Rømmegrøt med kokt fisk

Torill Kolbu har fisket siden hun var lita jente, og da hun blir bedt om å dele sin yndlingsoppskrift med Villmarkslivs lesere, er hun ikke i tvil: Valget faller helt naturlig på rømmegrøt med kokt fisk.

Sist oppdatert

- Jeg er født og oppvokst i Engerdal. Rømmegrøt med kokt fisk er "nasjonalretten" i Engerdal, og er noe de aller fleste engerdøler har vokst opp med og blitt glad i. Denne retten brukes både til hverdags og til fest, forteller Torill Kolbu.

Fisk - ja. Og rømmegrøt - ja. Men servert sammen - kan det bli godt? Skepsisen er der, og vokser enda noen hakk da Torill forteller at rømmegrøten skal serveres som tradisjonen tilsier - med sukker og kanel!

Men vi måtte jo bare ta utfordringen på strak arm, og skred til verket, etter Torills anvisning:

- Til denne retten bruker jeg enten kokt røye, ørret, sik eller harr, forteller hun. -Personlig synes jeg røye er best. Kok opp vann og ha i godt med salt. Legg i fiskestykkene, og la dem trekke ved svak varme til de er gjennomkokt, ca. 10 minutter.

Ta litt fisk, potet og grøt i munnen samtidig og nyt. Kjempegodt, sier Torill, som får vann i munnen bare ved tanken!

Fisken og grøten smakte godt, det skal innrømmes. Vi kan også forestille oss at stekt ørret vil passe godt sammen med rømmegrøten. Aller helst vil vi nok foretrekke å droppe sukker og kanel på grøten. Men da blir det altså ikke ekte engerdalskost! Uansett er det ikke noe problem - sett fram begge deler og la gjestene forsyne seg selv!

Rømmegrøt

1 liter fløte

½ liter rømme

ca. 1 ts salt

Litt hvetemel

Varm rømmen og fløten i en kjele til det koker, skru ned varmen og la det småkoke under omrøring i noen minutter. Ha i saltet og litt hvetemel av gangen, til konsistensen er passe. La grøten småkoke til smørfettet begynner å piple fram. Jo lenger grøten koker, desto mer fett kommer fram. Torill pleier å skumme av fettet og serverer dette for seg.

Anrett kokt, renset fisk på en tallerken. Strø over litt pepper og salt, og risle litt smeltet smør - gjerne fra rømmegrøten - over fisken. Grøten serveres på en tallerken ved siden av fisken. Strø kanel og sukker over grøten. Gode mandelpoteter hører med. Flatbrød serveres ved siden av.

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også