BAKBEINET: Det er ikke lett å treffe leddet med kniven for en førstereis jeger. Se og lær av den erfarne! (Foto: Dag Kjelsaas)

Kutte framføtter

Når skinnet er flådd vekk, vil man i første omgang kunne se hvordan leddet bøyer seg ved å svinge på foten. Så gjelder det å kutte på rett sted, for leddet består av mange deler, og det første leddet over klauvene som man skal kutte, sitter lenger ned enn mange tror.

På hver side av leddet går det leddbånd som må kuttes. Dessuten er det sterke sener på undersiden. Begynn med et snitt her, så er det mulig å ane hvor snittet skal gå på siden. Med litt prøving og feiling i begynnelsen finner man ut av dette uten å måtte ty til saga.

Når brusk og sener er kuttet, må leddet settes under press sideveis. På større dyr legger jegeren gjerne dyrefoten over kneet sitt og presser til det brekker opp.

img

SENER OG BÅND: "Kneet" henger sammen med flere sener og bånd som må kuttes. (Foto: Dag Kjelsaas)

Kutte bakføtter

Når bakfoten skal kuttes, kan en nybegynner lett komme til å dele i feil ledd. Det skal ikke kuttes midt i det store leddet, men litt lenger ned.

På siden av beinet litt nedenfor vinkelen i leddet er det en litt buet flate. Her er det flere småbein som er "limt" sammen. Leddet som skal kuttes, sitter litt nedenfor midten av denne forhøyningen.

Ved å kombinere sideveis belastning og kutting med kniven på siden av leddet, ser du hvor leddet er og etter hvert åpner seg. Også her skal det til en ganske kraftig sideveis belastning før leddet deler seg. For nybegynneren er det avgjort enklest å lære det rette snitt ved å se på en erfaren jeger, og så prøve selv.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!