Det har vært mange oppslag i media den siste tiden om familier som får ekstreme regninger fra AppStore, ofte fordi barna har handlet på egen hånd.

Ofte dreier det som om såkalte «in-app»-kjøp, altså kjøp du gjør på innsiden av spill og andre apper. Det kan være magiske nøtter, nye klær til en prinsesse og en hel masse annet.

For å unngå dette, kan man sørge for å holde passordet til iTunes-kontoen hemmelig for barna. Samtidig må man sørge for at passordet kreves på nytt hver gang man handler noe i AppStore eller iTunes.

Det kan være en god løsning hvis man ikke ønsker at barna skal bruke penger i det hele tatt.

Vil du derimot la dem lære seg hvordan det fungerer, og ha kontroll på sin egen iTunes-konto, så er gavekort en svært god løsning.

Det er også en smart løsning hvis flere deler på samme iPad - for eksempel på en arbeidsplass. Du kan kjøpe gavekortene digitalt eller fysisk i diverse butikker, og de kommer i valører fra 100 kroner og oppover.

Slik lager du en Apple ID uten å involvere kredittkortet ditt i det hele tatt:

=

1. Det finnes flere måter å opprette en Apple ID på, og du trenger en slik ID for å laste ned eller kjøpe applikasjoner og musikk på iPhone og iPad. Det greieste er å gå til nettsiden «appleid.apple.com» og velge «Create an Apple ID».

=

2. For å opprette en Apple ID må du taste inn noe informasjon om deg selv, og deretter trykke «Create Apple ID» nederst i skjermbildet. Merk at du trenger en e-postadresse som ikke er knyttet til noen annen Apple ID fra før.

=

3. Etter å ha registrert navn og adresse, får du en e-post til den registrerte e-postadressen, som du må bekrefte. Trykk «verifiser nå».

=

4. Etter å ha logget deg på med brukernavn (e-post) og passord, får du en bekreftelse på at Apple ID-en er verifisert.

=

5. Deretter må du kjøpe et gavekort. Den kjappeste metoden er sannsynligvis å kjøpe det fra i Tunes-programvaren for PC eller Mac. Her må du være innlogget med en annen iTunes-konto som er tilknyttet et kredittkort. Gå inn i iTunes Store, og velg lenken for «Kjøp iTunes-gaver» i høyremargen. Alternativt kan du gå i en elektrobutikk eller kiosk og kjøpe et fysisk gavekort.

=

6. Fra iTunes store kan du velge om du ønsker et gavekort som sendes direkte til mottageren på e-post, eller et som du skriver ut selv. Vi velger e-post-varianten i dette eksempelet.

=

7. Skriv inn e-post-adressen til mottageren av gavekortet (eller din egen), velg beløp og deretter en personlig melding om du skulle ønske det.

=

8. Vips så har mottageren fått en e-post med en kode som kan registreres direkte på iPaden. Det er koden med tall og bokstaver under meldingen du skrev som skal brukes.

=

9. Legg inn din nye Apple ID på enheten du ønsker å knytte den til. Første gang du bruker din nye Apple ID fra en iPhone eller iPad må du se gjennom og godta noen avtaler. Trykk «Se gjennom», bekreft land/region og trykk «Godta» et par ganger.

=

10 Når du kommer til betalingsinformasjon, så trenger du ikke skrive noe under «Betalingstype», selv om det er markert med rødt. Det holder at du skriver inn koden du fikk på e-post i feltet «Kode» under «Gavekort».

=

11. Vips har du penger tilgjengelig til å kjøpe apper og annet innhold direkte fra enheten. Når kontoen er tom, lar det seg ikke gjøre å kjøpe mer før du har lagt inn et nytt gavekort.

=

12. For å innløse et nytt gavekort, gå til AppStore direkte på enheten og bla deg helt ned under «Aktuelt». Her finner du informasjon om hvor mye som er på din konto. Ved å bruke knappen «Løs inn», kan du legge inn kode fra et nytt gavekort.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!