FLERE TEKNIKKER: Det finnes flere teknikker under åpning av buken. Her trues hånda under skinnet med godt tak om kniven, mens spissen peker oppover. (Foto: Dag Kjelsaas)

Vær oppmerksom på at særlig villreinen fort utvikler gass i vomma, slik at utvomming bør skje så raskt som mulig. På veldig oppblåste dyr er operasjonen vanskeligere, så her må det brukes mye kraft for å presse unna vomma.

Bruk knyttneven!

Med knyttneven trykkes det kraftig ned rett bak brystbeinet, og et forsiktig snitt kan gjøres litt ned og framover mot lungene. I det vesle hullet som lages, får en bukspretter feste, eller man stikker ned to fingrer der kniven legges imellom. Under åpningen er det en fordel at kniven har " drop point", dvs. at spissen ikke peker opp, men derimot går ned fra ryggen. I mangel av spesiell bukåpner kan det brukes en kniv der spissen er filt rund.

Det lønner seg å bruke litt tid på buksnittet, for hvis det går hull på vomma, blir etterarbeidet vesentlig, og kjøttet kan lett forringes.

Buken åpnes i hel lengde, fra brystbein til avslutning mellom lårene. Eventuelle jur fra hunndyr skjæres løs.

Ta ut vomma

Nå vomma skal ut, legges dyret helst på høyre side. Under den kommende operasjonen gjelder det å veksle mellom å trekke, kutte og se eller føle seg fram, slik at sener og vedheng som holder igjen, blir kuttet.

Hvis dyret er vomskutt, er det mulig å ta ut innvollene bak mellomgulvet først, for så å tørke eller vaske ut før mellomgulvet kuttes løs. En må da trekke og løsne vom og tarmer så disse dels kan trekkes ut. Der spiserøret går inn i magesekken, bindes det rundt med ei snor eler strammes med strips, likeledes litt nærmere mellomgulvet. Nå kan spiserøret kuttes mellom avsnøringene, før vomma tas helt ut og det rengjøres innvendig.

Endetarmen og urinblære

Endetarmen presses bakerst slik at avføring kommer ut, før denne trekkes inn i buken og ut sammen med de bakerste tarmene. Det er også viktig å ha kontroll på urinblæra, så denne ikke punkterer. Man kan gjerne tømme denne kontrollert før den sammen med siste rest av tarmer frigjøres helt fra slaktet. Eventuell urin på kjøttet tørkes opp med tørkepapir.

Kutte mellomgulvet

Begynn med å kutte mellomgulvet, helst med en liten kniv som holdes mest mulig inne i hånda for full kontroll. Spissen skal peke forover, og mest mulig av mellomgulvet rundt hele kuttes i den stillingen dyret er. Trykk vekk vomma med den ene hånda. Nå kan hånda strekkes fram så du får tak i fremre del av luftrøret med spiserøret. Trekk bakover, men ikke så kraftig at luft- og spiserøret revner. Kutt litt i underkant mot ryggen, og skjær over resten av mellomgulvet med kniven mens luftrør og lunger trekkes ut. Nå lønner det seg også å få ut resten av blodet som har samlet seg.

Ta den tiden du trenger...

Under hele operasjonen er det viktig å bruke hendene til å få ut mest mulig av innvollene etter hvert som de løsner. Det kan nå være nyttig med en bukåpner som sikrer at det ikke kuttes feil.

Hvis utvommingen skjer i én operasjon, vil du etter hvert få ut både lunger, vom og tarmer som henger sammen. Etter hvert er det meste i buken frigjort ved å kutte og dra i hinner mot ryggen. Det er viktig ikke å arbeide ukonsentrert eller for raskt, for et hull i vomma kan gi negative følger for kjøttkvaliteten. Vær også spesielt forsiktig mot ryggen bak, slik at ikke indrefiletene ødelegges.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!