Overraskende bra billigkamera

Samsung L210

Samsung overrasker med en billig modell som gir uventet gode resultater.

GODE BILDER: Til tross for en relativt lav pris gir Samsung L210 gode bilder. Vi kunne ønsket oss muligheten for noe høyere ISO-verdi.
GODE BILDER: Til tross for en relativt lav pris gir Samsung L210 gode bilder. Vi kunne ønsket oss muligheten for noe høyere ISO-verdi. Foto: FOTO: Samsung
Sist oppdatert
BILLIG: For å være et billigkamera skårer Samsung L210 svært bra. I vår test får den en god 5-er.
BILLIG: For å være et billigkamera skårer Samsung L210 svært bra. I vår test får den en god 5-er. Foto: FOTO: Samsung

Samsung L210 er et typisk billigkamera, men med kvaliteter. Kamerahuset er kompakt og du får med optisk bildestabilisator til tross for at kameraet ligger helt i nedre del av prissjiktet.

Les også: Test av Nikon Coolpix S560

Standard

De fleste spesifikasjonene her er ganske standard. Her får du en 2,5 tommer stor skjerm med 230.000 piksler. Oppløsningen er oppgitt til 10,2 megapiksler, men gir samme bildestørrelse som alle de andre 10 megapikselkameraene i testen, med unntak av Kodak.

Lysfølsomheten går fra ISO 80 til 800. Kameraet er altså det minst lysfølsomme i testen. Det kan skrus opp til ISO 1600, men da reduseres oppløsningen til 3 megapiksler, og det er jo som sagt ikke optimalt.

Zoom-området er også ganske standard. Med 3x fra 34 mm til 102 mm har kameraet verken god vidvinkel eller noe kraftig tele.

Manuell eksponering

Til tross for at spesifikasjonene ikke skiller seg nevneverdig ut i positiv retning, er Samsung L210 alene om å kunne stille inn eksponeringen fullstendig manuelt.

Det er uvanlig for kameraer i denne prisklassen, og absolutt et stort pluss i margen for Samsung. Når det er sagt kan man jo selvsagt diskutere hvor nyttig det er på et kompaktkamera i denne klassen.

Det er heller ikke det mest brukervennlige manuelle systemet vi har vært borti. Du må nemlig trykke utløserknappen halvt ned for å få fram lysmåleren. Du kan dermed ikke se lysmåleren samtidig som du stiller på blender og lukker, og skjermen viser heller ikke endringene i form av å gjøre bildet lysere eller mørkere mens du stiller, dermed arbeider man litt i blinde på manuell modus.

Uansett greier vi ikke se på det som noe annet enn positivt at Samsung har tatt med denne funksjonen.

Fin meny

Bra er det også at Samsung lar deg stille inn ISO-verdi og sette egendefinert hvitebalanse. For å endre innstillingene bruker du enkelt Fn-knappen, som tilsvarer funksjonsknappen på Canon-kameraer.

Menyen på Samsung ser da også ut som en speilvendt versjon av Canons meget enkle og brukervennlige innstillingsmeny. At Samsung hermer her er dermed bare positivt.

Vi må også nevne videofunksjonen. Her kan du filme med en oppløsning på 800 x 592 piksler, hvilket overgår oppløsningen på en vanlig DVD. Ikke forvent DVD-kvalitet av den grunn. Her er det snakk om forholdsvis sterk kompresjon.

Gode bilder

Men viktigst av alt er jo om kameraet greier å produsere gode bilder, og her har Samung lite å frykte. Det er lite støy og korn i bildene, og det øker ikke avskrekkende mye ettersom vi beveger oss opp til ISO 400 og 800.

Vi kunne fortsatt ønsket oss muligheten til å fotografere på ISO 1600 med full oppløsning, men prisen setter nok begrensninger her.

Spor etter fargebrytningsfeil finner man også her, men i langt mindre grad enn vi har sett hos kamera i samme kategori.

Det er diskret nok til at man lett kan overse det. Bildene er kanskje ikke fult så krispe og fine som på for eksempel Nikons bilder, men det tyder bare på at Nikon har brukt et kraftigere skarphetsfilter i sin software slik at Samsungs bilder teoretisk sett er mer uforstyrret.

GOD MENY: Menyen på Samsung L210 er enkel og god i bruk.
GOD MENY: Menyen på Samsung L210 er enkel og god i bruk. Foto: FOTO: Samsung

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også