Tenk deg at du får en deilig, frisk ørret på kroken, og etter en fight får du den på land. Så står du der med fisken og kniven - hvordan går du egentlig fram for å filetere? Og hvilken måte er best for å unngå for mye svinn av det flotte, røde kjøttet?

Her kan du se filmen som viser hvordan du skal filetere en fin laksefisk



Til laksefiskene hører laks, ørret, lagesild, røye, sik og harr og de fleste av dem har rosa-rødt kjøtt, bortsett fra sik og harr som har hvitt kjøtt. Laksefisker er meget velsmakende og regnes til de mer eksklusive fiskeslagene. Da er det stas å kunne imponere med en skikkelig fin og hjemmeskåret filet i tillegg.

Å grille fisk
Ørret fiskes vanligvis om våren og sommeren, og er noe blekere i kjøttet enn laksen. Den får navnet etter der hvor den fiskes: sjøørret, innsjøørret, bekkørret og fjellørret. Vill-laksen fiskes i elver og ved kysten, som regel om våren og om sommeren. Den har et lekkert oransje-rødt kjøtt, og regnes som en av de fete fiskeslagene.

Laks og ørret er begge svært anvendelige og kan tilberedes på uendelig mange måter, men her kan du lære hvordan du skal grille fisken du selv har filetert:



Riktig oppbevaring
Den som har god fiskelykke, klarer kanskje ikke spise all fisken i fersk tilstand. Da kan du dypfryse, salte eller røke den. Mager fisk kan oppbevares i fryseren i 6-8 måneder, mens fet fisk som makrell og laks ikke bør lagres lenger enn 3-4 måneder.

Se film om hvordan du oppbevarer fisk her:



Fiskeoppskrifter kan du finne her

(Kilde: Den Rutete Kokeboken, Gyldendal)

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!