Dorging etter sjøørret

Sommer og sjøørret

Sommeren er ikke bare strand- og bryggeliv i Vestfold. Vi Menn inviterte med oss ekspertene i Alt om Fiske på sjøørretdorging i Tønsberg-fjorden.

SJØØRRET I BLIKKET: Vi Menn speider etter skjær i sjøen mens Chris Appleby fra Alt om Fiske prøver å overliste sommer-sjøørreten.
SJØØRRET I BLIKKET: Vi Menn speider etter skjær i sjøen mens Chris Appleby fra Alt om Fiske prøver å overliste sommer-sjøørreten. Foto: Krister Ottesen og Thor Olav Moen
Sist oppdatert
SJØØRRET: Det ble fisk til slutt.
SJØØRRET: Det ble fisk til slutt. Foto: Krister Ottesen og Thor Olav Moen

Dorgetips fra Alt om Fiske

Å slepe en wobbler etter en båt, funker som regel greit til sjøørret. De fleste ørretene tar høyt i vannet. Noen tips kan gi mere fisk i båten:

1. Når det er helt blankt vann, er ørreten gjerne sky, og da kan det være lurt å få agnet litt ut fra båten. En enkel sideparavan er en mulighet.

2. Når det er kaldt i vannet, trenger ørreten kanskje litt ekstra for å trigges. Agn som går uberegnelig i vannet, som Tomic-plugger, Apex, Tasmanian Devil (snu den bak fram, da tåler den større dorgefart) o.l. bør prøves. Sterke farger kan få treg sjøørret til å bite.

3. Når det er veldig varmt eller kaldt i vannet, kan sjøørreten holde seg litt dypere. Dyprigg er en mulighet. En billigere og enklere variant er blyparavan. Prøv wobblere som går på ulike dyp. Wobblere med større hakeskjeer som er mer vannrett stilt, går dypere.

4. Det heter seg at de dårligste båtførerne er de beste fiskerne. Å kjøre i ulik hastighet (pluss/minus 2,5 knop) og legge inn noen svinger, kan lønne seg.

5. Sørg for at bremsen på snella er passe hard, slik at du kroker fisken skikkelig.

Krister Ottesen og Chris Appleby, reportere i Alt om Fiske (www.altomfiske.no )

Sommeren byr på mer enn strand- og bryggeliv i Norges eldste by. Vestfold-sjærgården er et eldorado for badegjester og lokalbefolkning. Det er slett ikke den verste plassen å prøve lykken etter sjøøørreten heller. Sommeren kan være en like god fisketid som våren.

Godt utstyrte gutter

Krister Ottesen og Chris Appleby har sportsfiske som altoppslukende interesse og jobb. De lever for og av fiske med stang. Ingenting overlates til tilfeldighetene. Gutta border båten med et sortiment fiskeutstyr som ville gjort de fleste sportsbutikker grønne av misunnelse. Vi Menns bidrag er full tank på båten, en smule lokalkjennskap og godt humør.

Vi kaster loss og rigger stenger, vurderer vind, vann og velger redskap.

Prøver alle triksene

Det blir to wobblere fra start. Vi dorger oss gjennom byfjorden og ut på østsiden av Nøtterøy. Klassiske sjøørretplasser nær land, i smale sund og fjordkroker. Stadige skift av wobblere og sluker gjør ikke susen, selv ikke på stedene lokale sjøørretfiskerne anbefalter varmt.

Ved Fjærholmen -ved middagstid - skjer det; Krister får fisk, men mister den. Minutter etter får han en til, den slår seg av rett ved båten. Og, den var slett ikke liten - rart med dem man mister - de er ofte de største. Så er det Chris som får fisk - også den slipper.

Selv om "vi er i fisk" er vi sultne - så vi skyver gassen i bunn, og er sørøst på Hvasser på en liten halvtime.

Grunnprinsippene:

- Det skal droges på rundt 2,5 knop. Og sjekk agnet ved båtsiden om det går ordentlig, tipser gutta. De har mest tro på å komme seg litt i fjordene - det er mest småfisk langt inne langt ut på sesongen, tror de. De store sjøørretene holder seg ofte ute på sjøen hele året gjennom.

- Flytende wobblere er førstevalget. Det kan brukes ulike sluker, gjerne fiskeliknende saker som Møresild, og ikke minst Apex, populært kalt "skohorn" er aktuelt. Wobblere skal etterlikne byttefisken. Fargevalg er et kapitel for seg. Naturfarger i klart vann, mørke farger i dårlig lys.

LES OGSÅ: Høysesong for sjøørret

Sats på "kalde" (lyse) farger i kaldt vann, og gå over til "varmere" farger lenger utpå sommeren nå vanntemperaturen øker. Rødt, gult, oransje og/eller knall grønt, blått eller lilla. Det samme gjelder hvis vannet er grumsete - eller hvis fisken er treg og må terges til hugg.

FISKE-FOTO: Chris foreviger Krister med fangst.
FISKE-FOTO: Chris foreviger Krister med fangst. Foto: Thor Olav Moen

Om fluer, reker og menn

Over loff, majones, reker og skjærgårdspils i Sandøsund på Hvasser mottas tips av lokale sjøulker før vi siger videre mot Røssesund.

Vi dorger noen timer, men alt vi får på kroken er tang og tare. Vi blir utålmodige og kjører innover. Så" setter vi kursen mot Bolærne - langt ut mot Oslofjorden. Her han mange fått ubehagelige og kostbare opplevelser etter at den tidligere militære øygruppen ble åpnet for allmennheten. Det er mye skjær og grunner her...

- Spennende områder, gliser Alt om Fiskes eksperter mens kapteinen Moen speider etter skjær og annen elendighet. Vi må gi oss uten fiskelykke og grunnstøting. Håpet er at Fjærholmen skal levere i kveldssola - men også det går skeis.

Håpløst?

TOMIC: Kunstagn med uberegnelig gange ¿ som denne Tomicen kan trigge sjøørreten til hugg.
TOMIC: Kunstagn med uberegnelig gange ¿ som denne Tomicen kan trigge sjøørreten til hugg. Foto: Krister Ottesen

- Fiske er fiske, du kan ikke bestille fisk. Noen dager vil det seg ikke, oppsummerer Chris - som synes ti stive timer er greit nok.

- Vi prøver i Vestfjorden, mener Krister og undertegnende - vi har tross alt vært ute en sommernatt før¿.Og solnedgang er teoretisk den aller beste fisketiden.

Som sagt så gjort. Minutter etter utsett i Melsomvik har Chris fisk. Stor fisk. Skikkelig fighter! Kapteinen triver håven mens Krister knipser. Overraskelsen er stor når vi får se en velvoksen makrell!

Endelig!

Ikke det vi var ute etter, forsiktig sagt. Vi kjører videre - mot hjemmehavn Rakkevik. Midtveis nærmer vi oss Brunstad. Om få uker fyller tusenvis av Smiths Venner stevnestedet. Nå er det arbeidskarer fra Øst-Europa som prøver fiskelykken. Det er neppe tilfeldig at de fisker akkurat her, mener vi, og dorger forbi og hilser. Bang! Napp på begge stengene. Men, fisken vil ikke henge! Vi tar en runde til - så sitter fisken. Krister får om bord en på sju hekto. Minutter etter får Chris en - som i kraft av sin størrelse får igjen friheten.

Så bærer det hjem - til pannestekt og fløtesurret blodfersk sjøørret, servert med øl og akevitt. En øywhisky på terrassen avrunder dagen til tonene av Jokkes "Det var en perfekt dag"...

FISKEMAT: Sjøørret er godt spise, konstaterer Krister.
FISKEMAT: Sjøørret er godt spise, konstaterer Krister. Foto: Krister Ottesen og Thor Olav Moen

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2009, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også