86 kroner for 0,5 liter øl:

Dyreste halvliter i landet?

Svaret på spørsmålet "Hvor får du den dyreste halvliteren i Norge?" Er: I Tønsberg selvfølgelig. På Oseberg Quality Hotel må du ut med 86 kroner for en halvliter øl. Det er like dyrt som det dyrste på Aker Brygge i Oslo og på Bryggen i Bergen.

DYRT PÅ BRYGGA: Ølprisene på Tønsbergs populære brygge er høye; 86 kroner, som det forlanges på Quality Hotell, er dyrest i Norge. Snittpriser over 70 kroner for skummenede drikke er høyt.

DYRT PÅ BRYGGA: Ølprisene på Tønsbergs populære brygge er høye; 86 kroner, som det forlanges på Quality Hotell, er dyrest i Norge. Snittpriser over 70 kroner for skummenede drikke er høyt. Foto: Thor Olav Moen

Publisert Oppdatert
SKÅL: Det smaker med en halvliter i sola - og det koster.

SKÅL: Det smaker med en halvliter i sola - og det koster. Foto: iStockphoto

Tønsbergs Blads årlige sjekk av halvliterprisene i Tønsberg avslører ett høyt prisnivå, kombinert med svært høye marginer. Prisene for en halvliter øl varierer fra 48 til 86 kroner i Sommerbyen Tønsberg.

På Slottsfjellfestivalen som går av stabelen i helgen koster en halvliter i plastglass 62,50, men på Tønsbergs populære og svært travle brygge må tørste turister og fastboende i snitt punge ut med cirka 70 kroner for en duggfrisk halvliter

Tja, ofte er det snakk om 0,4 liter med skummende drikke. Prisene Tønsbergs Blad opererer med er omregnet til det tidligere standardmålet for omsetning av kaldt fatøl i glass på restaurant.

Les hele saken i Tønsbergs Blad

LES MER: Test av sommerøl

DYRT: Halvlitere ute er dyrt. De dyreste utepilsene finner du i Tønsberg, Aker Brygge og Bryggen i Bergen.

DYRT: Halvlitere ute er dyrt. De dyreste utepilsene finner du i Tønsberg, Aker Brygge og Bryggen i Bergen. Foto: Foto: Crestock

86 kroner er Norges dyreste halvliter

ESMERALDA: Full fart og 71 kroner pr. halvliter i sommer. Turister studerer menyen. I bakgrunnen skimtes Quality Hotell - som har Tønsbergs - og Norges - dyreste øl.

ESMERALDA: Full fart og 71 kroner pr. halvliter i sommer. Turister studerer menyen. I bakgrunnen skimtes Quality Hotell - som har Tønsbergs - og Norges - dyreste øl. Foto: Thor Olav Moen

HAVARIET: Stedet som startet det moderne bryggelivet som gjorde Tønsberg til sommerby. Holder fortsatt koken, og halvliterpriser i øvre sjikt.

HAVARIET: Stedet som startet det moderne bryggelivet som gjorde Tønsberg til sommerby. Holder fortsatt koken, og halvliterpriser i øvre sjikt. Foto: Thor Olav Moen

Quality Hotell/Stupind tar 86 kroner for en halvliter og plasserer seg med det i Norgestoppen sammen med D/S Louise på Aker Brygge i Oslo og Zachariasbryggen i Bergen - som begge krever det samme for en halv liter øl i sommervarmen. Hakk i hæl følger andre sommerperler i Vestfold: Havna Hotell på Tjøme og Restaurant Måken på Tønsberg Brygge ligger ei krone under i halvliterpris;- 85 kroner. Eventuelle tørste piker på broen i Åsgårdstrand må også betale dyrt for en halvliter: På Thon Hotell Åsgårdstrand, rett ved stranda, småbåthavna og broen i Åsgårdstrand koster det 80 kroner for en halv liter øl, viser oversikten til Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ: Lær å tappe Guinness

Noe mer moderat er prisene på de klassiske bryggerestaurantene i Tønsberg: både Havariet og Esmeralda tar 71 kroner for halvliteren, mens Brygga og Lauritz nøyer seg med 68. Utestedet Himmel og Hav har vært i vinden i sommer etter at de begynte å kreve 200 kroner i inngangspenger for festløver i sommernatta - denne "Norgesrekorden i covercharge" har ikke gårr upåaktet hen i lokalpressen eller blant gjestene. Halvliterprisen derimot, er på snittet for Tønsberg Brygge: 71 kroner.

Penger å tjene på utepilsen:

Salgsdirektør i Ringnes Jose de Sausa, forteller at prisen utesteder kjøper øl av dem for er 36 kroner literen, altså 18 kr. for en halvliter. Regnes alkoholavgift, skatt og moms inn, betaler de rundt 27 kroner for en halvliter. Så kommer rabatter, som er vanlig i bransjen - noe som gjør at innprisen på ølet sannsynligvis er lavere på mange av de populære stedene - uten at gjestene nyter godt av det. Begrunnelse for de ekstreme påslagene på øl er "høye kostnader" . Kjapp hoderegning viser at fortjenesten drar seg mot 60 kroner halvliteren når utsalgsprisen er 86 kroner for en halvliter. 71 kroner tilsier en fortjeneste rundt 45 kroner.

- Naturlig å være dyrest

Hotelldirektør på Oseberg, Øyvind Hagen, betegner det som "fantastisk" og "naturlig" at "Kulturhushotellet" hvor bysbarnet Jahn Teigen trekker fulle hus på sitt sommershow troner øverst på sommerbyens prisbarometer for utepils. Direktøren synes det er naturlig at hotellrestauranten Stupind tar 17 kroner mer enn de andre stedene på brygga.

- Som hotell har vi ett helt annet kostnadsbilde enn de andre utestedene, sier han til TB. Vi har større kvadratmeter og andre forhold her, mener Hagen.

- Bryggefylla ikke vår skyld

Hotelldirektør Hagen synes slett ikke det er feil å havne øverst på ølprislisten. Han mener det tilsier at ingen kan legge skylden for bryggefylla på hans hotell.

DYRE DRÅPER: Det koster å slukke øltørsten i sommer-Norge.

DYRE DRÅPER: Det koster å slukke øltørsten i sommer-Norge. Foto: iStockphoto

- Jeg får si som Stordalen sa en gang: Dette er ett ledd i vår "We care-strategi", sier Hagen spøkefullt.

Da gjenstår bare spørsmålet: Noen dyrere?

Jens-Petter Sørensen fra Drammen har sendt dette svaret på det:

Til informasjon: Jeg var på Gardermoen flyplass for et par uker siden, og der kostet halvliteren kr 88,-.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag