Hvis du liker stekt mat og like fullt er opptatt av å være ved god helse, bør du marinere i øl eller rødvin. Steking av mat øker nivåene av de kreftfremkallende stoffene heterosykliske aminer (HA). Stekt og grillet mat har spesielt høye verdier av HA siden høye temperaturer omdanner sukkerarter og aminosyrer i muskelvev til HA.

En rekke stoffer, som olivenolje, sitronsaft og hvitløksmarinade, reduserer HA-mengder i grillstekt kylling med omkring 90 prosent. Også rødvin reduserer HA i grillstekt kylling.

4-6 timers marinering

Nylig har forskere ved Porto-universitetet i Portugal sett på effektene av øl- og rødvinsmarinade på stekt kjøtt. De påviste at seks timer lang marinering i øl eller rødvin reduserte mengden av HA med opptil 90 prosent sammenlignet med umarinert stekt kjøtt.

En tredje type av HA ble mer redusert av øl enn av rødvin. Øl reduserte mengdene betydelig etter fire timer mens vinmarinade krevde seks timer.

Skjønnere foretrakk smaken av ølmarinert stek fremfor smaken av vinmarinert stek.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!