Grill for Norge

Matformidler Oda Christensen forbeholder seg retten til å ha et ekstra sterkt forhold til nasjonaldagen: hun kommer fra Eidsvoll, og feirer dermed nasjonaldagen på historisk grunn.

LA KJØTTET HVILE før det skjæres opp!
LA KJØTTET HVILE før det skjæres opp!
Sist oppdatert
HELE KJØTTSTYKKER er favoritten til matformidler Oda Christensen, her i bunad til ære for 17.mai!
HELE KJØTTSTYKKER er favoritten til matformidler Oda Christensen, her i bunad til ære for 17.mai!
HIPP HURRA og velbekomme...
HIPP HURRA og velbekomme...

-For meg er dette en stor festdag med flagg og fest fra morgen til kveld, sammen med familie og venner. Vi prøver å få til mest mulig. Gjerne både smørbrødlunsj og grilling om kvelden, forteller hun.

I år skal hun feire i Memphis, under grill-NM med det norske laget; "100 grader celsius". Før avreise komponerte hun en fireretters grillmeny til Vi Menns lesere og kom med følgende råd:

- Sørg for at fyringsutstyret er i orden og at det er skikkelig varma på grillen. Sjekk grillen før 17. mai!

- På 17.mai bør man kose seg og grille noe ekstra godt. Jeg anbefaler å grille et større kjøttstykke under lokk. Det tar tid, men resultatet blir imponerende og velsmakende.

-Har man ikke grill med lokk; grill mindre stykker. enten entrecôte, ytre- eller indrefilet, sier Oda, som foretrekker storfekjøtt.

- Kombinasjonen svin og scampi, som jeg lager her er også vidunderlig.

Oppskrifter

Surf&nøff

600 gr. svin ytrefilet

12 scampi

En pose chilisaus

Blomsterpinner.

Bløtlegg pinnene, kjøtt i 2X2 cm terninger træs på sammen med pillede scampi. pensle med saus. Grill 3-4 min. på hver side. Server med couscous.

En sancerre passer godt til.

Grillet asparges med spekeskinke

16 friske grønne asparges

4 ss olivenolje

16 skiver spekeskinke

Skjær av den nederste centimeteren på aspargesen, vend i olje og grill 3-4 min på hver side til gyllen farge. Server med spekeskinke -surr rundt aspargesen eller ha den ugrillet ved siden av.

En riesling passer godt til.

Grillet ytrefilet

1-1,2 kg ytrefilet

3 ts salt

2 ts pepper

1 kg små nypoteter

3 ts havsalt

2 ss olivenolje

300 gr klasetomater

La fileten ligge i romtemperatur minst en halvtime før grilling. krydre med salt og pepper. Brunes raskt på direkte varme. Legges over på indirekte varme. stikk inn steketermometer. Fileten er rød på 55-60 grader, rosa på 60-65.

Kok nypotetene, vend i olje og havsalt. La fileten hvile i 15 min - skjær opp Server med grillede tomater, salat og olivenbær.

En Barbera d`Alba passer godt til.

Is på grillen

To-tre bløtkakebunner

1 liter vaniljeis

7 eggehviter

5 dl melis

Friske bringebær og blåbærsyltetøy

Pisk eggehvitene til en luftig masse. Tilsett melis, pisk videre til helt hvitt og stivt. Skjær kakebunnene til å passe formene du har valgt. To lag kakebunn i formene. Skjør hull til isen i midten. Legg marengsmassen over bunnen. Skal dekke helt. Sett i fryseren i minst fem timer. Grill desserten på indirekte varme under lokk, maks 20 minutter eller til marengsen er gyllen på toppen. Løft helst ikke lokket. Bruk heller lommelykt og titt under spjeldet. Server straks med bringebær og litt syltetøy.

Prøv med en dessertvin: En Muskatelvin passer bra, for eksempel: Cugnexio Moscato d Asti 2007. (114,50 kr)

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også