Hemsedal:

Norske alper

Å starte skisesongen med en guttetur til Hemsedal er bratt, krevende og helt riktig!

SVARTE LØYPER: Hemsedal er også kjent for å være en av skidestinasjonene i Norden med de bratteste og mest utfordrende løypene.
SVARTE LØYPER: Hemsedal er også kjent for å være en av skidestinasjonene i Norden med de bratteste og mest utfordrende løypene. Foto: Inge Lundereng med flere
Sist oppdatert
I HEISEN: Heiser tar deg til alle de 39 nedfartene i skianlegget.
I HEISEN: Heiser tar deg til alle de 39 nedfartene i skianlegget. Foto: Inge Lundereng med flere

Hemsedalløypa ligger bred som et stuegulv og preparert som til dans foran meg. Snart twister jeg nedover i runde, ovale svinger. Ikke rart, tenker jeg, at akkurat denne nedfarten er favorittbakken til markedsansvarlig i Hemsedal Skisenter, Marit Foss.

- Det er ikke bare jeg som har denne som favoritt, smiler hun. - Jeg har mange kolleger som står og tripper om morgenen og ser opp på den nypreparerte bakken og tenker at får jeg bare kjøre den en gang før arbeidsdagen begynner, er dagen reddet.

De bratteste bakkene og den råeste afterskien

Vinter-Norge har mange flotte skisteder, men bare ett alpeskisenter, Hemsedal i hjertet av den norske fjellheimen midt mellom Oslo og Bergen. For denne fjellandsbyen byr både på de bratteste bakkene, de råeste afterski-festene og et litt urettferdig festrykte.

De svarte pistene og den svarte parken er behørig kjent. Ikke like markedsført er det kanskje at blant de til sammen 39 nedfartene også finnes mange muligheter for den absolutte nybegynner. I tillegg rundt 200 kilometer med preparerte turløyper for den som liker å gå bortover på ski.

Snøsikkert

Ser du bort fra midt på sommeren, er det så å si alltid snø i Hemsedal. I fjor snødde det over alle støvleskaft. Innen vinteren 2007/2008 ble til vår uti mai, hadde det ramlet åtte meter snø i hodene på de 2000 fastboende.

Og siden det er de snøkledde og preparerte løypene som er hovedgrunnen til at man kommer til Hemsedal, er det lett å skjønne hvorfor stedet har lagt 3600 av de rundt 6000 overnattingsplassene - fordelt på hoteller, gjestehus, leiligheter og hytter - til steder hvor man kan sette på seg skiene nærmest ved sengen. Dette er det verdensomspennende konseptet som på godt engelsk kalles "ski in and ski out".

Internasjonalt skisenter

Selv om Hemsedal ligger midt i den norske fjellheimen, har fjellbygden greid å bli et internasjonalt skisenter. Rundt halvparten av de cirka 500 000 gjestedøgnene sist vinter var utlendinger (på årsbasis har Hemsedal rundt 1,5 millioner gjestedøgn, inklusive hyttefolket).

Flest kommer det fra Sverige, Danmark, England, Nederland og Tyskland. Skibygda har tatt høyde for alle sine langveisfarende gjester og har ordnet med direkte transfer mellom Gardermoen og Hemsedal på fredager og søndager og mellom Hemsedal og Torp flyplass i Sandefjord på søndager.

LES OGSÅ: Billig heliskiiing i Sverige

Festlig utenfor bakkene

SKUMMENDE: Hemsedal er kjent for sine bratte løyper og som et festelig sted også utenfor løypene. Her skummer glassene på Logden Bar.
SKUMMENDE: Hemsedal er kjent for sine bratte løyper og som et festelig sted også utenfor løypene. Her skummer glassene på Logden Bar. Foto: Inge Lundereng med flere

Nå har Hemsedal allerede ry på seg som et festlig sted også utenfor heisanleggene. Hemsedal har mange barer, diskoteker og restauranter. Afterski er en viktig del av enhver skiopplevelse.

- Vi har afterski for enhver smak, skryter Marit.

- Liker du livemusikk, er "Skistua" stedet for deg. Er du glad i rock'n'roll, skal du sette fra deg skiene eller snøbrettet og begi deg av gårde til "Stavkroa". Vil du bare slappe av med en pils, er "Mikrobryggeriet" stedet. I tillegg er "Bar(t)" kåret til beste afterski av dem alle.

- Men det er ikke bare afterski og begersvinging i Hemsedal, føyer skibygdas turistsjef, Gunn Eidhamar fornøyd til. - Mye har skjedd på matfronten i Hemsedal de siste årene også. Vi har fått mange restauranter og spisesteder som har mye god mat på menyen. Vil du ha det ekstra intimt og hyggelig kan du leie inn dyktige kokker til å servere flotte måltider på hytta.

Det er altså bare fantasien og lommeboken som setter grenser.

LES MER PÅ: www.hemsedal.com

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også