OL i Beijing

TeknOLogiske leker

Med avansert teknologi skal kineserne kontrollere været under OL i Beijing.

UTRADISJONELT: Kineserne har satset på annerledes arkitektur på sine OL-stadium.
UTRADISJONELT: Kineserne har satset på annerledes arkitektur på sine OL-stadium. Foto: Foto: Discovery Channel
Sist oppdatert
UT PÅ TUR: OL-fakkelen starter reisen fra Hellas til Kina.
UT PÅ TUR: OL-fakkelen starter reisen fra Hellas til Kina. Foto: Foto: Discovery Channel

Hvert fjerde år slåss en nasjon for å lage det beste olympiske leker noensinne. Kina bruker teknologi for å gå av med seieren.

Uavhengig av om lekene skal opplevels fra tribunen eller sofaen, satser kineserne på at ingen uforutsette hendelser skal stikke kjepper i OL-ringene.

Værvarsling

Man kan egentlig spørre seg hvorfor valget i det hele tatt falt på Beijing, da værforholdene i august er milevis fra optimale for et sommer-OL. Været er ekstremt og svært vanskelig å forutsi. Byen er omringet av fjell på tre kanter, og når været klatrer over fjellene, forandrer det seg med uforutsigbare konsekvenser.

Det betyr at det kan regne ved én arena mens sola skinner på en arena et par kilometer unna. Byen vokser også i et forrykende tempo, og summen av trafikk, klimaanlegg og sement øker temperaturen i sentrum og kan forårsake lokale stormer.

For i hvert fall å være så godt forberedt som mulig, skal de ta i bruk en ny, toppmoderne superdatamaskin, en av de kraftigste i verden, som kan forutsi været hver kvadratkilometer av byen hver time.

Målet er derfor å levere skreddersydde værmeldinger til hver enkelt arena, noe som aldri tidligere er blitt gjort.

Til å analysere disse mengdene med materiale, har de håndplukket Kinas beste meteorologer og hundrevis av assistenter.

PUSSIG: Nok et utradisjonell OL-stadium.
PUSSIG: Nok et utradisjonell OL-stadium. Foto: Foto: Discovery Channel

Skykanoner

Alle snakker om været, og Kina gjør faktisk noe med det. August er til alt overmål også monsun-sesongen - og man venter regn hver tredje dag. For å forhindre at lekene rett og slett regner bort, skal man bruke spesialdesignede «værkanoner» som skyter på regnskyene med tørris. Dette skal gjøre skylaget så tungt at skyene faller ned mye raskere som regn eller snø... og da helst før de når arenaene. Ekstra satellitter er skutt opp for å dokumentere skylaget rundt Beijing. Det er dog ingen som vet hvilke økologiske konsekvenser denne kanonmetoden kan ha. I og med at Beijing har lidd av alvorlig tørke de siste årene, kan man i hvert fall gå ut ifra at man skal holde den olympiske ilden langt unna tørt gress.

Mobil-TV

Kina er som kjent landet med størst befolkning; hele 1,6 milliarder mennesker. Her finner man derfor også det største mobilmarkedet i verden, bestående av en halv milliard mobilbrukere. Unge oppfinnere har kommet opp med ideen om en mikrochip som gjør det mulig for alle å følge OL fra mobiltelefonen, uansett hvor i landet de måtte befinne seg. Staten har stilt seg bak oppfinnelsen, og har gjort alt i sin makt for at hele landets befolkning - med mobiltelefon, vel å merke - kan ta del i de stolte lekene.

Pustetrening

Ikke bare er byen utsatt for voldsomt vær i august, men den gjennomsnittlige temperaturen ligger på 30 grader og luftfuktigheten på hoderystende 95 prosent, noe som selvsagt kan ha svært ødeleggende effekt på prestasjonene til utøverne.

FUGLEPERSPEKTIV: Her skal det om kort tid konkurreres i badminton.
FUGLEPERSPEKTIV: Her skal det om kort tid konkurreres i badminton. Foto: Foto: Discovery Channel

Man kan akklimatisere kroppen til en viss grad ved å trene i et varmerom, men problemet når fuktigheten blir for høy, er at svetten ikke forsvinner fra kroppen. Dermed kjøler man seg ikke ned, og kroppstemperaturen blir altfor høy.

Når kroppen er like ved utmattelse, og pustemuskelen blir sliten, stjeler den blod og oksygen fra musklene som jobber. Disse blir skyldige oksygen og den deilige melkesyren dukker opp. For at de andre musklene skal få jobbe under best mulig forhold, har man måttet finne en måte å trene pustemuskelen. Noe engelske forskere har gjort.

Ved hjelp av 3D-analyse og 360 graders-bilder kan de studere bevegelsen i brystkassen for å se ved hvilke punkter man trenger motstand. De har designet en vest med vekter sydd inn på riktig sted, slik at rett muskel styrkes. Utøvere som har trent med denne vesten opplever forbedring på hele seks prosent, noe som er svært høyt.

Dømming

I Beijing håper man også å ta i bruk en ny måte å dømme boksekamper. Det har vært mye debatt rundt sporten, da utfallet er helt avhengig av at det menneskelige øye holder tritt i skyhøyt tempo fra vanskelige vinkler, som fort vekk fører til synsing, feildømming og konflikt. Et «slag-for-slag» elektronisk scoringssystem funnet opp i Australia, skal visstnok garantere upartisk dømming. Utøverne ikler seg en tynn, lett vest, hansker og hodebeskyttelse med mikrosensorer, som registrerer når motstanderens hansker treffer et poengområde på vesten eller på hodebeskyttelsen. Dommerne mister derfor sitt enevelde, og makten blir overført til datamaskiner som kan registrere det øyet ikke kan se. Man vil fortløpende kunne følge poengfordelingen, og på en tavle med tegning av de to utøverne - ikke helt ulikt et dataspill fra svunnen tid - vil man kunne overvåke hvor og når slagene treffer. Man vil også kunne bruke informasjonen som datamaskinen lagrer til å analysere kampen med større nøyaktighet.

Sikkerhet

FORURENSET: Mange idrettsmenn frykter forurensningen i Beijing. Kinesiske myndigheter mener at de har kontroll.
FORURENSET: Mange idrettsmenn frykter forurensningen i Beijing. Kinesiske myndigheter mener at de har kontroll. Foto: Foto: Discovery Channel

OL er alltid et populært terrormål, men på grunn av den spente situasjonen mellom Kina og Tibet, er det 29. OL-et ekstra utsatt. Allerede før OL starter har vi sett flere tilfeller av sabotasje. Sikkerheten ved inngangene til arenaene vil derfor være like intens som ved flyplasser - strengt bevoktet med metalldetektorer og røntgenapparat. I tillegg vil billettene til åpnings- og avslutningsseremonien inneholde en mikrochip med informasjon om eieren - bilde, passinformasjon, navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse.

Man har også funnet opp et system for å spore opp og sikkerhetssjekke individer. Systemet er utviklet med utgangspunkt i at alles ansiktsform er unik for personen (akkurat som med fingeravtrykk). Vi har bestemte lokaliseringspunkter i ansiktet, så når kameraet har fanget opp et ansikt, vil maskinen kunne måle avstanden mellom disse punktene - for så å finne en match i en diger database bestående av millioner av personer. Dette gjelder ikke bare innenfor og rundt arenaene, men i hele byen. Så langt er det satt opp over 100 000 kameraer over hele Beijing. Storebror ser deg.

Arenaer

FUGLEREDET: Beijings nasjonale stadium har fått kallenavnet fugleredet. Ikke uten grunn...
FUGLEREDET: Beijings nasjonale stadium har fått kallenavnet fugleredet. Ikke uten grunn... Foto: Foto: Discovery Channel

Det værvarslingen ikke kan gjøre noe med, er at Beijing stadig står i fare for å bli rammet av tyfoner, voldsom vind og jordskjelv. Det betyr at bygningene må være spesialdesignet for å kunne stå imot det voldsomme været.

En professor og hans studenter vant konkurransen om å få designe arenaen som skal huse konkurransene i badminton og rytmegymnastikk. Den er designet etter formen på en badmintonball, og teknologien som ligger til grunn er revolusjonerende.

Taket er laget så lett som mulig, og ved hjelp av en kompleks bruk av vaiere, bærer det faktisk seg selv. Gruppen fant også opp en helt ny form for skjøteledd, som er designet slik at de kan bevege seg ved belastning, altså med været.

OL-kravene sier at for å oppnå optimale forhold i badmintonhaller, kan ikke lufttrykket stige over 0,2 meter per sekund og temperaturen må holdes under 26 grader. Dette var en annen utfordring. Problemet med klimaanlegg er at viftene i apparatene fører til sterk trekk. Løsningen ble 9300 små ventiler rundt om i hallen som på enkelt, men effektivt vis - og for oss også uforklarlig - desarmerer klimaanlegget.

«Hi Tech Games» er tredje episode i serien «Ultimate Olympics» som sendes 4., 5. og 6. august kl. 16.00 på Discovery Channel.

PRESTISJE: Med værkanoner skal kineserne forsøke å kontrollere været under lekene.
PRESTISJE: Med værkanoner skal kineserne forsøke å kontrollere været under lekene. Foto: Foto: Discovery Channel

Denne saken ble første gang publisert 29/07 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også