God mat på bålet

Alle vet at mat smaker best på tur. Her er noen enkle oppskrifter.

Sist oppdatert

Pytt i panne uten panne
Kjøtdeig, løk, poteter, 1 egg

Finhakk løken, og skjær potene i små terninger. Smør folien inn med margarin. Så pakker du alt inn i flate posrjonspakker av folie og steker det i glørne. Server med speilegg over.

Egg og bacon uten stekepanne
Bacon, brød, egg

Legg to skiver bacon på en folie. Siden bacnet er fett, trenger du ikke smør folien så mye. Ta brødet ut av brødskiven så bare skorpen er igjen. Den legger du oppå baconskivene, og slå et egg oppi. Så legger du to skiver bacon oppå brødringen. Pakk inn og stek i på begge sider i rundt femten minutter.

Grillspyd
På grillspyd kan du ha hva du måtte ønske. Ta med kjøtt og grønnsaker, gjerne ferdig i terninger, og tre dem på en pinne.

Fisk i folieTorsk og makrell er fin fisk å steke i folie, men makrellen trenger litt mer tid. Begynn med å rense fisken og lag fileter. Lag en pakke av dobbel aluminiumsfolie og smør godt på innsiden med smør. Dryss salt og pepper på. Pass på at åpningen vender oppover så ikke saften renner ut. Lukk godt igjen. Legg folien godt under glørne og la det steke i ti til tyve minutter.

Taco på bål
Tortilla-lefser, pølsebiter, gjerne hestepølse eller pepperoni, gulost i skiver, sennep, ketchup, løk

Smør litt sennep på lefsen, legg pølse, gulost og hva du måtte ha lyst til å legge inni på halve lefsen og brett den til en halvmåne. Pakk den inn i folie og legg den i glørne på bålet ca. fem minutter.

Ostesmørbrød
Brød, ost, tomater, krydder

Legg ost og tomat på en skive brød. Dryss på litt oregano eller grillkrydder. Bruk en pinne av kløftet grein og stikk skiven fast til denne. Ristes over glørne til osten har smeltet. Du kan også pakke skivene inn i folie og legge rett på bålet, men da må du passe på at det ikke svir seg.

Bakt potet
Poteter, smør, evt kryddersmør, salt

Legg potetene rett i glørne på bålet. Dekk over med aske, før du legger litt glør på toppen. Fyr på bålet i ca. 30 min. Stekes til poteten er myk. Serveres med salt og kryddersmør.

Fylte poteter
Store poteter, pølsebiter eller kjøttbiter, løk, salt, aluminiumsfolie

Skjær av en hatt i den ene enden og lag et hull i poteten. Fyll den med pølsebiter eller kjøttbiter, løk, salt o.l. Sett hatten på igjen. Pakk poteten inn i aluminiumsfolie og legg den i glørne. Sjekk av og til om poteten er ferdig.

Pinnebrød med pølse
Lag pinnebrøddeig av 250 gram mel, 1/2 ts. salt, 1/2 ts. bakepulver, 1 ts. margarin og 1 1/2 dl. melk. Bland det tørre og spe med melk litt etter litt. Deigen skal være seig.

Stikk en gjennom en grillpølse, surr rundt, og stek til brødet er lysebrun.

Popcorn
Ta to siler og surr dem sammen med ståltråd. Finn en lang pinne du kan holde "popcornmaskinen" med. Så fyller du silen med ca 1 dl. Popcorn og holder et stykke over bålet til det begynner å poppe.

Sjokoladebanan
1 banan, litt kokesjokolade, aluminiumsfolie

Skjær en stripe langs innsiden av bananen og fyll den med små biter av sjokolade. Skallet presses over. Stikk en pinne gjennom bananen og stek den over glørne, eller pakk bananen inn i aluminiumsfolie og legg den i glørne.

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også