Festmat i fjæra

Når sant skal sies, krever vårt middagsarrangement i fjæra både litt forarbeid og litt etterarbeid. Godt, varmt sommervær er nesten en forutsetning for en slik oppdekning utendørs – så lytt til værmeldingene!

PAELLA PÅ NORSK: Denne paellaen smaker fantastisk på øya en sommerkveld. Du trenger to bluss – ett til den kokende kraften, og ett til paellaen. Alternativt kan fiskekraften tas med i termos, slik at den er varm når risottoen skal tilberedes. (Foto: Yngve Ask)
PAELLA PÅ NORSK: Denne paellaen smaker fantastisk på øya en sommerkveld. Du trenger to bluss – ett til den kokende kraften, og ett til paellaen. Alternativt kan fiskekraften tas med i termos, slik at den er varm når risottoen skal tilberedes. (Foto: Yngve Ask)
Sist oppdatert

Til denne sommermiddagen på øya ble det gjort noen forberedelser hjemme på kjøkkenbenken for å få det litt enklere på svaberget.

Vi renset derfor reker, vasket og kuttet paprika i småbiter, hakket hvitløk, vårløk, purre og krydderurter, og lagde ferdig aiolien på forhånd. Dessuten kokte vi fiskekraft på rekeskallene, og helte den på tomme farrisflasker. Alternativt kunne vi droppet rekene og stolt på fiskelykken og brukt fersk fisk istedenfor reker.

Til "paella på norsk" trenger du:

3-4 dl Arbori-ris

Et par håndfuller hakket løk, hvitløk, grønn og rød paprika

1 dl olivenolje

Ca. 1 liter fiskekraft

1 boks hermetiske, hakkede tomater

En halv kilo rensede reker

15-20 blåskjell

2-3 ss smør

1 g safran

Begynn med å koke opp fiskekraften, som gjerne kan tilsettes litt hvitvin, samt hermetiske tomater. La blåskjellene åpne seg i den kokende kraften, og legg dem til side. Varm olivenolje i en gryte, og fres grønnsaker og ris i oljen. NB: Til denne retten er det viktig å bruke riktig type ris; den italienske Arbori-risen fungerer bra.

Tilsett et par desiliter kokende fiskekraft, og la det småkoke til all væsken er fordampet. Når væsken er fordampet, tilsetter du mer kraft (den må være varm). Slik fortsetter du, helt til risen er passe mør og det meste av væsken er fordampet.

Når risen er ferdig, tilsettes noen gode klatter smør, samt reker og blåskjell. Så er paellaen straks klar til servering. Ferske baguetter og aïoli (hvitløksmajones) er utmerket tilbehør.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også