Test av grøt

Velg den sunneste grøten til frokost

Grøtvalget kan bety mye for energinivået utover dagen.

TEST AV GRØT: Grøten bør inneholde protein som metter og bygger kroppen, grove karbohydrater som gir varig energi, samt kostfiber og sunne fettsyrer som balanserer blodsukkeret.
TEST AV GRØT: Grøten bør inneholde protein som metter og bygger kroppen, grove karbohydrater som gir varig energi, samt kostfiber og sunne fettsyrer som balanserer blodsukkeret. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Eksperten: Gunn Helene Arsky

  • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
  • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
  • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

En travel morgenstund til tross - en ferdiggrøt betyr frokost i en fei.

Hvilken du velger, kan bety mye for energinivået utover dagen.

En balansert og sunn frokost bør gi deg ca. 20-25 % av dagens kalori- og næringsbehov. Hvis du trenger 2000 kcal per dag, bør frokosten gi deg 400-500 kcal.

Ingen av grøtene i denne testen gjør det.

Best i test

Testens vinner er den blå grynposen med Bjørn Havregrøt fra Axa. Den scorer jevnt bra på alt fra kostfiber og andel gryn til sukker og salt.

Bjørn Havregrøt er også nesten 4 ganger billigere enn den nest billigste grøten - 18 prosjoner for 15 kroner tilsvarer 86 øre per porsjon.

Testens taper svikter derimot på flere områder.

Møllerens Havregrøt uten tilsatt sukker er testens beste grøt på fiber og protein.

Axa Great Apple Cinnamon får jevnt over god score, men gjør det spesielt godt på protein og mengde hele gryn.

Dette har vi lagt vekt på

Grøten bør inneholde protein som metter og bygger kroppen, grove karbohydrater som gir varig energi, samt kostfiber og sunne fettsyrer som balanserer blodsukkeret.

Mye hele gryn, kostfiber og protein trekker opp, mens mye sukker og salt trekker ned.

Vær også bevisst på tilbehøret du har på grøten. Sukker, rosiner, kanel og frisk frukt påvirker energi- og næringsinnholdet i frokosten. De fleste grøtene vi har testet skal blandes med vann.

Velg gjerne ekstra lett melk for mer kalsium, protein og vitamin D i grøten.

Slik gikk vi frem

I denne testen har vi sett på kjappe frokostgrøter.

Produktene er vurdert og rangert i forhold til hverandre, ikke opp mot andre frokostalternativer.

Grøtene er kun vurdert på basis av ingredienser og næringsinnhold per porsjon, ikke på smak.

Prisene du ser lenger ned på denne siden er per salgsenhet grøt, hva enten den gir 1 eller 18 porsjoner grøt. Klikk deg inn på hver enkelt grøt for å se hvor mange porsjoner grøt én salgsenhet gir.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Stort sprik i yoghurt-testen

Her er den sunneste brødblandingen

Test av sjokolademelk som restitusjonsdrikk

Troika er den «sunneste» sjokoladen

Se hvilken frokostblanding som får terningkast seks

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også