Destillert gull

Cognac oppsto som et naturens lykketreff. Det nyter nordmenn godt av. Se cognac-testen i Art of Taste.

Sist oppdatert

Hva med en fyldig ettersmak av tobakk, sviske og brent tre? I cognacens vokabular finnes beskrivelser og ord som viser respektfull og god omgang med brennevinet. Dersom du har lest Art of Tastes nye cognactest, vil du også kjenne igjen de edle norske cognacnavnene.

Les resultatene av testen her.

Verdens dyreste drikk
Cognac er og var i utgangspunktet hvitvin, men noen tønner ble liggende litt lengre enn planlagt - og det var naturens lykketreff.

Hvis syrlig hvitvin blir destillert to ganger og lagret på eikefat i en mørk og fuktig kjeller, kan man noen år senere tappe en av verdens dyreste drikker. Hvis den er gammel nok, vel og merke.

Norge er et av de landene i verden der det selges mest cognac. Hvordan kan det ha seg at "overklassedrikken" er blitt så populær i nord?

Det kan nok franskmennene takke noen staute norske karer for. Sverre Braastad og Thomas Bache-Gabrielsen dro hjemmefra ved forrige århundreskifte, og giftet seg inn i veletablerte cognacfamilier.

Populært
- Populariteten har noe med nordmenns drikkevaner generelt å gjøre. De norske cognachusene har klart å slå gjennom med sitt budskap i landet, sier nattlig leder André Midtgaard ved BAR1 på Aker brygge.

På 1870-tallet jobbet det minst én nordmann på hvert cognachus i Frankrike. Norge er det landet der det nytes mest cognac per innbygger. Mange norske byer, og til og med rockebandet DDE, har sitt eget cognac-merke.

Aroma
Det sies at cognac tar til seg all lukt som er i nærheten, det er derfor lagringsstedet er så viktig.

- En eiketønne ble stående litt for nær veggen inn til en geitestall. Den fikk en veldig spesiell smak, sier Richard Braastad, Sverre Braastads sønn.

Det er alltid den yngste delen av cognacen som tilsier dens alder. Hvis en blanding inneholder 99 prosent 100 år gammel cognac, og en prosent fem år gammel cognac, kan ikke drikken selges som mer enn fem år gammel.

Cognac kan lagres maksimum 60 - 70 år på eiketønner, og må deretter lagres på glassflasker. Men når den først er tappet på glass, er det ingen grenser for hvor lenge den kan stå.

Historien om Sverre Braastad
Historien om Thomas Bache-Gabrielsen

Oppskrifter med cognac
Eggnog med cognac
Cognacflambert kalvefilet

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2006, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også