Test: Ovn til friluftsbruk

Rykende varm pizza og ferske hveteboller på tur – er det mulig? Det høres nesten ut til å være for godt til å være sant...

Ovnen er super til små pizzaer! (Foto: Yngve Ask)
Ovnen er super til små pizzaer! (Foto: Yngve Ask)
Sist oppdatert
Ovnen er lett og tar liten plass i sekken. (Foto: Yngve Ask)
Ovnen er lett og tar liten plass i sekken. (Foto: Yngve Ask)

Forventningene var store til denne sammenleggbare friluftsovnen i aluminium. Nå har jeg testet ovnen ved en rekke anledninger denne høsten, og etter en del prøving og feiling må jeg si meg ganske fornøyd. Men produktet holder ikke helt hva produsenten lover. Det krever en del trening å bruke den riktig, både i forhold til fyringen og hvor nær bålet ovnen skal stå. Varmen må dessuten stadig reguleres under stekingen.

Vanskelig å regulere varmen

Å lage rundstykker og boller er bortimot umulig, iallfall hvis man forventer et smakfullt resultat. Rundstykkene blir tørre, og med harde skorper. Det er mye styr med å regulere varmen. Å regulere varmen betyr i praksis at avstanden til bålet må reguleres til stadighet. Man kan ikke ta i håndtaket med bare fingrer, og for å flytte ovnen trenger man solide arbeidshansker for ikke å brenne fingrene. Jeg har prøvd alt fra multiverktøy til pinner, og erfaringene tilsier at hanskene er en nødvendighet.

img

Bruk hansker for å flytte på ovnen. (Foto: Yngve Ask)

Fordelen med en slik ovn framfor bare bålvarme eller primus, er at man har både over- og undervarme. Ovnen egner seg dermed perfekt til å steke ting som trenger sterk varme og kort steketid, som f.eks. ostesmørbrød og små pizzaer.

Ovnen er sammenleggbar slik at den kan ligge flatpakket i sekken. Oppslått kan den minne om en parabolantenne. Ovnen må brukes i forbindelse med et bål. Den settes ved siden av bålet, og varmen fra bålet reflekteres inni ovnen.

Inni selve ovnen er det en liten rist i form av to pinner som man kan sette en stekepanne eller lignende på. Jeg plundret en del med denne risten, og det hadde absolutt vært på sin plass med en skikkelig rist. Selv klipte jeg til egen rist for å få det til å fungere bedre.

Når du blir vant til å bruke ovnen, og bruker den til mat som trenger kort steketid, er dette en ovn du vil kunne imponere med på tur. Når alt kommer til alt, er jo pizza Grandiosa én av nordmenns favoritter - og nå er det altså mulig å nyte dette produktet i villmarka også...

Fakta Pris: 399 kroner Vekt: 850 gram Markedsføres av: Elbe Normark AS, tlf. 67 16 74 00 eller www.elbe.no

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også