Jaguar=

Jaguar © Tom Schandy

jaguaren Vi Menn 39-09=

JAGUAR: Vill jaguar i søkeren ¿ en eksklusiv opplevelse. © Tom Shandy

jaguaren Vi Menn 39-09=

FULL FART: Elvebåter er vanlige på Paraguay River - og de tar oss raskt til jaguarens hjemsted. © Tom Shandy

Jaguaren - jegeren

Jaguaren kan bli to meter lang og veie 160 kg. Dette er verdens tredje største kattedyr, bare slått av tiger og løve. Jaguaren varierer imidlertid i størrelse. De minste veier bare 30-50 kg og lever i tette skogområder i Mexico, mens de største lever i de åpne sumpområdene i Pantanal. Jaguaren her er nesten som en liten tiger, og flere steder går den da også under navnet el tigre - tigeren.

Jaguaren er på mange måter Sør-Amerikas svar på tigeren. Den lever i tett regnskog så vel som i åpne sumpområder. Akkurat som tigeren trives jaguaren spesielt godt i nærheten av vann, og den går ikke av veien for å ta seg en svømmetur over de mange elvene og vannene.

Den tar fugler, fisk, krypdyr og pattedyr som flodsvin, ville griser og til og med kuer på opptil 450 kg. Jaguarens kjever er ekstremt kraftige, og den har det sterkeste bittet blant alle kattedyrene. Den går foran både tiger og løve, og det er bare Asias treleopard som kan komme opp mot jaguarens bitt. Den tar hull på skilpaddeskall og pulveriserer selv de kraftigste bein.

Mens løver, tigre og leoparder gjerne dreper med strupe- eller nakkebitt, så dreper ofte jaguaren sitt bytte med å bite gjennom skallen mellom ørene. Indianernes navn "yaguar" - "den som dreper med et sprang" - sier litt om den eksplosive kraften i dette kattedyret.

Det er tidlig morgen på Paraguay River i det enorme sumpområdet Pantanal vest i Brasil, en villmark på størrelse med halve Norge. På forhånd var jeg blitt advart mot umenneskelige temperaturer på over 40 varmegrader, men den tåkefulle morgenen starter som en norsk høstdag.

Vi tuller oss inn i tepper der vi sitter i vår lille ekspedisjonsbåt på jakt etter den hemmelighetsfulle jaguaren.

Jaguar-reservat

Snart forlater vi fiskere og andre båter og begir oss inn i det fredede reservatet Taiamã. Her er vi mutters alene på elva, ingen andre enn våre guider får lov til å ta med seg folk inn i dette området for å speide etter jaguarer.

Fugle- og dyrelivet er ekstremt rikt. I et tre sitter verdens største stork, jabirustorken, og strekker sine vinger, mens tukaner med sine overdimensjonerte nebb leter etter frukter i tretoppene langs elva.

I elva dykker slangehalsfugler etter fisk, mens grupper av flodsvin, verdens største gnager, titter på oss fra elvebredden der vi putrer forbi.

Aldri bomtur

Fabricio, vår unge guide, er født og oppvokst i Pantanal og sikker på at vi vil få se jaguarer.

- Vi har ennå ikke hatt noen bomtur, smiler han. Det er neppe bedre muligheter noe sted i verden. På det meste har Fabricio funnet opptil åtte jaguar på en dag. For meg holder det lenge om vi treffer på én.

Timer går. Ingen jaguar i sikte. Varmen kommer sigende, og teppene faller. Den kalde høstmorgenen blir etter hvert til en god og varm sommerdag.

Det nærmer seg midt på dagen. José, båtføreren, slakker plutselig av på farten. - Jaguar, hvisker han. Vi retter oss opp i båten og gjennomsøker elvebredden. Jo, så sannelig. Et jaguarhode viser seg i det grønne gresset. Vi glir i posisjon med båten. Fabricio slipper ut ankeret, og snart ligger vi i posisjon, bare 15-20 meter unna jaguaren.

Magisk øyeblikk

Et magisk øyeblikk - nesten for godt til å være sant. Denne sky katten, forfulgt av mennesker gjennom alle tider, ligger bare der - helt rolig og avslappet. I en halvtime observerer vi den ville katten. Den gjesper og strekker seg - har god tid. Til slutt rusler den inn i krattet og blir borte.

LES OGSÅ: Kan du se tigeren?

Varmen øker - snart er det 40 stekende grader. Kaimanene kommer opp av vannet for å solbade på sandbankene langs elva. Hegrer og storker vader rundt i det sterke sollyset. Vi regner ikke med å se flere jaguarer, men tar feil. Sent på ettermiddagen finner vi jaguar nummer to. Den ligger i skyggen under et tre - oppe på elvebredden - med panoramautsikt over elva og eventuelle byttedyr.

LES OGSÅ:

Safari i villeste Afrika

Safari, ikke så trygt som du tror

Forsiktig ankrer vi opp, og fotograferingen starter. Jaguaren gjesper og bryr seg ikke det minste om båten med klikkende fotografer. Om det første møtet var bra, så er dette enda bedre!

Pelsen ble dens skjebne

Jaguarens opprinnelige utbredelsesområde er fra det sørvestlige USA gjennom Amazonas til Rio Negro i Argentina. I dag er jaguaren helt borte fra Nord-Amerika, og sannsynlig har den også forsvunnet fra El Salvador, Uruguay og Chile - i tillegg til at den har store problemer i Argentina, Costa Rica og Panama.

Man antar at jaguaren er borte fra over halvparten av det opprinnelige utbredelsesområdet. Pantanal er kanskje det aller viktigste området for jaguar, her lever rundt 3500 dyr på 225 000 kvadratkilometer.

jaguaren Vi Menn 39-09=

JAGUARMAT: Et av de vanligste byttedyrene i Pantanal er flodsvinet, verdens største gnager, her med en ani på ryggen. Fuglen forsyner seg av parasitter som måtte befinne seg i flodsvinets pels. © Tom Shandy

jaguaren Vi Menn 39-09=

BRILLEKAIMAN: Jaguaren deler flodlandskapet med brillekaimanen som er svært vanlig i Pantanals sumper. © Tom Shandy

Verdens tetteste jaguarbestand

Også i deler av Amazonas er det fortsatt bra med jaguar, samt i nasjonalparker som for eksempel Manu i Peru, Madidi i Bolivia og Cockscomb Basin Wildlife Preserve i Belize. Sistnevnte reservat har rundt 200 jaguarer, og det er kanskje verdens tetteste jaguarbestand.

Ikke rart at jaguaren er sky og forsiktig, for den vakre pelsen har fristet mange jegere. På 1960- og 1970-tallet ble rundt 18 000 jaguarer drept årlig på grunn av den flekkete pelsen.

Illegal jakt

Heldigvis er ikke jaguarkåper på mote lenger, men i mange områder foregår fortsatt illegal jaguarjakt. Likevel er det ikke jakten som er den største trusselen i dag, men avskoging. Det fører til at byttedyrene forsvinner - og at bestanden splittes opp i mindre enheter, hvilket er uheldig for artens genetiske helsetilstand.

I dag regner man med at det er rundt 15 000 jaguarer i det fri, og mye av vernearbeidet konsentreres om etableringen av verneområder og ikke minst skogkorridorer mellom de ulike verneområdene.

Jaguar=

ET MEKTIG SYN: Jaguaren gjesper og viser tennene som står for det kraftigste bittet blant alle kattedyr. © Tom Schandy

En lang time

Jaguaren på elvebredden er tydeligvis ikke redd for pelsen. Den slapper fullstendig av der den ligger på elvebredden. Når den gjesper, ser vi inn i den kraftige tanngarden. Kanskje ser den på båten bare som en litt forvokst kaiman.

Først etter en time er det nok. Jaguaren reiser seg opp, markerer liggeplassen med en skvett urin og stikker til skogs. Det er snart natt, og jakttid for jaguarer.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!