Kok suppe på fangsten

Ingenting er som å nyte en sommerlig lett fiskesuppe - tilberedt av egen fangst.

Dra til sjøs, så godt! Foto: melk.no
Dra til sjøs, så godt! Foto: melk.no
Sist oppdatert

Bølgene skvulper langs bryggekanten og snekka putrer utpå fjorden. Solen steker i ansiktet, og måkene sloss om de siste restene etter dagens fangst.

En fiskesuppe gir smak av en deilig sommerdag på hytta ved sjøen, og føles omtrent som å slurpe i seg fisken rett fra havet.

Smak av luksus
Det er plass til mye sjømat i en fiskesuppe; blåskjell, reker, scampi, kamskjell og kreps er bare noen av mange muligheter. En blanding gjør den ekstra spennende og luksuriøs. Hvit fisk kombinert med rosa pluss skalldyr for eksempel.

Husk at reker og andre skalldyr, som er kokt fra før, ikke skal oppi suppen før rett før servering. Ellers blir de seige.

Kraft gir smakskraft
En god fiskekraft som basis gjør susen. Kraften kan du lage på blant annet fiskehoder.

SLIK GJØR DU: Fjern gjeller, rens og skyll fiskehodene. Tilsett løk, purre, selleri og gulrot i store biter. Legg fisk og grønnsaker i en kjele sammen og dekk med vann. Kok opp og skum det godt. Tilsett laurbærblad, pepperkorn og salt og la det så småkoke i 20 minutter. Hvis fiskekraften koker noe lenger, kan den få limsmak. Sil kraften gjennom en finmasket sil og kok den inn noen minutter. Sil så kraften gjennom en finmasket sil og kok den inn noen minutter før du tilsetter grønnsakene til fiskesuppen.

Du kan også «jukse» litt, og bruke fiskebuljong og litt lake fra skalldyrboks. En skvett hvitvin gjør seg uansett alltid. Om du ikke har det for hånd, bruk litt sitronsaft som has i helt, helt til slutt.

Friske urter
Dersom du velger fiskesuppe med tomat, tilsetter du tomatene med én gang slik at smaken får utvikle seg. Fløte i en kremet suppe has i helt til slutt.

Når grønnsakene du velger nesten er gjennomkokt, tilsetter du fiskefilet i biter (ikke for små), og lar dem trekke en liten stund. Husk at det er bedre å la fiskestykkene være bitte litt rå inni enn overkokt. Råheten forsvinner også fort når suppen står på bordet.

Frisk timian, dill eller persille setter prikken over i-en. Eksperimentér gjerne også med asiatiske smaker som koriander, sitrongress, karri, shili, soyasaus, fiskesaus, kokosmelk,...

Sommerlig fiskesuppe
Bergensk fiskesuppe
Fiskesuppe fra Provence
Bouillabaisse
Italiensk fiskesuppe
Fiskesuppe med fenikkel
Hvitløkssuppe m/kastanjer og grillet tunfisk
Kveite hotpot
Laks- og koriandersuppe
Fiskesuppe på Evert Taubes måte

Finn andre fristende oppskrifter hos Art of Taste her

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også