DRÅPENES MESTER: Sjefsdestillatøren river i et glass på Vi Menns reporter.

"MØKKAJOBB": Blant anrbeidsoppgavene til en sjefsdestillatør er å kvalitetskontrollere whiskeyen mens den godgjør seg på fatene. Men, jobben begrenser seg til å lukte og gurgle, før dråpene spyttes ut igjen.

Det gamle dokumentet gir lokale brennerier anledning til å destillere uisge beatha. Det er keltisk for livets vann, senere forkortet til uiskie og i dag skrives det whisky i Skottland og whiskey på den irske øya. Uttalelsen hoiskie har klare røtter tilbake til opprinnelsen.

Skottene sverger på at de var først og viser til at uiskie ble omtalt i 1618 i forbindelse med gravleggingen av en skotsk adelsmann. Waliserne derimot kan påvise at de destillerte korn til brennevin allerede i år 356 og slik stred partene om whiskyens vugge.

Helt sikkert er det at Storbritannia kan dokumentere at drukkenskap på kornbrennevin er dypt forankret i deres historie.

Turistmagnet

Når master destiller Collum Egan (38) hos Bushmills uttaler ordet whiskey, høres det som en blanding av et vrinsk og et gledeshyl for de gylne dråpene.

- Hhhhhh (w) oiskej, sier Collum og løfter glasset i en velkomsthilsen i anledning det fantastiske 400-årsjubileet til verdens eldste eksisterende whiskydestilleri.

Vi står på nordspissen av Nord-Irland og frådende bølger fra Atlanterhavet ruller mot klippene. Langt ute i havet skimter vi utrolig nok konturene av øya Islay, der skottene brenner den røffeste, mest ramsalte whiskyen du får på flaske. Kontrasten til whiskeyen til Bushmills er enorm.

- Vi er stolte over at vi trippeldestillerer whiskeyen vår. Det gir et renere, mykere brennevin. 70 prosent av smaken kommer fra fatlagringen på bourbon- og sherryfat, forklarer Collum.

Den ørlille landsbyen Bushmills, som huser det pittoreske berømte destilleriet med samme navn.

Det er ikke tilfeldig at de fleste stedene det brennes whisky og whiskey er like innbydende som fornøyelsesparker. Turistbesøk er nemlig en viktig bigeskjeft - Bushmills hadde i fjor 120 000 besøkende.

Hjemmebrent whiskey

- Det var jo ikke slik at Bushmills produserte whiskey her slik som de gjør i dag. Men vi har bevis på at destilleriet har operert her siden 1743, men selskapet ble registrert først i 1784.

Et syltynt grunnlag for jubileum altså.

- Dokumentet fra 1608 viser at det foregikk brenning ved ulike husstander her i distriktet. Det var ganske vanlig, det nye var at brenningen ble legalisert, sier Collum.

Kvaliteten var nok litt tynn også.

- Jeg er temmelig sikker på at dråpene gikk rett på flaske fra brennerikjelene. Modning på eikefat ble først vanlig på midten av 1800-tallet og da kan vi begynne å snakke om at det ble en viss kvalitet på dråpene.

Sjefsdestillatøren forsikrer om at det oser tradisjon av dråpene som selges i dag, selv om det ikke smaker 400 års historie.

- Vårt eldste merke Bushmills Original har eksistert i 150 år og det er ikke lenge siden vi smakstestet en flaske fra 1882. Vanligvis er whiskey stabilt i 40-50 år, men denne flasken hadde ikke oksidert og innholdet smakte temmelig likt det vi selger i dag, forteller han.

Drømmer om egen whiskey

Collum Egan har vært sjef over smakene i Bushmills-flaskene i seks år.

- Det høres sikkert dumt ut, men jeg var her som turist for 12 år siden og tenkte at her føler jeg meg hjemme, her vil jeg jobbe. Så for seks år siden var jeg på rett sted til rett tid og fikk jobben. Jeg hadde den rette bakgrunnen og en bra nese for de edle dråpene.

Han har et lidenskapelig forhold til jobben.

- Det er blitt en livsstil for meg, til min kones store fortvilelse. På en måte er jeg engasjert i jobben 24 timer i døgnet, men ikke i den forstand at jeg er på flaska, sier han lurt.

Jobben hans går ut på å sikre at de seks ulike whiskyene til Bushmills smaker likt fra år til år, men selvfølgelig drømmer Collum om å sette sin egen smakssignatur på en flaske.

- Det er en rar jobb, dråpene skal gjerne ha 10-15 år på fat, så mye av virksomheten i dag vil bære frukter i 2020 og deromkring. Men hvis Bushmills en gang i fremtiden skal utvide assortimentet sitt, kan det hende at jeg står bak.

I mellomtiden nyter han de dråpene som allerede er ferdig lagret. Det nytter ikke å få ham til å peke ut en favoritt blant whiskeyer.

- Jeg foretrekker irsk whiskey, men kan godt drikke skotsk også. For mye røyksmak tiltaler meg imidlertid ikke.

Irsk whiskey

Irsk whiskey er vanligvis uten røyksmak, og kornet tørkes i lukkede kjeler. Mesteparten av irsk whiskey er trippel-destillert, med noen få unntak. Det selges mest blended whisky (Bushmills Original). Kun tre destillerier står for all produksjon av irsk whiskey, mens under irsk whiskeys storhetstid eksisterte 2000 destillerier.

Trippeldestilleringen gjør at man fjerner en del mer "urenheter" fra whiskeyen. Det er disse urenhetene som er med på å gi skotsk whisky sin kompleksitet.

Irsk whiskey blir dermed mer "smooth" en skotsk, yter mindre motstand, men kan virke mer elegant. I og med at trippeldestillering gir et renere produkt vil fatet ha mer å si versus skotsk. Det ene er ikke bedre enn det andre. Dette er to ulike whiskykulturer - hver med sin egenart og stil.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!