hemmelig rom

Familien ante ingenting om hva som skjulte seg bak veggen

Bak en luke i leiligheten på Røa i Oslo skjulte det seg et hemmelig rom. Der inne gjorde Vi Menn-reporter Johnny Haglund et oppsiktsvekkende funn.

<b>HEMMELIG ROM:</b> Beboerne hadde ingen anelse om hva som var bak veggen i leiligheten på Røa. Men da Johnny Haglund krabbet inn, kom en frykt­inngytende sannhet for dagen.
HEMMELIG ROM: Beboerne hadde ingen anelse om hva som var bak veggen i leiligheten på Røa. Men da Johnny Haglund krabbet inn, kom en frykt­inngytende sannhet for dagen.
Sist oppdatert

Hva om en vilt fremmed har overvåket deg i dine mest personlige øyeblikk?

Opprullingen startet en høstkveld i 2014. Johnny Haglund fikk telefon fra sin kamerat, grotteentusiast og brannmann Ronny Arnesen:

– Det er et hull i veggen i en leilighet på Røa. Ekteparet som bor der lurer på om vi kan sjekke det ut nærmere.

Kvelden etter sto Haglund og Arnesen på Oslos beste vestkant med lykter på hodet.

Her er deres historie:

Et hjem i mørket

Ekteparet viste vei til et kott i leiligheten deres. Her var det et lite hull i veggen.

– Vi har bare så vidt kikket inn her, men kan dere ta en ordentlig titt? undret den hyggelige damen.

Ronny har krabbet inn i trange hull − både over og under vann − i flere tiår, men det var første gang han krabbet inn i et hull i en blokk på Røa. Han klemte seg gjennom. Jeg fulgte like bak.

På andre siden av veggen for den varme, opplyste leiligheten dukket en annen verden opp. Vi tråkket noen meter på fjellgrunn gjennom en smal, kjølig og mørk gang. Et langt større rom dukket frem i mørket. Vi lot lyset sveipe langs veggene. Brått utbrøt Ronny overrasket;

– Å pokker … se på det’a!

I et hjørne av rommet, på samme betongplate som leilighetens stue er bygd, sto en seng. Noen klær lå slengt rundt, et stearinlys sto ved siden av senga og en hjelm hang på veggen. På gulvet fant vi noen gamle aviser. Den ferskeste var mindre enn ti år gammel.

<b>SOVEROM:</b> Hvem er det som har som har sovet på madrass­ene i rommet bak leiligheten? Kanskje kan skribleriene på veggen gi et hint.
SOVEROM: Hvem er det som har som har sovet på madrass­ene i rommet bak leiligheten? Kanskje kan skribleriene på veggen gi et hint.

Skriblerier

– Denne blokka ble bygd tidlig på 1970-tallet. Det betyr at den personen, mest sannsynlig en mann ut ifra klærne, også har oppholdt seg her mens det har bodd mennesker i leiligheten, påpekte Ronny.

På veggene sto det skrevet en rekke ting som vitner om at den som har vært her må ha brukt rommet gjennom mange år.

– I disse tider kunne man jo mistenke romfolk, tenkte Ronny høyt.

Men romfolk hadde neppe rablet norske fraser på veggen.

– Alt tyder på at det er en nordmann som har oppholdt seg her, mente Ronny og grøsset litt over stearinlysene og noen sorte merker som så ut til å komme fra lighter eller lignende.

– Vedkommende kunne jo ha brent ned hele blokka, påpekte han.

<b>VELETABLERT BOLIGSTRØK:</b> Blokken der den ukjente inntrengeren bodde innenfor uvitende familiers leiligheter, ligger på Røa i Oslo.
VELETABLERT BOLIGSTRØK: Blokken der den ukjente inntrengeren bodde innenfor uvitende familiers leiligheter, ligger på Røa i Oslo.

Luken i gangen

Vi krabbet videre inn i et annet hull og kom ned én etasje. Her var nok et hull i gulvet. En stige ledet oss enda lenger ned.

Hvis en fremmed hadde oppholdt seg her; hvordan hadde denne personen kommet seg inn og ut?

I kjelleren fant vi svaret. Her åpnet en vi en romslig luke og så rett inn i en trappeoppgang.

– Så her er inngangen, slo Ronny fast. Jeg tenkte på de gangene jeg har vært sikker på at jeg har lagt fra meg noe hjemme, men likevel ikke finner det igjen. Da har jeg helt naturlig tenkt «Jeg har vel lagt det et annet sted, men bare glemt hvor».

Men for dem som bodde her nå, og som bodde her tidligere, kan årsaken til at ting har forsvunnet være noe helt annet og langt mer skremmende.

For hva om den fremmede hadde funnet en inngang til leiligheten og vært der mens beboerne har vært på jobb, ferie eller andre steder?

<b>AVSLØRT AV AVISER:</b> Avisene som lå igjen etter inntrengeren røpet at han hadde bodd der over lang tid. De ferskeste avisene var rundt ti år gamle, andre var langt eldre.
AVSLØRT AV AVISER: Avisene som lå igjen etter inntrengeren røpet at han hadde bodd der over lang tid. De ferskeste avisene var rundt ti år gamle, andre var langt eldre.

Fremmed beboer

Ronny og jeg lot tankene fly, og diverse skrekkfilmer fra Hollywood dukket opp i erindringen. Forskjellen var at dette var ekte vare. Men etter å ha gått gjennom alle rommene, fant vi ingen andre forbindelser mellom leiligheten og dette rommet enn hullet i kottet. Og det lagde ekteparet i leiligheten selv under oppussing. Men når?

Kona i huset hørte om en nabo med tilsvarende leilighet som hadde utvidet kottet sitt fordi det var plass bak veggen. Hun ville gjøre det samme og derfor sagde hun hull i veggen inne i kottet. Slik ble dette hemmelige rommet oppdaget første gang.

– Jeg vil ikke bli overrasket om den gærningen som har oppholdt seg her har vært inne i leiligheten mens ekteparet har vært ute, sa Ronny.

For er du i stand til å ta deg inn i dette rommet og overnatte på en seng bare noen centimeter med skillevegg fra en intetanende familie − så er du jammen i stand til å ta deg inn i leiligheten når de er borte også.

Men hvorfor oppholdt han seg her? Kanskje var han en kikker, for gjennom veggen kunne jeg høre ekteparet snakke sammen i stua. Jeg kunne faktisk avlytte deler av leiligheten.

Les også: (+) Arvid, Ivar og tvillingene Agnes og Aslaug skulle bare ta en snarvei den vakre maikvelden – da skjedde det ufattelige

<b>TRANGE PASSASJER:</b> På den ene siden av veggen; varme, lyse, hyggelige leiligheter. På den andre; trangt, rotete og tumleplass for ukjente inntrengere.
TRANGE PASSASJER: På den ene siden av veggen; varme, lyse, hyggelige leiligheter. På den andre; trangt, rotete og tumleplass for ukjente inntrengere.

Kikkhull

Flere steder på veggene fantes også små sprekker. La jeg øyet inntil, kunne jeg skimte lys på andre siden. Hadde den hemmelige beboeren ligget her og kikket på beboerne? Hvis jeg lette med lykt og lupe over alle disse kvadratmeterne med gipsvegger, fantes kanskje flere, tydeligere sprekker?

Det skal ikke mange millimeterne med sprekk, eller hull fra et lite bor til, før de som er gale nok får et innblikk i privatlivet til dem på den andre siden av veggen. Eller kanskje var det en som bare trengte et tørt sted å sove om vinteren, og ikke var interessert i naboene?

Da vi krabbet ut gjennom det trange hullet i kottet og tilbake til leilighetens litt sjokkerte beboere, lanserte de en helt annen forklaring:

– Mest sannsynlig må mannen bak veggen være en arbeider som kanskje jobbet overtid da blokka ble bygd, foreslo mannen i huset. Han ønsket å vikle hele historien inn i et glemselens slør.

Men hvordan kom i så tilfelle avisene inn der mer enn 30 år senere?

<b>PUMPEN SOM FORSVANT:</b> På veggen i rommet der den ukjente mannen sov, hang en pumpe på veggen under Ronny Arnesen (bildet) og mitt første besøk. Da jeg kom tilbake to år senere, var pumpen borte.
PUMPEN SOM FORSVANT: På veggen i rommet der den ukjente mannen sov, hang en pumpe på veggen under Ronny Arnesen (bildet) og mitt første besøk. Da jeg kom tilbake to år senere, var pumpen borte.

Ronny, som har vært brannmann i hovedstaden i en mannsalder, har sett og opplevd de mest utrolige ting mennesker er i stand til å gjøre, og han var ikke i tvil;

– Her har det oppholdt seg folk, også lenge etter at blokka ble bygget. Kanskje har han ikke vært her på ti år. Eller kanskje var han her i går.

Uansett; kort tid etter vårt besøk, flyttet ekteparet.

– Vi trenger større plass, hevdet de.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>VEIEN NED:</b> De hemmelige rommene gikk over flere etasjer.
VEIEN NED: De hemmelige rommene gikk over flere etasjer.

Hengelås

De nye beboerne ble selvsagt informert om det mystiske rommet, men la ikke så mye i det. De lot rommet stå som det var. Helt til en kveld kona i huset er hjemme alene.

– Jeg hørte lyder fra rommet og jeg er overbevist om at noen var her, fortalte hun da jeg besøkte leiligheten igjen nesten to år senere.

Mannen fryktet at noen kan ha vært inne i leiligheten deres mens de hadde vært borte.

– Vi har jo ikke tatt dette helt på alvor, innrømmet han, og ristet oppgitt på hodet.

For hullet i kottet inne i leiligheten deres hadde stått åpent fra de flyttet inn.

– Først etter at min kone hørte lyder fra rommet nå ganske nylig, fant jeg ut hvor lett det er å komme inn her, fortalte mannen og la til:

– Det er faktisk kjempelett. Luka har stått åpen og ulåst. Den eller de som visste om dette rommet har kunne krype uhindret inn i leiligheten vår akkurat når det har passet dem.

Dagen etter konas ubehagelig opplevelse, satte han en stor hengelås på luka.

– Nå kommer ingen inn her, hevdet han og inviterte meg på en ny runde i det mystiske rommet.

<b>LEK MED ILD:</b> I himlingen i etasjen under rommet med madrassene bar taket spor av at noen har lekt med lighter eller stearinlys.
LEK MED ILD: I himlingen i etasjen under rommet med madrassene bar taket spor av at noen har lekt med lighter eller stearinlys.

Fersk fransk hilsen

På andre siden av veggen var alt som da jeg var her med Ronny.

Bortsett fra to små detaljer.

– Sto dette på veggen da vi var her inne første gang?, undret mannens kone som også ble med inn. Hun pekte på en setning skrevet på fransk med sort tusj på gipsveggen. Jeg kunne ikke huske å ha sett dette. Jeg hadde ikke bilde av akkurat denne delen av veggen fra da jeg var her første gang to år tidligere, heller.

Grunnen var vel kanskje at det ikke sto noe der.

– Pokker, dette er nytt, trodde ekteparet.

– Hvor er den sykkelpumpe-­lignende greia som hang på veggen da jeg var her sist? Har dere tatt den ned? spurte jeg.

Les også: (+) Da Tom fylte syv år, fikk han en helt spesiell gave av morfar – 50 år senere åpnet han den

<b>LÅSEN FJERNET:</b> Nye inntrengere hadde fjernet låsen på luka som ledet inn til de hemmelige rommene.
LÅSEN FJERNET: Nye inntrengere hadde fjernet låsen på luka som ledet inn til de hemmelige rommene.

Nok spenning

Ekteparet så på hverandre og ristet på hodet. Kona krabbet tilbake til leiligheten, mannen og jeg krøp videre ned til kjelleren hvor luka var lukket og låst.

– Ja, her kommer ingen inn lenger, hevdet mannen og dyttet på døra til luka for å forsikre seg om at den var låst.

Og så gikk luken opp.

– Noen har fjernet hengelåsen, mumlet han usikkert. Hvem pokker kan det ha vært?

Vi krøp ut av luka mens mannen studerte døra til luka og klødde seg bekymret i hodet

– Nå skal alt forsegles og mures igjen … vi har fått nok av spenning på Røa nå.

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2022, og sist oppdatert 21/07 2022.

Les også