Jack Daniel's

GOD JOBB: Noen ganger er det helt greit å være reporter. © Foto: Inge Lundereng

Verdens mest rocka whisky - bare spør rocke- og countrymusikere - holder hus i Lynchburg, en landsby i det sørøstlige hjørnet av Tennessee. I denne byen er det pussig nok totalt alkoholforbud. Blir du tatt med åpen flaske i det såkalte offentlige rom i Jack Daniel's egen by, vanker det en bot på 255 dollar, altså ca. 1800 kroner.

Alt med Jack

Ironisk nok er ingen av byens drøye 300 innbyggere imot forbudet. Ikke engang vissheten om at selveste Ol' Blue Eyes, Frank Sinatra, ble gravlagt med en flaske Jack Daniel's, forandrer på det.

I en landsby hvor alle enten lever av å jobbe på whiskyfabrikken, eller selge Jack Daniel's-relaterte turisteffekter, har de nemlig oppdaget at det er en fantastisk turistgimmick og et kult image å være tørrlagt.

For her selger de i stedet Jack Daniel's julekaker, kjeks, brød, belter, hatter, skjorter, cowboyboots, til og med undertøy. Og skulle whiskytørsten melde seg, er det spritutsalg og barer bare er en liten joggetur unna, over i neste county, eller kommune.

Les også: Slik blir du en whiskykjenner

Selv ikke i hjørnesteinsbedriften - Jack Daniel Distillery - ønsker noen av de rundt 325 ansatte å oppheve alkoholforbudet i landsbyen.

Jack Daniel's

FORUNDERLIGE LYNCHBURG: I lille Lynchburg lever folk enten av å jobbe i hjørnesteinsbedriften Jack Daniel Distillery eller av å selge turistartikler basert på Jack Daniel's. © Foto: Inge Lundereng

Jack Daniel's

WHISKEY-KONGEN: Jack Daniels levde fra 1850 til 1911 og grunnla det verdensberømte destilleriet. © Foto: Inge Lundereng

Drømmejobben

Jeff L. Norman er mannen med drømmejobben. Han er sjefssmaker i Jack Daniel Distillery, en jobb han arvet etter sin far. Vi spør ham om det ikke ville være bra for businessen om Lynchburg kunne servere byens varemerke.

- Nei, egentlig ikke. Å være tørrlagt er en del av livsstilen her. Vi har hatt alkoholforbud siden 1909, og det er ingen som ønsker å forandre på det, svarer han.

Bobiler og personbiler med bilskilt fra andre delstater seiler sakte gjennom landsbyen 12 mil sør for countrymusikkens høyborg, Nashville. De stopper ved den søvnige småbyens eneste lyskryss, for så å fortsette i retning Jack Daniel's destilleri. Fabrikken er nemlig en turistattraksjon.

Og snart er vi samlet, en hel gjeng forventningsfulle whiskyturister, i resepsjonen. Hver ukedag hele året rundt kan du være med på en guidet tur - helt gratis - omkring på destilleriet. Der får du se hvordan whiskyen blir laget, helt fra vann og kornsorter blir blandet sammen til en sjokoladebrun væske, og til den ender på eiketønner - eller kagger - fiks ferdig.

Amerikansk ikon

Det fortoner seg nesten komisk å se 200 millioner liter Jack Daniel's whisky stå til modning i en skråning utenfor Lynchburg, hvor all alkohol er forbudt ved lov.

Under turen får du også høre historien om lille Jack - Jack Daniel er nemlig en person som har levd - som hadde komplekser fordi han var så kort av vekst. Han målte bare 1.57 på strømpelesten og ville kompensere for det ved å utføre noe stort. Han slo seg på flaska.

I dag er Jack Daniel's blitt et amerikansk ikon på linje med Harley Davidson. Kildevannet som er selve hemmeligheten til den gode whiskyen, kommer rett ut av en grotte her i Tennessee. Jack Daniel selv kom over denne kilden.

Jack Daniel's

WHISKYKILDEN:: Jack Daniel (1850-1911) oppdaget hvor godt vannet i denne grotten smakte da han vandret her som ung gutt. Samme vann danner den dag i dag grunnlaget for whiskyen som selges i 130 land. © Foto: Inge Lundereng

Jack Daniel's

ASSORTIMENTET: Jack Daniel's destilleriet produserer også de mer eksklusive merkene Gentleman Jack og Single Barrel, som begge selges til rundt 30 land i tillegg til USA. © Foto: Inge Lundereng

Kvaliteten på dette kildevannet er fremdeles så viktig for whiskyprodusenten at Jack Daniel Distillery har kjøpt 1600 mål land rundt grotten for at ingenting skal kunne forurense det.

I tillegg til det lokale vannet kommer whiskyens andre hovedingredienser fra USAs såkalte heartland, maisen fra delstatene Illinois og Indiana, kornsorten bygg fra Wisconsin og rug fra Minnesota.

- Det er ganske fantastisk, men den Jack Daniel's vi lager her er basert på nøyaktig samme oppskrift som den Jack Daniel skapte i 1866, forteller sjefssmaker Jeff.

Destilleriet åpnet i 1875 og er med det USAs eldste. Dette er også det eneste stedet i verden hvor Jack Daniel's whisky blir laget. Og den brune væsken produsert på kildevann fra en grotte i bitte lille Lynchburg har for lengst vokst seg ut av USA. Flasker med etiketten Jack Daniel's finner du i dag i sprithyllene i 130 land rundt om i hele verden, deriblant Norge.

Jack Daniel's

WHISKEY: All Jack som selges på verdensmarkedet lages her. © Foto: Inge Lundereng

Jack Daniel's

PÅ SØYLE: Lynchburg er paradoksets landsby. Her håndheves alkoholforbudet med hard hånd samtidig som stedets store sønn er whiskykonge på egen søyle. © Foto: Inge Lundereng

Endelig nyte egen vare

Kvelden senker seg over Lynchburg. Solen kaster et skrått lys på gravsteinen til Jack Daniel, mannen som levde her fra 1850 til 1911 og hvis oppfinnelse fremdeles holder liv i den lille landsbyen. Kioskeierne pakker sammen sine Jack Daniel's T-skjorter og andre turisteffekter, Jeff med drømmejobben reiser hjem og lar seg synke ned i godstolen.

Snart er TV-en på og en fotballkamp, hans favorittunderholdning, flimrer over skjermen. Jeff fyller et glass med Jack. Alle de 325 ansatte på destilleriet får en flaske med hjem siste fredagen hver måned. Men du må være på jobben den dagen for å få flasken. - Ingen er borte da, flirer Jeff.

- Og det høres kanskje merkelig ut, fortsetter han - Men jeg har alltid lyst på et glass Jack når jeg kommer hjem selv om jeg smaker på varen hele dagen.

For da først kan mannen som dagen lang spytter ut de edle dråpene nyte den merkevaren han selv godkjenner.

Flere saker på Klikk drikke

Flere saker på Klikk reise

Jack Daniel's

FORUNDERLIGE LYNCHBURG: Her i lille Lynchburg er all alkohol strengt forbudt. © Foto: Inge Lundereng

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!