK: TrueCrypt gir deg mulighet til å lage en kryptert «mappe» som kan tilordnes en stasjonsbokstav.

Kruptos gjør mye av det samme som FineCrypt, og på samme måte. Programmet er lite og grensesnittet er stort sett enkelt og selvforklarende. Programmet kan også lage en selvutpakkende .exe-fil ut av filene dine, kryptert selvfølgelig. Ved kjøring av denne filen, pakkes filene automatisk ut der du måtte ønske, så fremst du har krypteringsnøkkelen da.

Kruptos 2 er dessverre ikke Vista-kompatibelt.

Lenke: http://www.kruptos2.co.uk/

Zero Footprint Crypt

Verken nettsidene til produsenten, Baroufa Soft, eller grensesnittet til programmet er spesielt pent, men selve programmet oppfører seg som det skal. Dessuten er installasjonen veldig rask, og programmet er lite og kjapt i bruk.

Zero Footprint Crypt skiller mellom dekryptering tilbake til harddisk, eller dekryptering til minnet. Sistnevnte for å kunne se på en fil raskt og enkelt.

Lenke: http://www.baroufasoft.net/

PowerCrypt 2000

Nettsiden til OVSoft ser ikke spesielt moderne ut, men deres PowerCrypt 2000 fungerer som det skal. Grensesnittet har veldig få overflødige knapper, selv om det ikke er spesielt flott å se på.

ENKELT: Kruptos 2.0 har et enkelt og greit brukergrensesnitt.
ENKELT: Kruptos 2.0 har et enkelt og greit brukergrensesnitt.

Bortsett fra ren filkryptering, innehar PowerCrypt en mulighet for å kryptere og dekryptere tekst, en mulighet som kan være nyttig ved utveksling av hemmeligheter over direktemeldingstjenester, med forhåndsavtalt krypteringsnøkkel.

Lenke: http://powercrypt.ovsoft.com/

Spyware og adware

Spyware og adware omtales ofte i samme setning, men er egentlig to forskjellige ting. Adware betegner en form for reklameprogrammer som gjerne følger med andre programmer. Dette er også noe du egentlig har takket ja til, hvis du leser lisensavtalen nøye. Adware i seg selv kan være irriterende, men er ikke «farlig» så lenge det ikke går over til å være spyware.

Spyware, eller spionprogrammer på norsk, går under betegnelsen uønsket programvare. Dette kan være programmer som snapper opp og rapporterer om dine nettvaner, eller enda verre; brukernavn, passord og koder. Disse programmene gir seg gjerne ut for å være helt harmløse og nyttige programmer med nokså seriøse navn.

«Spyware-alarmen» din bør begynne å ringe hvis nettleseren eller hele PC-en din lever sitt eget liv og at du stadig blir tilbudt programmer for å «rydde opp».

Det finnes en rekke programmer som fjerner adware og spyware, og det er ikke lengre noe klart skille mellom de to typene. Erfaringen er - dessverre - at det ikke finnes ett program som fjerner alle typer spyware og adware. Vi nevner her et knippe programmer som vi har hatt hell med tidligere.

Ad-Aware 2008 Free

TEKST: PowerCrypt 2000 kan ikke bare kryptere filer, den kan også kryptere tekst på en rask og grei måte.
TEKST: PowerCrypt 2000 kan ikke bare kryptere filer, den kan også kryptere tekst på en rask og grei måte.

Fra Lavasoft kommer det kanskje mest kjente anti-adware-programmet. Som navnet tilsier, hadde dette opprinnelig som oppgave å fjerne adware, men tar nå også en del spyware og trojanere. Kommer med Ad-Watch, et tillegg som kan aktiveres for kontinuerlig beskyttelse.

Pass på!

Dersom PC-en din er infisert med spyware, kan du komme til å bli tilbudt ulike anti-spyware eller antivirusprogrammer som skal rydde opp - enten gratis eller for en billig penge. Dette er sannsynligvis bare juks og bedrag. Hold deg til kjente leverandører av sikkerhetsprogrammer, og gjør gjerne et søk på Google dersom du er i tvil eller trenger hjelp til fjerning.

http://www.lavasoft.com/

Spybot - Search & Destroy

Et meget effektivt program som vi har hatt stort hell med tidligere. Dette er gjerne det første programmet artikkelforfatter kjører når det har dukket opp noen ulumskheter. Programmet, som også finnes på norsk, er vel verd å foreta en skanning med fra tid til annen.

http://www.spybot.com/

SpywareBlaster

SpywareBlaster er en beskyttelse for nettleseren din, slik at du skal slippe å få spyware på maskinen. Det vil passe på hvilke ActiveX-kontroller og cookies som blir lastet ned. Programmet kommer med en lang liste, som jevnlig oppdateres, over uønsket programvare som den vil forhindre deg i å laste ned.

Tilbyr også å ta et «øyeblikksbilde» av en del innstillinger på maskinen, som kan gjenopprettes hvis spionprogrammer skulle rote det til.

http://www.javacoolsoftware.com

Malwarebytes' Anti-Malware

RASKT: Ad-Aware er et raskt og oversiktlig program som absolutt kan anbefales.
RASKT: Ad-Aware er et raskt og oversiktlig program som absolutt kan anbefales.

Malwarebytes sitt program Anti-Malware tilbyr gratis søk og fjerning av spyware på din datamaskin. Ønsker du derimot kontinuerlig beskyttelse, finnes dette kun i betalingsversjonen. Det samme gjelder en del ekstra innstillinger.

Vi har brukt gratisversjonen av Malwarebytes' Anti-Malware med godt resultat ved et par anledninger, og programmet er både raskt og enkelt å bruke samt å oppdatere.

http://www.malwarebytes.org

Spyware Terminator

Spyware Terminator har vi ikke mye erfaring med, men søker og sletter spyware, adware og trojanere med mer. Denne delen av programmet har vi, til tross for lite bruk, bare hatt gode erfaringer med.

Programmet tilbyr også kontinuerlig beskyttelse, hvis du ønsker det. Veldig raskt og greit i bruk.

http://www.crawler.com/products/

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også