Havabbor kan tilberedes på tradisjonelt, norsk "fiskevis", men den som først har smakt havabbor i mer eksotiske strøk, vil kanskje være fristet til å prøve å gjenta smakssuksessen.

For den som vil prøve å fiske middagen selv, er det sesong for å fiske havabbor akkurat nå. Men fiskehandleren kan også by på denne gode matfisken, som kan tilberedes på mange måter. Denne varianten er en uslåelig kombinasjon av smakfullt, saftig fiskekjøtt dekket av sprøstekt, gyllent skinn og en krydret, god sjy med hvitløk og pepper.

Du trenger (til fire personer):

4 havabborer, ca. 500 gram

2 hvitløk

2 grønne chili (evt også røde chili)

0,5-1 dl matolje

100 gram smør

Litt hvetemel

Evt saften av en lime

Et par never hakket, frisk koriander

Rens og skyll fisken, og skrap vekk skjellene. Vær nøye med å få bort alt som heter skjell; noe av poenget her er å kunne nyte det sprøstekte fiskeskinnet når fisken er ferdig stekt. For å opprettholde det eksotiske preget lar vi fisken beholde både hode, hale og finner.

Lag noen snitt i skinnet med en skarp kniv. Tørk den med kjøkkenpapir; gni den inn med salt og pepper, og vend den i hvetemel. Fyll buken med finhakket koriander og drypp over litt limesaft.

Ha godt med olje i panna (bruk en teflonpanne, så er du helt sikker på at fisken ikke setter seg ikke fast), og la havabboren steke ca. 5-6 minutter på hver side, til skinnet er gyllent og sprøtt. Ikke snu på fisken mer enn nødvendig under stekingen; da kan den gå i stykker. Hell fra overflødig olje, og legg fisken på serveringsfat.

En sjy av hvitløk: Mens fisken steker, gjør du klar hvitløkssjyen, og til dette trenger du stekepanne nummer to. Og la det være sagt: Her skal du på ingen måte spare på hvitløken! En hel hvitløk er ikke for mye til to personer. Vanligvis presser vi hvitløken gjennom en hvitløkspresse, men i dette tilfellet skal den ikke presses, men hakkes i bittesmå biter, så små du klarer å få til med en skarp kniv.

Så skal hvitløken i panna, og nå må du være forsiktig. Den skal riktignok sprøstekes, men må for all del ikke bli brent. Forskjellen mellom sprøstekte og brente hvitløksbiter i denne størrelsen er hårfin, så følg nøye med. Stek hvitløken i smør til den er sprø og passe gyllen.

Helt til slutt tilsettes ringer av grønn chili, gjerne litt rød også, hvis du ikke er redd for at det skal bli for sterkt. Litt hakket vårløk setter ingen usmak på retten, det gjør heller ikke noen dråper limesaft.

Hell den rykende varme blandingen med hvitløk og pepper over fisken, og server straks. Kokt ris passer best til denne retten.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!