De beste grillvinene

Gode grillviner skal ha masse frukt og trøkk i smaken. Art of Taste gir deg de beste kjøpene.

Kraftig grillmat krever vin med mye smak.
Kraftig grillmat krever vin med mye smak.
Sist oppdatert

Midtsommers skal det grilles. Grillmat er noe av det mest smaksrike vi har. Kraftige stekeskorper, spicy marinader og grillsauser representerer, imidlertid, en utfordring for valg av vinene du skal drikke til. For å hamle opp med de intense grillsmakene, er det derfor viktig at vinene også er smaksrike og har god fruktsødme.

Nedenfor finner du et knippe gode grillviner, som holder høy kvalitet i forhold til prisen. De er alle hentet fra polets fullsortiment, så slipper du å gå via bestillingsliste og rekker å handle inn før helgen.

Vi begynner med fire hvitviner. Den første er på papp, mens de øvrige er på flaske. Alle disse vinene er gode til grillet sjømat. Mens de tre første er tørre, er Wehlener Sonnenuhr halvtørr, hvor restsødmen sørger for at den også takler ganske pikante marinader og grillsauser.

Astica Chardonnay, vnr 43236, kr 289, 83 poeng
Fra produsenten Trapiche i Mendoza i Argentina. Klar, gulgrønn på farve. Ren, tropisk duft med hint av melon og noe eik. Smak av tropiske frukter, frisk og rik. God fylde og god lengde.

Domaine de Joÿ l'Étoile 2006, vnr 15423, kr 80, 83 poeng
Fra produsenten GAEC Gessler i Côte de Gascogne i Frankrike. Lys strågul med grønnskjær. Dufter av sitrus og grønne epler. Middels fyldig, frisk og fruktig med brukbar lengde.

Dageneau Pouilly Fumé 2005, vnr 3141, kr 142, 88 poeng
Fra produsenten Serge Dageneau i Loire i Frankrike. Strågul på farve. Intens og fruktig duft av stikkelsbær og sitron med hint av nesle. God fylde med rik og sødmefull frukt og nok syre til å balansere det hele. Lang ettersmak med et fint, steinete, mineralsk preg.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2006, vnr 3152, kr 145, 88 poeng
Fra produsenten Dr Loosen i Mosel i Tyskland. Meget blek strågul på farve. Dufter av epler, sitron og lime med hint av mineraler. Ganske søt, men også med veldig fin balanserende syre. Bra vekt i munnen og god lengde. Halvtørr.

Så er det over til de røde vinene. Igjen er den første på papp, mens resten er på flaske.

Lindemans Shiraz Cabernet 2006, vnr 42255, kr 333, 85 poeng
Fra Australia. Mørk rød på farve med blåaktig kant. Duft av røde modne bær, vanilje, kaffe og søte bjørnebær. Markerte tanniner, god fylde og lav syre. Smak av krydret søt frukt.

Alamos Malbec 2006, vnr 40277, kr 100, 84 poeng
En favoritt gjennom mange år, og nå i ny årgang. Fra produsenten Nicolas Catena i Mendoza i Argentina. Dyp fiolett med smal blålig kant. Dufter av solbær og plommer med innslag av krydder og anis. God fylde med rik og spicy frukt. Middels syre og saftige tanniner. God lengde.

Allesverloren Tinta Barocca 2005, vnr 14698, kr 125, 87 poeng
Også en favoritt gjennom mange år, og et av de beste rødvinskjøpene på polet overhodet. Fra produsenten Allesverloren i Swartland i Syd-Afrika. Rødfiolett med smal blålig kant. Dufter av bjørnebær med innslag av vanilje og kaffe. God fylde med søtlig og krydret frukt. Middels syre, saftige tanniner og god lengde.

Quinta do Vallado 2004, vnr 32777, kr 139, 88 poeng
Fra produsenten Quinta do Vallado i Douro i Portugal. Dyp rød mot fiolett og med smal, blålig kant. Dufter av mørke bær og urter, med innslag av mineraler og eik. God fylde med rik frukt, bra syre og tydelige, men fine tanniner. God lengde.

Vinhas Velhas 2004, vnr 46786, kr 195, 92 poeng
Fra produsenten Luìs Pato i Beiras i Portugal. Denne vinen har syre- og tanninstrukturen til en barolo, men med rikere og mørkere frukt, og et aromabilde som ligger omtrent midtveis mellom barolo og rhône. Solbær og andre mørke frukter får følge av krydder, urter og litt tjærepreg. Lang ettersmak og diskret eikepreg. Man kan spørre seg om det ikke blir i drøyeste laget å bruke neste 200 kroner på en «grillvin». Men har du et skikkelig stort og flott kjøttstykke med god fettmarmorering, som f.eks. lammelår, hel entrecôte eller svinenakke, er denne vinen helt fabelaktig!

Til slutt vil vi gjerne komme med et saftig og forfriskende alternativ til vin. Denne vinbaserte drikken passer ypperlig til grillmat, og heter sangria.

Bartender Jan Vardøens oppskrift på sangria finner du her

Nå er denne oppskriften ganske «stiv», med mye brennevin, og vin nærmest som blandevann. Du kan gjerne tynne den litt ut med mineralvann eller friskpresset appelsinjuice.

Flere gode vintips finner du her

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også