Fårikål er en rett med lange, og sterke, tradisjoner i Norge. På begynnelsen av 1970-tallet ble fårikål kåret til nasjonalrett av Nitimens lyttere.

Men kombinasjonen kål og lam er ikke spesiell for Norge. Den finnes i flere land. Årsaken er at innhøstingen av kål og slaktesesongen for lam faller sammen.

Internasjonal kombinasjon
I noen av de utenlandske rettene er kål bare en del av flere grønnsaker, for eksempel i den islandske "Lambakjøt meth Grænmeti" som har både nepe og stangselleri i tillegg til kålen. I den finske varianten inngår det laurbærblad, persille og hvite pepperkorn.

Den brasilianske "Carne no Tacho com Couve" har trolig sin opprinnelse i Portugal, og inneholder både bacon og rødvin i tillegg til de norske tradisjonelle ingrediensene.

Kanskje også Aleksander den Store (356-323 f.Kr) fra Makedonia spiste fårikål? Kål og lam er i hvert fall viktige i makedonernes matkultur i dag, og også de har funnet ut at disse to ingrediensene passer godt sammen.

En rett som er nesten helt identisk med fårikålen finnes faktisk så langt borte som i Bangladesh. Den eneste forskjellen er at de her brukes sitron på lammekjøttet. Amerikanernes variant ligner også mye på den norske. De bruker byggryn i tillegg.

Det finnes også mange norske variasjoner av nasjonalretten vår. Tilsetter du einer og karve får du en jegergryte med viltpreg som gir en fin forsmak på jaktsesongen.

Engasjerende mattradisjon
Men hvordan lager du egentlig tradisjonell norsk fårikål? Spørsmålet engasjerer. Diskusjonene går blant annet om hvorvidt pepperkornene skal flyte fritt i gryta, eller om de skal kapsles inn, f.eks. i en tøypose. Noen mener at sistnevnte er for pyser. Skal det strøes hvetemel mellom lagene av kjøtt og kål, slik at retten sauser seg? Og sist, men ikke minst: Skal fårikål serveres med tyttebær?

Det er ikke noe fasitsvar på hvordan norsk fårikål skal lages. Lag den på din egen måte, eller prøv deg på en helt annen fårikåltype. Så lenge kål og lam går hånd i hånd, er det duket for vellykket festmåltid.

Tradisjonell fårikål
Jegerkål
Brasil: Fårikål
USA: Lammekjøtt med bygg og kål
Island: Lammekjøtt med grønnsaker
Makedonia: Dampet lam med kål

Flere lammeoppskrifter finner du her

Kilde: matprat.no, caplex.no

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!