Den viktige finpussen

Helt fra jegeren når fram til det skutte dyret og til kjøttet er i fryseren, er det viktig å tenke på renslighet.

SKUDDSKADER: Fjern like godt blod, beinsplinter og skuddskadet kjøtt så raskt som mulig under oppgjøring av viltet. (Foto: Dag Kjelsaas)
SKUDDSKADER: Fjern like godt blod, beinsplinter og skuddskadet kjøtt så raskt som mulig under oppgjøring av viltet. (Foto: Dag Kjelsaas)
Sist oppdatert
HÅR: Avkuttede og løse hår på slaktet skaper problemer seinere. Unngå å kutte skinnet på tvers av hårene, og skrap vekk løse hår med kniven mens slaktet er ferskt og fuktig. Når slaktet tørker sitter hårene mye fastere. (Foto: Dag Kjelsaas)
HÅR: Avkuttede og løse hår på slaktet skaper problemer seinere. Unngå å kutte skinnet på tvers av hårene, og skrap vekk løse hår med kniven mens slaktet er ferskt og fuktig. Når slaktet tørker sitter hårene mye fastere. (Foto: Dag Kjelsaas)

Ikke minst gjelder det i forhold til blodsøl. Ved å slakte på en fornuftig måte, kan de fleste kjøttdeler holdes frie for blod. Ikke bare er et renslig slakt mer appetittlig, det vil også gi et bedre sluttprodukt i form av velsmakende kjøtt uten bismak.

Ta vekk det som ikke kan brukes

Skuddsår med istykkerskutt kjøtt, beinsplinter og blod bør fjernes seinest når dyret henges til modning. Det er en god regel alltid å tørke eller skjære vekk det som likevel ikke kan brukes til mat. Unntaket er fett, som kan beskytte underliggende kjøtt mot uttørring og forurensing.

Bakterier formerer seg raskt i blod og i sårkanalen etter kula, og det er derfor viktig å skjære vekk og tørke bort uhumskhetene.

Tørkepapir, vann og snø

Tørkepapir (ikke tøyfiller som brukes flere ganger, og kanskje heller ikke vaskes ofte) er god hjelp under arbeidet med kjøtt og slakting. Spesielt viktig er det å holde innhold fra vom eller tarmer borte fra kjøttet. Vann eller snø kan brukes inni et åpnet slakt, men helst ikke mot åpne kjøttflater. Da må det tørkes godt etterpå. Men etter, eller om vomma er skadd under åpningen, er det en fordel å skylle ut skikkelig. Dra dyret til en (ren) bekk, eller bruk en plastpose å bære vann i. For reinsjegeren er det greiest å finne en snøflate der eventuell utvasking kan foregå med snø.

Sjekk kjøttet jevnlig

Det er også en god regel å se etter kjøttet jevnlig under frakt eller oppbevaring. Kjøtt som henges i garasje eller lignende, må sjekkes så det ikke oppstår fuktighet og eventuell surning, noe som fremmes hvis fuktighet og blod får samle seg.

Med en gjerne langbladet kniv kan blod og fuktighet skrapes av kjøtt på en effektiv måte. Det er også verd å merke seg at et kjøttstykke som ser ødelagt og blodig ut, ikke nødvendigvis er ødelagt. Blodet sitter ofte mellom hinner, og kan skjæres og skrapes vekk sammen med hinner og skum, slik vi ofte ser i bogen.

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også