Stikkingen bør skje så raskt som mulig etter at en kommer fram til dyret. Når luft- og spiserør frigjøres, kan man samtidig skjære over pulsåra. Med en skarp kniv kan det også stikkes der hovedpulsåra går inn i bryståpningen under og ved siden av luftrøret. Snittet ender opp inne ved lungenes hovedårer, så om man ikke kutter hovedpulsåra i halsen, vil likevel avblødningen skje om stikket er dypt nok.

Hodet kuttes vanligvis ikke av før etter at dyret er fraktet til slakteplass, eventuelt etter at skinnet er flådd av og partering skal begynne. Men på en elgokse som ligger vanskelig til, kan det f.eks. være aktuelt å kutte dette tidlig i slakteprosessen, noe som gjør stikking overflødig.

Hodet kuttes lettest fra halssiden. Kniven skal skjære i første ledd bak skallen, og like bak ørene. Sikter man seg inn og skjærer løs skinn og kjøtt rundt halsen, vises mye når hodet bøyes kraftig mot nakken. Leddet er litt krokete, så en kombinasjon av stikking og skjæring løsner brusk og sener rundt og inni leddet.

Forberedelser før utvomming:

Legg dyret på ryggen/høyre side, gjerne med steiner eller stokker til oppstøtting. Forparten kan gjerne ligge lavere enn bakparten, og da vil mye av blodet i brysthulen renne ut. Hvis man er flere, er det naturlig at en eller to gjør opp viltet med de andre holder i beina så det ikke velter over på siden. For den som er alene, kan det være greit å ha med noen sterke snorer, som eventuelt bindes fra føttene til busker eller steiner, slik at dyret spriker med beina.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!