GRØNN STILK = MASSE SMAK: Ja, gå gjerne for gulrøtter med hele eller deler av stilken intakt. © Getty

VELG GJERNE DE SMÅ: Jordbær inneholder fiber, antioksidanter og vitamin C. Vil du ha mest mulig smak, er de små et godt valg. © GettyImages

Tenker du noen gang over hvilken gulrot eller bunt med ruccola du velger når du er i frukt- og grøntavdelingen?

Sjansen er stor for at du, som oss, går på autopilot når du handler. Vi bryr oss mer om fristende farger enn små detaljer som størrelse, stilker og små tynne fibertråder.

Magasinet Vox har snakket med en rekke eksperter (bønder, kokker og supershoppere) om hva vi skal se etter når vi handler råvarene som er på sitt aller beste akkurat nå:

Artisjokk: Er artisjokken, som er rik på fiber, kalium, fosfor, kalsium, jern, antioksidanter og folat, pistasjgrønn med lilla blush? Tipp topp. Sørg også for at bladknoppene ikke er brune eller tørre. Og du vil at knoppene skal være lukket, ifølge Frukt.no.

Gir bladene fra seg en slags gnissende lyd når du klemmer forsiktig på den? Da vet du at du holder i en fersk artisjokk.

Rødbet: Jo mindre i størrelse, desto søtere er den. Og hvis den har både blader og stilk, er den på sitt aller ferskeste. Klem gjerne litt på den for å sjekke at den ikke er for myk. Og gled deg over at den er proppfull av B- og C-vitaminer, kalium og antioksidanter.

Purreløk: Lukt på den. Dufter den søtt av løk, er den fersk. Sjekk at bunnen fortsatt har tynne fine hvite fibertråder, og at de grønne bladene øverst ikke er kuttet i. Og har purreløken et tykt skaft og kraftige blader, er den prima vare.

Ruccola: Unngå bunter med gule blader, se opp for flekker og hull og sjekk at bladene ikke henger med hodet.

Gulrøtter: Se etter gulrøtter med grønne stilker. Du trenger ikke hele busken - en liten avkappet stilk er nok. De små og knall oransje pleier å være de søteste. Gulroten skal si knepp når du knekker den, og ikke være slapp i fisken.

Jordbær: De søteste er gjerne small eller medium i størrelse, knall røde og uten for mye hvitt. Og er du for ivrig med kniven når du kommer hjem, kan du fort kutte vekk mange av de næringsrike elementene.

Asparges: Sjekk at den nederste delen ikke er for tørr. Er den lysegrønn i fargen er den fersk. De med mørke flekker styrer du unna. Toppene skal dessuten være tette og faste i konsistensen.

 

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!