Stormsesongen i gang

Orkaner i kø i Atlanterhavet

1. juni gikk startskuddet for årets orkansesong, og meteorologene varsler at det også i år vil bli mer enn vanlig aktivitet.

<b>SPENN SETEBELTENE:</b> Nord-Amerika forbereder seg på nok en orkansesong med rekord­stort antall store stormer.
SPENN SETEBELTENE: Nord-Amerika forbereder seg på nok en orkansesong med rekord­stort antall store stormer. Foto: NTB
Publisert

Veteranmeteorolog og orkanekspert Dan Kottlowski ved værvarslingsbyrået AccuWeather spår at det blir enda et år over gjennomsnittet for atlantiske orkaner. Sammen med teamet sitt har han kommet frem til at det er sannsynlig at det blir mellom 16 og 20 stormer store nok til at de får navn. Mellom seks og åtte av disse blir kraftige nok til å regnes som orkaner, av dem igjen vil 3–5 kunne regnes til kategori 3. For å havne i denne kategorien må vindstyrken måles til minst 178 km/t.

Mot normalt

Den foreløpig mest aktive orkansesongen hadde vi i 2020, da 30 stormer var store nok til å få seg et navn, mens fjoråret målte 21 navngitte stormer. Bare 2005-sesongen hindret fjoråret i å bli den nest verste sesongen siden målingene begynte i 1851. Orkanen Katarina var en av de 28 stormene og orkanene som slo innover Karibia, Nord- og Mellom-Amerika i 2005.

Skulle de verste antagelsene om årets sesong slå til, vil 2022-sesongen bli den fjerde mest aktive sesongen sammen med 1933 der man også hadde 20 stormer store nok til å bli navngitt.

Normalnivået, eller gjennomsnittet, er satt til 14 stormer, men vi må helt tilbake til 2015 sist det var under normalen.

PDF
PDF

Kraftig orkan

For at en storm skal få et navn så må den være kraftigere enn tropisk storm, det vil si mer enn 119 km/t eller 33 sekundmeter vindhastighet. Da er det per definisjon en orkan. Disse deles deretter inn etter den såkalte Safir-Simpson-Skalaen, som har fem ulike kategorier. For at det skal være en kraftig orkan må det minst være kategori 3, som har vindstyrke på mer enn 50 sekundmeter eller 178 km/t.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 30 2022

<b>STORE ØDELEGG­ELSER:</b> Orkanen Katrina for­årsaket enorme øde­leggelser i 2005.
STORE ØDELEGG­ELSER: Orkanen Katrina for­årsaket enorme øde­leggelser i 2005. Foto: Robert F. Bukaty/NTB

Dette skal orkanene hete

Navnene på årets orkaner er allerede bestemt, de følger alfabetet og kommer til å ha følgende navn:

Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona, Gaston, Hermine, Ian, Julia, Karl, Lisa, Martin, Nicole, Owen, Paula, Richard, Shary, Tobias, Virginie og Walter.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2022.

Les også