Grønnkål: Næringsinnhold (100 g):

36 kcal

Fett: 0,7 g

Karbohydrat: 2,2 g

Kostfiber: 3,8 g

Protein: 3,3 g

Vitamin A, herav betakaroten: 5350 µg

Vitamin C: 120 mg

Jern: 1,7 mg

Kalium: 530 mg

Kalsium: 157 mg

Magnesium: 30 mg

Fosfor: 56 mg

Grønnkål er en stor bladgrønnsak og er i familie med brokkoli, blomkål, rosenkål og vanlig kål. Grønnkålen er svært spesiell da den danner lange, krusete blader framfor det typiske «kålhodet».

Grønnsaken kalles ikke næringsrik uten grunn. Den inneholder blant annet masse A- og C-vitaminer samt flere antioksidanter. Det er også den grønnsaken som er rikest på mineralet jern!

Vitaminene A og C er viktig for blant annet. synet, vedlikehold av celler i kroppen og immunforsvaret. Vitamin K må vi ha for at blodet skal koagulere (lage skorpe) og, ikke minst, for å bygge opp skjelettet.

Grønnkål passer til det meste og kan nytes like godt kald som varm. Som kald er den god i salater og smoothies, og som varm er den perfekt til for eksempel wok, pai, steking og supper.

Den holder seg best fuktig i et kaldt og mørkt kjøleskap. Da kan du være så heldig å ha crispy grønnkål opptil en uke.

Tips: Dersom grønnkålen din er blitt litt slapp, kan du legge den i kaldt vann for å få tilbake spensten og sprøheten.

Grønnkålsmoothie

Smoothies er perfekte til frokost og mellommåltider. Denne vil gi deg en skikkelig næringsboost!

Du trenger (én porsjon):

2 never grønnkål, kuttet

1/2 avokado

1/2 grønt eple

1/3 frossen banan

1 ts sitronsaft

vann til ønsket konsistens

Slik gjør du:

Kjør alt i en blender og smak til med sitronsaft.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!