Francesco Ricasoli produserer vin i hjertet av Toscana. Men bakom lurer villsvina. Foto: Peter Nagy © Peter Nagy

Bilder: Vin og villsvin
Oppskrift: Lammelår med aromatiske urter
Oppskrift: Tagliatelle med villsvinsaus

Villsvina er de verste svina vindyrkerne i Toscana vet om. Det er tusenvis av disse utspekulerte syltelabbene i området og om dagen er de eksperter på å gjemme seg i skogene. Men når natta senker seg over endeløse druemarker, stormer de langhårete beistene med "krøllhorn på snuta" inn og forsyner seg grovt av både druer og planter.

Hos Ricasoli gjør svina skade for 2,5 millioner kroner i året. Det er satt opp lave elektriske gjerder for å stoppe dem, men når flokker på 20 - 30 dyr setter full fart, tar frontrekka karamellen og resten starter festen. Den eneste løsningen er å skyte svina, og gjerne spise dem etterpå. Det smaker nemlig svært godt.

Etegilde
Jeg skal være med på villsvinjakt i området rundt slottet Brolio, bygget av familien Ricasoli i 1141 og et av Europas eldste og flotteste.

Ut og jakte, tenker jeg, men nei da. Jakta starter med et etegilde på det firbeinte beistet.

Snart skåles og skråles det og vi spiser så vi nesten triller ut i pickup'en. Jakta foregår på fire hjul, med kraftige lykter og børsa klar. I time etter time ruller vi langs vinmarkene og lyser inn mellom rankene.

De beste skytterne kan felle et svin på 60 - 70 meter, men karene innrømmer at metoden ikke gir mer enn 20 villsvin i året. Denne kvelden blir det heller ingen fangst, men humøret er på topp etter et fenomenalt måltid.

Tradisjon og teknologi
Neste dag er jeg i vinmarkene med Francesco Ricasoli. Den 32. baronen i rekken på Brolio leder en gruppe vinprodusenter som går til krig mot villsvina.

- I dag er det strenge restriksjoner for jakta. Myndighetene er lite opptatt av svinas ugjerninger. Vi driver utstrakt lobbyvirksomhet og har søkt om en lovendring slik at vi kan jakte året rundt og med et kobbel hunder til å jage svina, sier han.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!