Smakfulle marinader

En god marinade bør inneholde olje, syre og krydder – i perfekt balanse.

Foto: kylling.no (Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)
Foto: kylling.no (Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)
Sist oppdatert

Saftig grillmat, full av smak. Har du lykkes med å servere det, har du høyst sannsynligvis en liten "hemmelighet" som grillmester; marinaden.

Søk blant over 3000 oppskrifter hos Art of Taste

Den gylne trio
Så lenge kokken har den gylne trio "olje, syre og krydder" i bakhodet, er det ikke vanskelig å lage marinade. Triks og miks, og prøvesmak underveis. Smakssansen er det beste redskapet du har, som ellers i matlaging.

Olje: Velg vanlig olivenolje (ikke ekstra jomfruolje, som er uegnet til steking) eller en nøytral olje som solsikke- eller maisolje. I milde marinader er disse å foretrekke. Rapsolje har en litt kraftig smak, og er derfor best i kraftige marinader med rødvin til lam og storfe. Rapsolje har ellers den fordelen at den tåler høy varme og ikke spruter så mye når maten kommer på grillen.

Syre: Syre i marinade mørner kjøtt, fordi det løser opp bindevevet. Til fisk og skalldyr er syrens hovedoppgave å fungere som en motvekt til søtheten ved sjømaten. Syre kan du tilføre f.eks. ved å bruke sitron- eller limesaft, yoghurt naturell, vin, mørkt øl, eddik og revet frisk ingefær.

Krydder/ekstra smak: Her er det svært mange muligheter. Honning, ingefær, sennep, soyasaus, løk og hvitløk, sitrongress, finrevet skall av sitrusfrukter, limeblader, chili og chilisaus, pepper og andre krydder. Salt skal du ikke bruke, det trekker ut kjøttsaft og resultatet blir tørt og kjedelig. Urter, aller helst friske er nesten obligatorisk i marinade.

Er du i tvil om hvilke urter som passer til hva, ta en titt her

Putt i plastpose
Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever mindre marinade og er lettest å håndtere. Legg kjøttet i plastposen, hell over marinaden og knytt igjen. Legg posen i kjøleskap. Vender du på kjøttet av og til, blir det jevnere marinert.

Hvor lang tid kjøttet skal ligge, avhenger av marinaden og selvsagt - hvor mye smak du vil ha. Av og til holder det med en times tid, men marinering i 2-4 timer eller over natten er det mest vanlige. Når det er snakk om mer enn én time, skal hvitt kjøtt, fisk og skalldyr alltid ligge i kjøleskap.

Marinader
Sennep- og rosmarinmarinade
Sur-søt marinade
Koriandermarinade
Honningmarinade
Estragonmarinade
Marinade til storfekjøtt
Chilimarinade
Rødvinsmarinade
Grillolje med sitron
Grillmarinade til spareribs

Grillsauser
Amerikansk grillsaus
Barbecuesaus
Eksotisk grillsaus

Kilder: matprat.no (Opplysningskontoret for kjøtt), kylling.no (Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også