Duebryst - turmat for den kresne

Den som kjenner en dyktig duejeger, eller jakter duer selv, har mye godt å se fram til i august. Enten du tilbereder duebrystene på gourmetvis hjemme på kjøkkenet, eller på litt enklere vis ute i friluft: Duebryst er fantastisk godt!

TURMAT FOR GOURMETER: Rosastekte duebryst er noe å by matelskere – både på tur og hjemme. (Foto: Dag Kjelsaas)
TURMAT FOR GOURMETER: Rosastekte duebryst er noe å by matelskere – både på tur og hjemme. (Foto: Dag Kjelsaas)
Sist oppdatert
GÅR KJAPT: Brystfiletene er små og møre, og trenger ikke lang steketid. (Foto: Dag Kjelsaas)
GÅR KJAPT: Brystfiletene er små og møre, og trenger ikke lang steketid. (Foto: Dag Kjelsaas)

Til denne retten bruker vi bare brystfiletene, som først må skjæres løst fra skroget. Du bør beregne tre brystfileter pr. person. Den som ønsker det, kan gjerne marinere filetene et par timer i en grill- eller rødvinsmarinade.

Brun først filetene over primus på sterk varme. NB: De skal bare få en jevn stekeskorpe rundt det hele, så dette går fort! Legg filetene i folie, og ta dem vekk fra varmen. Nå skal kjøttet hvile mens du forbereder resten av middagen. Det er viktig at kjøttsaften får tid til å fordele seg jevnt i filetene, så spander denne "hvilepausen"!

Lag potetmos etter anvisning på posen, og tilsett gjerne litt frisk gressløk. Lag saus fra pose (det finnes flere gode vilt- og soppsauser å få kjøpt), men bruk litt mindre væske enn vanlig. Ha i knust, tørket sopp (f.eks. traktkantarell). En dash fløte gjør ikke sausen dårligere. Ferske kantareller er naturligvis også et velkomment bidrag, om du er så heldig å finne det.

Når alle de øvrige forberedelsene er unnagjort, legger du duebrystene i panna igjen. Stek dem på begge sider - på litt svakere varme denne gangen. Krydre med salt, pepper og eventuelt knuste einerbær. Dette går fort! Det skal ikke mye til før filetene er lekre og rosa inni. Sjekk gjerne kjøttet forsiktig underveis, slik at det ikke blir gjennomstekt. Da blir det både grått, trått og kjedelig!

Du trenger:

  • Tre duebryst pr. person.
  • Litt smør
  • Aluminiumsfolie
  • Salt, pepper og evt. annet krydder etter smak, f.eks. knust einerbær
  • Potetmos på pose
  • Litt frisk gressløk
  • Posesaus
  • Tørket eller fersk sopp
  • Litt grønnsaker, f.eks. minitomater, babymais, sukkererter - eller hva du foretrekker

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også