HIMMELSKE NØTTER: Du kan også lage smør av de fleste typer frø. Spesielt godt egnet er solsikkefrø, gresskarfrø og sesamfrø. © Brendan Mulholland

Hvis du ikke allerede lager ditt eget nøttesmør, så er det bare å sette i gang.

Nøttesmør er fantastisk som pålegg og har massevis av andre spennende bruksområder. I USA har mange variasjoner av dette drømmepålegget vært vanlig i lang tid. I det siste har det også blitt stadig mer populært her hjemme.

Og som med så mye annet, er det den hjemmelagde varianten som er den beste. Peanøttsmør er definitivt det vanligste nøttesmøret, men visste du at du kan lage ditt eget nydelige nøttesmør av så å si hvilke som helst slags nøtter?

Energibombe

Nøtter er noe av det aller mest næringsrike vi har. I tillegg til å være nydelige på smak, er de proppfulle av proteiner, sunne fettsyrer, kostfiber, vitaminer og mineraler.

De gir deg en god metthetsfølelse og langvarig energi. Det fantastiske med nøttesmør er at det inneholder kun nøtter, ferdig med det. Lignende super-pålegg skal du lete lenge etter.

Likevel bør du være oppmerksom på at mange av typene du får kjøpt i butikken inneholder tilsetningsstoffer, usunne oljer og sukker.

Hjemmelaget nøttesmør er uten tvil det beste, både med tanke på sunnhet og smak. Og som om ikke det var nok, er det også mye billigere å lage det selv enn å betale i dyre dommer i butikken.

Magisk prosess

Nøttesmør er enkelt og kjapt å lage. Det krever veldig få ingredienser og lite utstyr, og det finnes et hav av muligheter – både når det gjelder nøttetyper og ulike smaker.

Og selve prosessen er helt magisk. Det er fascinerende å se hvordan hele nøtter blir til malte nøtter, som igjen forvandles til skikkelig creamy nøttesmør i løpet av kort tid.

Den naturlige oljen i nøttene gir smøret en myk og herlig konsistens, så det er ikke nødvendig å tilsette annen olje. Sunt og naturlig!

Det anbefales å riste nøttene i ovnen før du begynner å lage nøttesmør. I tillegg til å gi en deilig smak, hjelper denne prosessen med å presse oljen ut av nøttene. Bruk alltid usaltede nøtter og tilsett heller salt og smak etter eget ønske. Og her er et triks til oppvasken: Hell en halv liter vann i food prosessoren for å rense den når du er ferdig med å lage nøttesmør. Skru den på høy i et minutt, og vips så får du nydelig nøttemelk på kjøpet.

Tips: Du kan oppbevare mandelsmøret i et tett glass i kjøleskapet i flere måneder – men det varer garantert ikke så lenge!

MANDELSMØR: Du trenger 200g rå mandler eller nøtter etter eget ønske. © Brendan Mulholland

Himmelsk mandelsmør

Denne metoden kan brukes med de fleste typer nøtter. Tid som kreves i food prosessoren kan variere noe.

Du trenger:

200g  rå mandler – eller nøtter etter eget ønske

Salt (valgfritt)

Slik gjør du:

Rist mandlene midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter. Bruk et stort stekebrett med bakepapir, og pass på at mandlene ikke ligger oppå hverandre. Avkjøl i noen minutter.

Ha mandlene i en food processor og kjør på lav til middels hastighet i 10–15 minutter, avhengig av hvor sterk maskinen din er. Stopp noen ganger underveis, og bruk en slikkepott til å skrape ned massen som legger seg rundt kanten.

Mandelsmøret er ferdig når det har fått en myk og smøraktig konsistens. Smak til med en klype salt hvis du velger å bruke det.

LAG SMØR AV FAVORITTNØTTENE: Her er det bare fantasien som setter grensene... © Brendan Mulholland

3 ulike varianter

Du kan lage uendelig mange typer nøttesmør.

Hva med å teste noen av disse ideene?

Kombinasjon av flere nøttetyper: Nøttesmør laget med en blanding av cashewnøtter og peanøtter smaker helt nydelig. Det samme gjelder valnøtter og mandler. Prøv deg fram og finn din favorittkombinasjon!

Hjemmelaget Nutella: Du kommer garantert til å bli hekta på dette! Men ikke fortvil, det er mye sunnere enn originalen. Lag hasselnøttsmør på vanlig måte. Bland inn ¼ så mye smeltet mørk sjokolade som nøtter og gjerne litt vaniljeekstrakt. Voilà!

Vær kreativ med krydder: Kanel, kardemomme, nellik, malt ingefær, muskat, vanilje og chilipulver er bare noen av kryddertypene du kan eksperimentere med i det hjemmelagde nøttesmøret ditt.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!