Godt i glasset

Bartender på boks

Adam MacDonald vil revolusjonere nordmenns drikkevaner, gjennom å gjøre det enklere å få seg en god longdrink hjemme. Ideen fikk han mens han sto på scenen foran flere hundre mennesker.

FOTO: Mats Ulshagen
FOTO: Mats Ulshagen
Sist oppdatert

Adam MacDonald har jobbet som bartender i Oslo i godt over ti år. Som for mange andre utlendinger som kommer hit, var nok ikke det første møtet med norsk drikkekultur av det udelt positive slaget. I et land der avansert drinkmiksing for enkelte var ensbetydende med fjellbekk, var det ikke bare enkelt å få folk til å innse at det fantes bedre alternativer. Det ønsker han altså å gjøre noe med.

Mye å lære

Adam sier det har skjedd positive ting på disse årene, men at nordmenn fortsatt har en del å lære.

- Nordmenn har fortsatt en helt annen innstilling til drikke, enn det de har til for eksempel mat. Dersom du får servert en rett som er kald, altfor salt eller som du på en annen måte er veldig misfornøyd med, klager du eller sender maten tilbake. Det gjør ikke nordmenn med drinker, uansett hvor grusomt det smaker. Man drikker opp likevel, og tenker kanskje at man ikke skal bestille det samme neste gang. Der synes jeg Norge har en vei å gå, sier Adam.

Et spark bak

Adam MacDonalds lille «korstog» for å bedre norsk drikkekultur har pågått i flere år, i form av kursing og foredrag. Så i 2016, skjedde det noe som ga han en ny idé som kunne hjelpe med drinkoppdragelsen. MacDonald holdt et foredrag han kalte Cocktail Bootcamp i Oslo, foran noen hundre fremmøtte. Her fortalte han at var kommet for å «kick Norwegian drinking culture in the arse» - altså gi norsk drikkekultur et spark bak. Kort fortalt ønsket han å dreie norske forbrukere over fra kvantitet, til kvalitet.

Adama på scenen under TED X i 2016, hvor han fikk ideen til konseptet.
Adama på scenen under TED X i 2016, hvor han fikk ideen til konseptet.

Etter foredraget kom en fra publikum opp til han, og begynte å stille spørsmål. Han var blitt inspirert til å prøve selv, men hvor fikk han kjøpt ingrediensene? Hvor fikk han tak i utstyret han trengte? Hvilke oppskrifter burde han prøve først?

- Jeg skjønte at her var det en mulighet til å gjøre noe. Dette skjedde på en onsdag, og selv om dette bare var et innfall jeg fikk der og da, sa jeg at jeg kunne levere alt han trengte på døren i løpet av fredag. Selve navnet på konseptet spratt også opp i hodet på meg der og da.

I boks

Adam med noe av det som kan følge med en eske. Unntaket er den lokalt produserte gin-en. Det setter loven en stopper for.  FOTO: Mats Ulshagen
Adam med noe av det som kan følge med en eske. Unntaket er den lokalt produserte gin-en. Det setter loven en stopper for. FOTO: Mats Ulshagen

Navnet var Drink In A Box, og ideen går kort fortalt ut på at du får en boks med alt du trenger for å lage velsmakende, og for mange av oss ganske fancy, drinker levert på døra. Alt, unntatt det mange ser på som den viktigste ingrediensen. Norsk lov gir selvfølgelig ikke anledning til å starte en tjeneste som leverer sprit på døra.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- I andre land får man også spriten levert dersom man benytter seg av slike tjenester, men det går jo ikke her. Jeg tror uansett ikke det er noe stort problem, siden folk ofte har de grunnleggende tingene i barskapet; en flaske gin eller vodka, kanskje en flaske tequila. Ofte er det ting man har plukket med seg fra Tax Free når man har vært på reise, uten noen videre plan for hva man skal bruke den til. Og hvis man leser drinkoppskrifter enten i bøker eller på nettet, dukker det ofte opp andre ingredienser man som regel ikke har i skapet. Min idé er da å skaffe til veie alt du trenger til et par spesifikke drinkoppskrifter; fra målebeger til is, limeskiver og forskjellige typer tonic… Du står for spriten selv, resten finner du i esken du får levert på døra, forklarer Adam.

Noen av boksene er laget slik at man selv kan bestemme hvilken sprit man blander i drinkene, altså at de fungerer for eksempel både med vodka og gin. Andre er spesifikt satt sammen med én type sprit i tankene.

- Målgruppen er blant annet folk som vil imponere når de har invitert til fest. At det ferdige resultatet, drinkene, blir så bra at de blir et samtaleemne på festen. Da har vi lykkes.

Går for kvalitet

Adam sier alle ingrediensene er kvalitetsvarer, og ofte har han laget de selv fra bunnen av. Ivrige hobbybartendere slipper å finne frem kalkulatoren hvis man skal lage drinker til et tosifret antall gjester – boksen kommer med råvarer til seksten drinker, og målebeger til alkoholen.

Et eksempel på eskene som tilbys. FOTO: Produsent
Et eksempel på eskene som tilbys. FOTO: Produsent

- Jo bedre drinker man vil lage, og jo mer gøy man vil ha det mens man lager dem, dess bedre råvarer må man ha. Vi satser på høy kvalitet, enten det gjelder tonic eller ting vi lager selv, som for eksempel appelsinkonsentrat. Og da bruker vi utelukkende helt naturlige råvarer. Dette gir en liten utfordring i forhold til å rekke og produsere boksene, siden de er «made to order», altså vi har ikke noe lager men produserer alt når vi får inn en ordre. Derfor må man bestille litt tid i forveien, og så lager vi boksen innen 24 timer. Vi skal absolutt få ned produksjonstiden på sikt, men foreløpig er dette i startgropa og vi har ikke midler eller kapasitet.

Inn med teskje

Boksene er satt sammen med tanke på å være så enkle å bruke som mulig. Det følger med oppskriftskort som forklarer fremgangsmåten steg-for-steg. De har også en QR-kode man kan scanne, som leder til en video som enten forklarer fremgangsmåten til de spesifikke drinkene, viser deg forskjellige tips og triks innen drinkmiksing. Drink in a box gir også anbefalinger til typer gin, vodka eller lignende som egner seg i de forskjellige drinkene.

- En stor del av jobben i begynnelsen gikk ut på å finne de riktige oppskriftene, og i noen tilfeller tilpasse oppskriften. For å sammenligne med mat igjen – å skreddersy drinkoppskrifter til boksen vår er litt som å be Jamie Oliver bake en kake, og si at han kun kan bruke to måleenheter på alle ingrediensene. Det er ikke alle kaker det lar seg gjøre å bake på den måten, så det gjelder å finne de som egner seg, og kanskje også leke litt med ingrediensene slik at man får et best mulig resultat.

Sluttresultatet

- Å sette sammen de riktige oppskriften har ikke bare vært enkelt, men det har vært helt nødvendig å bruke litt tid på dette. Faktum er jo at hvis kunden roter det til og lager en skikkelig dårlig drink med det vi leverer, er det vårt navn som trekkes ned i søla. Samtidig er det vel slik at hvis det blir vellykket, er det kunden som får skryt, heheh…

For å demonstrere smeller han sammen to forskjellige drinker fra «sortimentet». Adams drevne hender jobber så raskt at vi må be han bremse litt slik at vi kan få tatt litt bilder, men det ser vitterlig enkelt ut med boksens ingredienser og bruksanvisninger til hjelp. Selv om erfaringen innen drinkmiksing skulle begrense seg til «rom og cola» eller, i verste fall må vi nesten si, «heimert og husholdningssaft».

Foreløpig bare i Oslo

De som har lyst til å imponere med fancy cocktails, men ikke har tid eller kunnskap til gjøre forberedelsene selv, kan altså bestille en eske med godsaker og oppskrifter som langt på vei gjør jobben for dem. Vel og merke dersom de bor i Oslo, siden konseptet foreløpig ikke er tilgjSengelig utenfor hovedstaden. Adam håper det bare er et spørsmål om tid før også folk utenfor Oslo kan benytte seg av tjenesten.

- Først og fremst forsøker vi å få dette skikkelig i gang i Oslo. Så vil vi etter hvert forsøke å utvide til flere byer, og også utvide sortimentet til mer enn bare bokser beregnet på 16 drinker. Og da vil også bestillingstiden reduseres.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2017, og sist oppdatert 21/12 2017.

Les også