Danskene seirer i akevitt-test

Danskene produserer den beste akevitten. Det viser Art of Tastes store test av julebrennevinet.

Foto: Elin Davidsen
Foto: Elin Davidsen
Sist oppdatert

Julebordsesongen har begynt, og på de aller fleste julebord er det julemat som står på menyen. Noe skarpt i glasset er utmerket følge, for det renser opp fettet og hjelper på fordøyelsen. Til julematen er utvilsomt akevitt som gjelder.

Art of Taste har testet alle akevittene i polets fullsortiment, 20 stykker, i tillegg til 27 stykker fra polets bestillingsutvalg.

Vi har skilt dem på farve; blanke og brune.

Blanke akevitter. Les resultatet her
Brune akevitter. Les resultatet her

Dansk sunnmøring på topp
Vi vil trekke frem tre av de beste, som alle var danske og fra bestillingsutvalget til polet.

I kategorien for de brune akevittene, var det to stykker som utmerket seg spesielt. Den ene var Gammel Sunnmøring, som til tross for navnet er produsert i Danmark. Den andre var Aalborg Nordguld - som kuriøst nok er tilsatt rav. Av de blanke akevittene var det Aalborg Jule Akvavit som ble best.

Gammel Sunnmøring, vnr 13726, kr 375,60, 87 poeng. BU
Gulbrun på farve. Duft av anis, karve og krydder. Krydret og kraftig på smak. Rik og lang i ettersmaken. Balansert. Denne akevitten passer til salte og fete kjøttretter som svineribbe med surkål og pinnekjøtt.

Aalborg Nordguld, vnr 48889, kr 315,90, 86 poeng. BU
Brun, oransje på farve. Duft av vanilje, anis, karve, appelsin, urter og nellik. Fruktig, krydret og rund på smak.Litt røkt preg, en anelse lakris. Kompleks. Lang og kraftig ettersmak. Passer til lettere julemat som and, gravet, røkt eller marinert kjøtt eller fisk, så vel som avec.

Aalborg Jule Akvavit 2007, vnr 20594, kr 379,90, 85 poeng. BU
Blank på farve. Duft av appelsin, sitrus og anis. Fruktig smak av anis og pepper. Krydet stil. Rund og lang ettersmak. Velbalansert. Passer godt til både sildebord, medisterkaker eller svineribbe.

Testpanel
I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.

Testmetodikk
Akwevittene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle akevittene ble smakt blindt. Det ble ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også