Lag fest med pølser

Grill dem, stek dem, trekk dem, eller la dem inngå i lekre retter.

Det er mye giodt å lage av pølser. Test en av oppskriftene fra Art of Taste. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
Det er mye giodt å lage av pølser. Test en av oppskriftene fra Art of Taste. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
Sist oppdatert

Det er vanlig å innta pølsene i hui og hast på en bensinstasjon, i lompe eller brød, overlesset med alt fra agurkmiks til rekesalat. Men pølser er så mye mer.

Oppdag pølsesortene
Selv om pølsen er populær, har den lenge hatt et litt dårlig rykte på grunn av sitt høye fettinnhold. Men de dagene er over, for nå dukker det opp flere og flere magre alternativer. Og dersom du serverer noe sunt til, er det egentlig ingen grunn til å la resten av pølseverden ligge uutforsket.

Det finnes et enormt antall forskjellige pølser. Her finner du en oversikt over de vanligste:
Pølseguiden

Dachshund ble hotdog
Det velkjente navnet hot dog ble til på grunn av staveproblemer. Fram til 1901 ble pølser solgt i brød kalt Dachshund, etter den tyske hunderasen. Problemet var bare at den amerikanske sportstegneren Ted Dorgan ikke klarte å stave Dachshund, så han innførte i stedet hot dog-en.

Ikke kok
Pølser kan tilbredes på utallige måter. Grill dem i peisen, på bål eller på grillen. Ha dem i en gryterett, stek dem i langpanne, bak dem i pai. Ha dem på brødskiva til hverdags eller til et ordentlig festmåltid.

Koking av pølser bør du unngå. De skal nemlig bare trekke. Kok opp vann, og skru deretter ned varmen før du legger pølsene i gryta. Tynne pølser skal trekke i cirka 5 minutter, mens de tykke trenger rundt 10 minutter. Er pølsene frosne skal de trekke i 5-10 minutter ekstra.

Pølseskikker
I Østfold er pølse i vaffel en stor favoritt. For nordmenn i resten av landet oppfattes det kanskje som litt rart, men det er definitivt verd å prøve det. Stek vafler på vanlig måte, og bruk dem istedenfor lompe eller brød.

Rekordpølsespiser
Og hvem vet, kanskje du og pølsene ender i New York etter hvert?

I New York arrangeres den store pølsespisekonkurransen hvert år: Nathan's Famous Frankfurter eating contest. Japaneren Takeru Kobayashi klarte med sin spesielle spiseteknikk å danke ut alle konkurrentene i 2004, og han slo til og med sin egen verdensrekord. Resultatet lød på 53 pølser på 12 minutter.

Grov pølse med appelsin og pepperglaserte gulrøtter
Gryte med kikerter og hvitløkpølser
Lammepølse med rødløkchutney i brød
Pastasalat med spekeskinke og sprøstekt morrpølse
Laksegryte med blåskjell og chorizo
Focaccia med chorizo
Chilipølser med ananas- og paprikasalat og yoghurt- og ingefærsaus
Canneloni med pølse og tomat
Pølsesnacks

Søk i Art of Tastes store oppskriftsbase her

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også