Charter i verdensrommet

Charter i verdensrommet? Med Virgin Galactic blir det snart til en realitet.

FERIE I VERDENSROMMET: Denne grafiske illustrasjonen fra produsenten av turistromskipet viser fartøyet slik det vil fremstå i verdensrommet.

FERIE I VERDENSROMMET: Denne grafiske illustrasjonen fra produsenten av turistromskipet viser fartøyet slik det vil fremstå i verdensrommet. Foto: Grafisk illustrasjon: Virgin Galactic

Publisert Oppdatert
FORNØYD: Den britiske billionæren og grunnleggeren av Virgin Galactic, sir Richard Branson, vinker til publikum fra moderskipet som har fått navnet White Knight Two Eve.

FORNØYD: Den britiske billionæren og grunnleggeren av Virgin Galactic, sir Richard Branson, vinker til publikum fra moderskipet som har fått navnet White Knight Two Eve. Foto: Foto: Stefano Paltera/AP/Scanpix

Selv om billettprisen ligger på godt over en million norske kroner har allerede 250 personer reservert seg plass på det ennå uferdige turist-romskipet som bygges i USA.

Champagnen sprutet til alle kanter og jubelen sto i taket da avdukingen av moderskipet til tidenes første turist-romskip fant sted inne i en hangar midt ute i Mojave-ørkenen i California. Den britiske billionæren og grunnleggeren av Virgin Galactic, sir Richard Branson og Burt Rutan i produksjonsselskapet Scaled Composites, vinket fornøyd til publikum fra moderskipet som har fått navnet "White Knight Two Eve". Romfartøyet, som skal ha plass til seks passasjerer og to astronauter, ble vist frem til journalister, fotografer, ingeniører og ivrige entusiaster denne uken.

500 første år

De 250 passasjerene som allerede har reservert plass på romskipet venter i spenning på at dagen skal komme da de kan sette seg inn i romfartøyet og bli tidenes aller første verdensromturister. Og flere av dem skal det bli. Virgin Galactic skal ifølge cnn.com ha planlagt å frakte 500 romturister ut i verdensrommet i løpet av det første året fartøyet er i drift.

Koster skjorta

WHITE KNIGHT TWO EVE: Ivrige journalister, fotografer, ingeniører og romskip-entusiaster samlet seg denne uken for å ta del i avdukingen av moderskipet White Knight Two Eve i California, USA.

WHITE KNIGHT TWO EVE: Ivrige journalister, fotografer, ingeniører og romskip-entusiaster samlet seg denne uken for å ta del i avdukingen av moderskipet White Knight Two Eve i California, USA. Foto: Foto: Stefano Paltera/AP/Scanpix

Prisen for å feriere i verdensrommet kan få de fleste til å dåne, for hele 1.035.160 millioner kroner koster en billett om bord på turist-romskipet, skriver cnn.com.

Så langt har de aller fleste astronauter vært i verdensrommet i forbindelse med statlige programmer. Bare et lite knippe svært rike personer skal ha fått anledning til å sveve rundt i null gravitet. For dette skal de ha måttet betale rundt 20 millioner dollar, altså over 100 millioner kroner pr. hode, for å reise med russiske romfartøy opp til den internasjonale romstasjonen.

70 prosent ferdig

Fremdeles er det en stund til Virgin-romskipet er 100 prosent ferdigstilt. Turistromskipet vil bestå av to deler - moderflyet som nå er ferdigstilt - og et rakettdrevet fartøy som skal ta passasjerene videre ut av jordas atmosfære. Ingeniørene som setter sammen fartøyet har igjen å fremstille byggingen av det rakettdrevne fartøyet som har fått navnet SpaceShipTwo. Dette skal ifølge Virgin Galactic nå skal være omkring 70 prosent ferdig.

250 HAR RESERVERT: Selv om billettprisen ligger på godt over en million norske kroner har allerede 250 personer reservert seg plass på det ennå uferdige turistromskipet.

250 HAR RESERVERT: Selv om billettprisen ligger på godt over en million norske kroner har allerede 250 personer reservert seg plass på det ennå uferdige turistromskipet. Foto: Grafisk illustrasjon: Virgin Galactic

Datoen for når den første turistbaserte romturen skal finne sted, er ennå ikke offentliggjort. Ifølge cnn.com skal fartøyet igjennom et omfattende testprogram allerede til høsten.

TOMMELEN OPP: Grunnleggeren av Virgin Galactic, sir Richard Branson (venstre) og romfartøy-pioneeren Burt Rutan vender tommelen opp. De har kommet et skritt nærmere tidenes første turistbaserte verdensromreise.

TOMMELEN OPP: Grunnleggeren av Virgin Galactic, sir Richard Branson (venstre) og romfartøy-pioneeren Burt Rutan vender tommelen opp. De har kommet et skritt nærmere tidenes første turistbaserte verdensromreise. Foto: Foto: Stefano Paltera/AP/Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning