Kutting av føtter
Kutting av ledd må læres og trenes på. Skjærer man riktig, vil leddet enkelt kunne åpnes så beinet kan deles fra.
Kutte framføtter
Når skinnet er flådd vekk, vil man i første omgang kunne se hvordan leddet bøyer seg ved å svinge på foten. Så gjelder det å kutte på rett sted, for leddet består av mange deler, og det første leddet over klauvene som man skal kutte, sitter lenger ned enn mange tror.
På hver side av leddet går det leddbånd som må kuttes. Dessuten er det sterke sener på undersiden. Begynn med et snitt her, så er det mulig å ane hvor snittet skal gå på siden. Med litt prøving og feiling i begynnelsen finner man ut av dette uten å måtte ty til saga.
Når brusk og sener er kuttet, må leddet settes under press sideveis. På større dyr legger jegeren gjerne dyrefoten over kneet sitt og presser til det brekker opp.
SENER OG BÅND: "Kneet" henger sammen med flere sener og bånd som må kuttes. (Foto: Dag Kjelsaas)
Kutte bakføtter
Når bakfoten skal kuttes, kan en nybegynner lett komme til å dele i feil ledd. Det skal ikke kuttes midt i det store leddet, men litt lenger ned.
På siden av beinet litt nedenfor vinkelen i leddet er det en litt buet flate. Her er det flere småbein som er "limt" sammen. Leddet som skal kuttes, sitter litt nedenfor midten av denne forhøyningen.
Ved å kombinere sideveis belastning og kutting med kniven på siden av leddet, ser du hvor leddet er og etter hvert åpner seg. Også her skal det til en ganske kraftig sideveis belastning før leddet deler seg. For nybegynneren er det avgjort enklest å lære det rette snitt ved å se på en erfaren jeger, og så prøve selv.
Denne saken ble første gang publisert 21/09 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.