REISEFOT 48 2009=

PUB-LIV: Hvorfor ikke prøve litt av hvert? © INGE LUNDERENG

Nå er ikke jeg førstemann som setter meg til bords i puben/restauranten McGillin's Old Ale House på den lille sidegaten Drury Street. Her er øl blitt tappet fra kranene og servert tørste kunder siden 1860. Noe som gjør puben til historiske Philadelphias aller eldste pub og en av de aller eldste med kontinuerlig servering i hele USA.

Philly cheesesteak - nam, nam!

Selv har jeg et helt spesielt ærend her. Vi er fire kompiser som alle vil smake Philadelphias kulinariske spesialitet, en Philly cheesesteak, biff skåret i tynne strimler servert på sandwich smeltet sammen med ost.

Nå hevder ikke McGillin's Old Ale House å ha oppfunnet retten, to andre restauranter, Pat's King of Steaks og Geno's Steaks, slåss om den æren. Men McGillin's er likevel kjent for å servere en meget god variant av byens spesialrett. Og ja, den lever opp til sitt rykte.

Og når man da i tillegg bestiller en halvliter hver, med øl til maten pluss smaksprøver fra pubens eget mikrobryggeri og samlet regning for fire personer bare så vidt bikker over 50 dollar, 350 kroner, føles det nesten som et ran.

Presidentbolig

Når man først er i Philadelphia - Philly blant venner:

Byen byr på lag på lag med fascinerende amerikansk historie. Dette var jo selve krumtappen blant de opprinnelige 13 koloniene som etter hvert gjorde opprør mot de engelske koloniherrene i siste halvdel av 1700-tallet.

Stedet ble grunnlagt av William Penn i 1682, fikk bystatus i 1701 og var USAs hovedstad fram til 1800. Nasjonens to første presidenter, George Washington (1790-1797) og John Adams (1797-1800) regjerte begge herfra under sine presidentperioder.

I dag er det bare en åpen gressplen midt i bysentrum der USAs første "Hvite Hus" sto, selv om det aldri ble kalt det, rett og slett fordi huset ikke var hvitt. I enden av den åpne plenen står den røde mursteinsbygningen hvor de demokratiske begrepene "all men are created equal" og "we the people" ble skapt. Bygningen heter passende nok Independent Hall.

By med sjel

Det jeg finner innbydende med dagens Philadelphia er at man vandrer gatelangs i de lange skyggene fra moderne skyskrapere i det ene øyeblikket, for så å stå foran historiske lavhus fra 1700-tallet fulle av revolusjonshistorie i det neste.

Byen har sin helt egen sjel. Jeg blir overalt minnet om at jeg befinner meg i nasjonens første hovedstad gjennom historiske minnesmerker og/eller brune skilter som forteller hvilke historiske begivenheter som fant sted her for drøyt 200 år siden.

Natteliv

Mørket siger på. De fleste pubene, barene og restaurantene er samlet i området hvor 2nd Street og Market Street krysser hverandre. Der kan man pubcrawle til klokken to om natten. Da stenger kranene.

Selv spiser jeg først middag på Buddakan Restaurant på Chestnut Street i allerede nevnte område. Restauranten har ry på seg for sitt kjøkken og jeg blir anbefalt å bestille smaksprøvevarianten "litt av alt". Jeg får da alt fra krabbekaker til helstøpt biff og alt imellom, både fra hav, land og luft.

Og jeg må bare si det som det er: Denne opplevelsen for ganen, både hva fast føde og flytende væske gjelder, blir vanskelig å overgå om man så er i Bogstadveien, Paris eller på Manhattan.

Før jeg stuper til køys suger jeg til meg lokalt miljø i pubene rundt 2nd og Market. Ved stengetid priser jeg meg lykkelig over at gamle men trivelige Penn's View Hotel, med sine service-mindede ansatte, ligger på Front Street nederst på Market Street, bare et par kvartaler unna.

Les mer om Philadelphia

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!