Åpne bak og foran

Luft- og spiserøret løsnes forfra samtidig.

FORAN: Her er spiserøret knytt rundt luftrøret for å hindre søl når jegeren seinere skal dytte organene gjennom brysthulen. (Foto: Dag Kjelsaas)
FORAN: Her er spiserøret knytt rundt luftrøret for å hindre søl når jegeren seinere skal dytte organene gjennom brysthulen. (Foto: Dag Kjelsaas)
Sist oppdatert
BAK: Ved å skjære rundt endetarm og urinvei under halen, åpnes viltet bak. Som bildet viser er det ofte mye fett i hulrommet. (Foto: Dag Kjelsaas)
BAK: Ved å skjære rundt endetarm og urinvei under halen, åpnes viltet bak. Som bildet viser er det ofte mye fett i hulrommet. (Foto: Dag Kjelsaas)

Snitt først i skinnet fra under haka til der halsen forsvinner inn i brystet. Kutt foran adamseplet, og knyt gjerne rundt slik at det ikke kommer vominnhold fra spiserøret. Kutt så løs hinnene på undersiden bakover, og skjær rundt i bryståpningen slik at ingen hinner eller sener hindrer luftrør med spiserør i å dyttes inn i brysthulen.

Endetarm og urinveier skjæres løs bakfra ved å snitte rett under halen, og så i skinnet i en ring rundt åpningene. Før eller under prosessen presses mest mulig lort ut av endetarmen. Uten å skjære i kjøtt kan organene i hulrommet løsnes, gjerne med en litt lang, spiss kniv. Ved å rive løs enkelte hinner med fingrene klarer man så å dytte inn endetarm og urinvei. På hunndyr henger organene nært sammen, mens en på hanndyr først må kutte løs kjønnsorganene og trekke disse bakover.

En annen første operasjon gjelder spesielt for brunstige hannhjorter. Selv toåringene kan urinere og kline seg til i buken, med tilhørende lukt og fare for å sette smak på kjøttet. Det lønner seg derfor å skjære vekk denne delen av skinnet på et tidlig stadium, slik at det ikke kommer i berøring med slakt, redskap eller hender i den videre prosessen. Renslighet og vasking av redskap og hender er nødvendig etter denne jobben.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også