Champagnen sitter løst

Champagne kan man drikke når som helst på året, og gjerne hele tiden. Som festfaktor er den en klar vinner, sier vår vinekspert.

ELEGANT: Guy Charlemagne.
ELEGANT: Guy Charlemagne. Foto: Bonafede, Håkon
Sist oppdatert

Nå som nyttårsaften er rett rundt hjørnet, går vi mann av huse for å kjøpe champagne.

Kjæringa mot strømmen

Lille Norge er i en særstilling; vi går motsatt vei av resten av verden og har et enormt utvalg av små kvalitetsprodusenter i tillegg til alle de store kjente husene.

De store husene er meget bra, men prisbevisste kan få bedre champagne fra mindre hus for den samme summen. De små husene har ikke økonomien til de store til markedsføring - deres måte å markedsføre seg på er å være på topp kvalitetsmessig og ikke overprise seg.

I tillegg er champagne billigere her enn i vertslandet Frankrike og i England, to land hvor det drikkes mye musserende vin.

Drikk tidlig

Mange sparer den beste champagnen til midnatt på nyttårsaften, men det er bare tull. Hvorfor drikke den beste vinen etter en middag med mye forskjellig vin og mat, og attpåtil i sprengkulda ved midnatt.

Nei, drikk den beste champagnen først, eller gjennom hele middagen, ikke vent til slutt når både hode og gane er full av inntrykk. Da kan man heller drikke en enkel og god musserende.

Ca'del Bosco Cuvée Prestige, Brut. Franciacorta. Italia. Kr 249,40, BU.

Italiensk og fantastisk.
Italiensk og fantastisk. Foto: produsent

Musserende fra Italia, ja, og dessuten av høy klasse. Et mesterverk av en musserende vin, laget akkurat som i Champagne i Frankrike, med andre ord annengangs lagring på flaske, og i 38 måneder.

Grunnleggeren av ikke bare huset Ca'del Bosco, men hele appellasjonen og Mauritzio Zanella er en livsglad person. Familien har god økonomi, så han har reist rundt i verden og levd godt, drukket mye champagne og kjørt raske biler.

Etter hvert ble han interessert i champagne, og siden klima og jordsmonn er nokså likt som i Champagne, ville han prøve å lage fullverdig musserende vin.

På 60-tallet jobbet han hos flere champagneprodusenter for å lære seg kunsten, kjøpte franske druestokker og tok dem med seg hjem. I dag har området Franciacorta fått egen appellasjon, samt den høyeste klassifiseringen for sine musserende viner, som i Italia er DOCG.

Ca'del Bosco er elegant med en kremet mousse- eller bobler, smaken er rik av sitrus, grønne epler og gjærbakst. Det er en harmonisk og velbalansert vin, som aperitiff er den perfekt, likeså veldig deilig til sjømat.

Charlemagne Blanc de Blanc Réserve Brut. Frankrike. Kr 274,90.

En liten produsent som lager 250 000-300 000 flasker pr. år. Charlemagne kjennetegnes av en utrolig eleganse. Vi blir bortskjemt med en stor andel reserveviner fra tidligere år, som gir flott rikdom og kompleksitet i vinen.

Guy Charlemagne champagne, en liten produsent som lager champagne med en utrolig eleganse.
Guy Charlemagne champagne, en liten produsent som lager champagne med en utrolig eleganse. Foto: Bonafede, Håkon

I champagnene uten årgang, som skal være like fra år til år i stil, brukes det alltid vin fra tidligere årganger. Det er her blandingsmesteren viser sine muskler, sin evne til å forstå hver årgang og vinmark.

Denne vinen er for meg alltid et "sikkert" kort, elegant, mineralsk, tørr og crispy med en lang ettersmak. De har sine vinstokker i de beste vinmarkene i Côtes de Blanc i Champagne, selveste høysetet for Chardonnay.

Det er en nydelig vin som aperitiff, og vinen kan med hell brukes til mat og da gjerne sammen med retter av sjømat eller hvit fisk.

Castelblanch Gold brut. Catalonia. Spania. Kr 59,90, BU

Ønsker du mye for pengene er dette et veldig billig og godt alternativ. Denne vinen er også laget på den tradisjonelle metoden, men for Cava brukes det vanligvis kun årets høst. Vinen ligger ni måneder på bunnfallet, og vinen er nokså tørr med kun ni gram sukker. Denne vinen settes nå ned fra kr 94 til latterlige 59,90. Et røverkjøp.

Den er tørr, ganske enkel, med en litt kraftig mousse. Den har en god syre og smaker av sitrus og toast, med andre ord mye av det som skal være i en musserende vin.

MYE FOR PENGENE: Et røverkjøp: Castelblanch Gold brut. Catalonia. Spania. Kr 59,90, BU
MYE FOR PENGENE: Et røverkjøp: Castelblanch Gold brut. Catalonia. Spania. Kr 59,90, BU

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også